Lagre som… valgfri

At UiO publiserer dokumenter i lukkede Microsoft-formater er mer enn et prinsipielt problem: Studentene tvinges til å finne programmer tilpasset den dyre monopolgiganten.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke meldte Universitas at Universitetet i Oslo (UiO) bryter den nye forskriften som sier at universitetet skal publisere dokumenter av åpent format. Den manglende konkurransen gjør programmene dyre, og det er studentene som får svi.

Studenter tvinges til å punge ut sine lånekassekroner til programgigantens pengebinge, eventuelt laste ned programmene ulovlig.

For selv om du ikke bryr deg om det prinsipielle spørsmålet om fri konkurranse, påvirker monopolet deg som student. Ved nesten hele UiO er det kutyme at foreleserne legger ut Powerpoint-presentasjoner fra forelesningen eller infoskriv i Word-format. Da sliter du om du ikke har disse Microsoft-programmene. Studenter tvinges til å punge ut sine lånekassekroner til programgigantens pengebinge, eventuelt laste ned programmene ulovlig.

Det kritikkverdige ligger ikke i at universitetet har inngått en stor avtale med Microsoft for å dekke sitt programvarebehov. Det alvorlige oppstår når formateneveldet lempes over på studentene. Med lukkede formater frarøves studentene valgfriheten, og da har konkurransestridigheten blir et seriøst praktisk problem, framfor bare et prinsippspørsmål. Studenter har ikke annet valg enn å forholde seg til Microsoft på en eller annen måte.

På tross av at piratkopiering er et alvorlig lovbrudd, er det lett å forstå de mange studentene som velger dette alternativet. Heldigvis finnes det åpne programvareløsninger (som OpenOffice), men disse ildsjelprosjektene avhenger av frivillige pengebidrag. Det er rett og slett ikke lønnsomt å måtte innrette seg etter formatmonopolet til en bestselgende gigant.

Et tilsvarende problem ble tatt opp i fjor høst, da Velferdstinget (VT) ba Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) om å reforhandle leverandøravtalen som ga Coca-Cola eneretten til brussalg i kantiner og fra automater på campus og i studentboliger. Et spørsmål om selskapets etikk var grunnen til at saken ble tatt opp, men målet til VT var ikke å tvinge studentene til å være etiske forbrukere. Det var å gi dem muligheten til det. Ja, det er en viss forskjell mellom brusutvalget i kantina og den nødvendige bruken av IKT i undervisninga, men felles for de to konkurransestridige tilfellene er prinsippet om at studentene alltid må ha et valg. I begge tilfellene tydeliggjøres dessuten hvilken stor markedsmakt store aktører som UiO og SiO har. Med denne makten kan de velge å fremme ønskelig valgfrihet for alle studenter, eller de kan fortsette som de gjør og logre med halen etter Microsofts monopolkåthet og Coca-Colas dominans.

Pokker, altså! Med sin strålende historie som IKT-pionér, er det ydmykende at universitetet har blitt en snegle i datautviklinga. Ny forskrift, en Universitas-artikkel og en haug med forelesere som trekker tilbake filer fra ClassFronter fordi de misforsto problemet: Hva mer skal til før informasjonsavdelingen omsider sender ut en enkel instruks om hvordan man publiserer dokumenter i åpne gratisformater? Kjenner jeg effektiviteten deres rett kommer ikke det til å skje på en stund, så jeg får ta saken i egne hender:

1: Klikk «Lagre som…» fra «Fil»-menyen.

2: Klikk på rullen like under boksen der man skriver inn filnavnet.

3: Velg filformater som «HTML» eller «PDF», framfor «DOC» eller «PPT».

4: Tada!

Powered by Labrador CMS