Bønnetid

Mahmood Ahmed vasker beina i vasken på toalettet i Fredrikkebygningen. Det er bønnetid igjen.

6 Ikke glemme: –Vi ber for ikke å glemme Allah, og for at han skal lede oss til gode gjerninger. Når du vet at om et par timer skal du be igjen, er det lettere å motstå fristelse, sier Mahmood.
FOTO: Ivàn Kverme

– Salaam Aleikum!

En mann kommer inn og hilser «Guds fred» på islamsk vis. Han trer inn på teppet med bare, nyvaskede føtter og er klar til Zohr, den andre av muslimenes fem daglige bønnestunder. Muslimenes bønnerom ligger litt bortgjemt under trappa opp til gymsalen i Fredrikkebygningen. Det lille rommet virker fullt, selv om det bare er en håndfull mennesker til stede. Mahmood Ahmed sitter på gulvet og prater med Abdullah Hadji om eksamen. En står ved døra og tar av seg på beina, og en fjerde ytrer diskret:

– Nå skal vi vel begynne?

– Men hva gjør du om det bare ikke passer å be til fastsatt tid?

– Du finner alltid en tid. Det er et visst slingringsmonn, og det lar seg alltid gjøre, sier Mahmood.

Han sier at Allah ser intensjonenene bak en handling, og dersom det ikke er mulig å komme seg til en moské, blir det en fullverdig bønn om du sitter på trikken også.

– Hender det at de slurver for å bli fort ferdige?

Mahmood og Arshad ler.

– Nei, det er ikke mulig, sier de samstemt.

Jeg føler at spørsmålet ikke ble ordentlig oppfattet, og prøver igjen, men slurv i bønnesammenheng er visst bare helt utenkelig. Mahmood forklarer at hensikten med bønnene er nettopp fred og ro. Og mosallaen under trappa er et stille og rolig sted.

Mot Mekka

De som er kommet til bønnerommet stiller seg opp på rekke. Det ser ut som en ikke skal melde seg frivillig til å lede bønnen. Men alle fire er enige om at det skal Abdullah Hadji gjøre. Han blir vennskapelig skubbet frem til mosallaen, det lille Mekkavendte bønneteppet. En kvinne kommer umerkelig inn i rommet og forsvinner bak forhenget som skiller menn og kvinner fra hverandre under bønnen. Når det felles bønneritualet er over fortsetter noen å be for seg selv, mens de som ikke kom tidsnok til å være med på fellesbønnen gjør denne alene. Men rommet er snart tomt igjen, studentene har bedt sine bønner og er tilbake over bøkene. Det er jo bare et par timer til neste bønn.

Bønnetidene

Tiden for de fem bønnene i Islam styres ikke av klokken, men av sola. Det gjør at de fire første bønnene kommer tett når det er vinter på den nordlige halvkule:

Fajar: Rett før soloppgang

Zohr: Rett etter senit

Asr: Midt mellom senit og solnedgang

Maghrib: Rett etter soloppgang

Isha: En eller annen gang etter at det har blitt helt mørkt

– Det hender at noen stirrer litt når de ser oss her, men jeg synes ikke det er flaut, sier Mahmood.

@bt.2Allahu Akbar: Abdullah Hadji leder den obligatoriske bønnen, som er en resitasjon av Koranens første kapittel, eller sura.

Annonse

Debattmøte

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i studietid

Min studietid:

Motvillig akrobat

Da Rolf Kristian Larsen studerte teatervitenskap ved UiO, lærte han mest om Playstation.

Sutra over russer-refs

De russiske lærerne på Teaterhøgskolen knekte nesten Linn Skåbers skuespillerdrøm. – Jeg gidder ikke å jobbe når folk sier jeg er dårlig.

– Det ble for mye elendighet på en gang

Da kjæresten ble kreftsyk, måtte Glittertind-vokalist Torbjørn Sandvik ta en pause fra psykologistudiene.

Riistet liv i revyen

Kristine Riis var mer interessert å drikke kaffe enn å drive med gravejournalistikk. Derfor var det naturlig å droppe ut av journalistikkstudiene i Volda for å jobbe i P3.

Min studietid:

Kvadsheim på taket

Luksusfellen-økonom Hallgeir Kvadsheim håper at finanskrisen lærte hans gamle NHH-professorer litt ydmykhet.

Cava, krill og strenge krav

Jenny Jordahl, som fikk stor oppmerksomhet da hun tegnet «Sommerkroppen» og «Sommerkroppen 2.0» for Aftenposten, lærte at hun kunne senke skuldrene da hun begynte å studere på Kunsthøgskolen.

Slumptreff og skippertak

HVEM: Alexander Mørk-Eidem STUDERTE: Exphil, første avdeling juss, grunnfag i historie og medievitenskap, regi på Teaterhøgskolen.
NÅR: 1991–1998 AKTUELL MED: Ny Peer Gynt-oppsetning

Publiserer hovedfagsoppgaven som 76-åring

Karsten Alnæs er mer på byen nå, enn da han studerte.

Følger sin egen løype

Skiskytter Tiril Eckhoff tok gull under OL i Sotsji. Men mest av alt har hun lyst til å bli en smart dame i et mannsdominert yrke.

En selvhøytidelig Sokrates

Etter å ha gått Skrivekunstakademiet begynte Agnes Ravatn på nordisk ved Universitetet i Bergen. - Jeg var ekstremt selvbevisst og gikk rundt som et åpent sår som tok til meg alt.


Flere saker fra studietid »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr