Markus Knutsen tapte rettsaken, men begge parter må betale sine egne sakskostnader. Her er Knutsen på DNS' medlemsmøte i fjor. Arkivfoto: Adrian Nielsen.

Knutsen-saken: Dyrekjøpte erfaringer i Oslo tingrett

Markus Knutsen har snublet kraftig, og drar DNS med seg ned.

Markus Knutsen er skyldig i å ha brukt penger på vegne av DNS som han ikke hadde lov til. Det må han nå betale tilbake. DNS har anført dette hele tiden, og Knutsen har også delvis erkjent dette og betalt tilbake noe av det de mener han skylder.

Så hvorfor all spenningen?

Knutsen har ikke vært noen tyv om natten. Han har ikke stjålet en stor pengesekk med et dollartegn på, for å kjøpe seg en sportsbil eller to-roms på Grünerløkka. Han blir straffet for å ta seg friheter som utlegg for lunsj uten å kunne vise til kvittering, og for å utbetale lønn til seg selv i måneder som han ikke hadde rett på det. Bak erstatningssummen han må betale til DNS skjuler det seg poster som 130 kr for taxi, fordi han har oversteget det vanlige refusjonsbeløpet på 300 kr. Hvilket betyr: De første 300 kronene av taxituren var innafor.

Dette ble dommen: Må betale egne sakskostninger

Det skal litt til i kongeriket Norge å få et erstatningsansvar heftet ved seg. Du kan være uforsiktig, du kan bøye reglene, og hei – det er enda lavere forventinger til deg om du er student.

Så hvordan snublet Knutsen?

Knutsen kan si i det uendelige at han ikke forstod ditt og datt, og at han hele tiden tenkte at han holdt seg innafor. Det som feller Knutsen er at dersom han ikke visste hva han kunne bruke penger på, så kunne han bare ha spurt noen. Det er helt sikkert flere som kunne fortalt ham at det ikke er vanlig å utbetale lønn til seg selv i juli, selv om han hadde tenkt å trekke dette fra desember. I stedet trakk han kortet på lykke og fromme.

Universitas i tingretten: Når de voksne rydder opp

Hvorfor blir DNS med ned?

DNS er en organisasjon, og Knutsen en enkeltperson. DNS er klar over dette ansvaret, og får ros av retten for å ha forsøkt å unngå rettsalen gjennom flere forsøk på forlik. Hadde ikke Knutsen tvunget dem inn på teppet i et forsøk på å renvaske seg selv, så hadde DNS sluppet å ta en del av regninga.

Dessverre er det nok også ganske rotete på kontoret deres.

Les også: Så mye bruker Markus Knutsen og DNS for å vinne i retten

Det svekker troverdigheten deres som anklager at de måtte fire på kravet mot Knutsen med nesten halve summen. Når DNS sier at denne misforståelsen er Knutsen sin , kan han like enkelt parere med at de som anklagere i det minste burde visst bedre.

Oslo tingrett vet ikke hvem de skal tro, og resultatet blir at også vi studentene i Oslo er med å betale regninga for å avklare at man aldri kan bruke en studentforening sitt bankkort som sitt eget – i hvertfall ikke uten å spørre først.