OPPTØYER I GATENE: Det har vært en rekke voldelige sammenstøt mellom chilenske studenter og politi siden oppstarten av studentprotestene i mai.

Voldelig opprør i Chile

Med krav om flere rettigheter og bedre studiefinansiering har titusenvis av chilenske studenter tatt til gatene. Myndighetene har satt hardt mot hardt, og så langt er en person drept.

«Studentene er utrolig modne som tar viktige temaer opp til debatt i landet.» Cecilia Reyes, Latin-amerika-student i Chile.

– Politistyrkene har vært ganske brutale i det siste, og det gjør at samfunnet generelt mister litt respekt for dem. De får jo selvsagt ordre fra styresmaktene, men uansett føler jeg at de misbruker makten sin når de utøver vold og bruker unødvendig med tåregass, sier Cecilia Reyes.

Hun tar mastergrad i Latin-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo (UiO), og er for tiden på utveksling ved Chiles største universitet, Universidad de Chile, i hovedstaden Santiago.

Siden mai har Chile vært åsted for et av de største studentopprørene i den vestlige verden siden 1968. Bakgrunnen for oppstanden er et utdanningssystem som i stor grad favoriserer landets rike.

Personlige eierinteresser

Reyes kom til landet i juli og har opplevd den chilenske studentoppstanden på nært hold.

– Jeg har deltatt på de viktigste demonstrasjonene og føler meg stolt av ungdommene i Chile som tør å kjempe for rettighetene sine, sier Reyes.

Gnisten som fikk det til å eksplodere i mai var et lovforslag fra daværende utdanningsminister Joaquín Lavín om å øke offentlige bevilgninger til private universiteter som opererer for profitt.

Selv har Lavín, og flere chilenske toppolitikere fra hele det politiske spekteret, personlige eierinteresser i landets utdanningssektor.

– At studentene demonstrerer synes jeg er rettferdig. Jeg føler at studentene er utrolig modne som tar viktige temaer opp til debatt i landet, sier Reyes.

Voldelige sammenstøt

Den chilenske studentbevegelsen, CONFECH, har organisert massedemonstrasjoner og boikotting av forelesninger for å nå målene sine. De krever blant annet at staten bidrar mer i utdanningssektoren og gjør utdanning gratis for studenter fra fattige familier. Lederne deres, Camila Vallejo og Giorgio Jackson, har i løpet av de siste månedene gått fra anonymitet til kjendisstatus i Chile.

President Sebastían Piñera har imidlertid valgt å sette hardt mot hardt, og det hele toppet seg i august da studentene slo seg sammen med fagbevegelsen og laget storstreik. Dramaet endte med at en at 16 år gammel gutt døde etter et sammenstøt mellom politi og demonstranter. Siden da har Camila Vallejo måttet leve under politibeskyttelse etter å ha mottatt dødstrusler.

Store klassemotsetninger

Førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø (SUM) ved UiO, Benedicte Bull, mener dette vil få konsekvenser for framtida.

– At dette vil føre til varige endringer i det chilenske samfunnet er vanskelig å tro på for en som har bodd der. Men dette har skapt en politisk bevisstgjøring av ungdommer, og det kan få langsiktige politiske konsekvenser, sier Bull.

Hun har selv bodd i Chile og forteller om et samfunn som er ekstremt polarisert.

– Dette skjer i en kontekst av ekstrem ulikhet. Skolepengene på en privat skole kan være 70–80 prosent av inntekten til en lærer i den offentlige skolen. Markedslogikken gjennomsyrer det chilenske utdanningssystemet, også på videregående nivå. Men den største businessen er høyere utdanning, sier hun.

Selv om landet i de seinere år har gjort betydelige fremskritt, og av mange holdes fram som et eksempel til etterfølgelse for andre land i regionen, preges Chile fortsatt av stor fattigdom.

Minstelønnen er på litt over to tusen kroner i måneden, og mange familier tvinges til å ta opp lån for å få økonomien til å gå rundt. Høyere utdanning er et gode forbeholdt dem med solide inntekter eller ekstreme talenter.

Startet med Pinochet

– Alt begynte med Pinochets reformer tidlig på 80-tallet. Han kuttet finansieringen av de offentlige universitetene, desentraliserte utdanningssystemet, splittet opp de største universitetene og åpnet opp for private investorer, sier Bull.

Bull mener at årsaken til at regjeringene som har kommet etter Pinochet ikke har endret utdanningssystemet, er at de har vært avhengig av næringslivet for å skape vekst og arbeidsplasser. Derfor har de også vært forsiktige med å endre det økonomiske systemet.

– Tror du president Piñera og hans regjering vil måtte gå på grunn av dette?

– Det er veldig lite sannsynlig at Piñera vil gå av, fordi også opposisjonen er under sterk kritikk. Jeg tror også at venstre-sentrum-koalisjonen, Concertación, vil måtte ta grep for å fornye seg, sier Bull.

Siste nytt fra Chile er at studentbevegelsen har avslått myndighetenes tilbud for å få en slutt på krisen. Studentlederne møter utdanningsministeren Felipe Bulnes på nytt i dag.

Universitas har prøvd å komme i kontakt med Camila Vallejo og Giorgio Jackson, men har ikke lykkes.

Fakta

Fakta om Chile
  • Ca.16.8 millioner innbyggere, hvorav 7, 2 millioner bor i og rundt hovedstaden Santiago
  • 756, 950 km2 flateinnhold
  • Republikk, erklærte seg selvstendig fra Spania i 1818
  • Sebastián Piñera har vært president siden 11. mars 2011
  • Rangert på 44. plass i FNs HDI-indeks i 2011

Annonse

Debattmøte

2 kommentarer

Karen Contreras Lisperguer

Takk Erik for å støtte Camilla!

Som chilensk student i Norge, ex student av Universidad de Chile i Santiago og ex medlem av FECH (juridiske fakultet) ble jeg utrolig provøsert av tittel på artikkel: "Voldelig opprør i Chile".

Ja, det er represjon mot studentene, og ledelse i CONFECH (Ikke bare Camilla) har fått trusler, det er fint å si det men Universitas med denne artikkel får ikke ut det hovedbudskapet at denne student bevegelsen: FRED!

Noen som media har snakket mye om i mange måneder og Universitas has ikke nevnt.

Studentene i Chile i de siste 5 måneder har svart med fredelig protestert og arrangementer til represjon: kysse protest, dødens protest, dans protest, familie dag protest, musikk grupper protest, teater protest, støtte av LGBT protest, osv.

De to front figurer i denne bevegelsen : Camilla og Giorgio represereter to ytterste pukter i de sosiale klasser i Chile. Noe som i seg selv er et budskap om fred: Uansett om du er fattig eller rik, uansett av ditt politiske synspunkt, vi som studenter står sammen i en reform som har som hensyn å endre et samfunn.

Jeg forventer mer av Universitas og forventet mer av Benedicte Bull. Bare som et eksempel at Universitas burde tenke seg godt om det som ble skrev:

Universitas sier at studentene i Chile ønsker: " å gjøre utdanning gratis for studenter fra fattige familier". Det stemmer ikke: Studentene i Chile ønsker gratis utdannelse for "alle" studenter, fattige og rike. Gratis prinsippet på sin ytterste. Et offentlig og gratis utdannelse system. Den Chilenske Regjeringen har som sitt svar det Universitas skrev...

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i omverden

Melding hjem:

Lost in transition

Khartoum International Airport følger ikke de frie markedskrefters logikk, men byråkratiets. Resultatet er et ineffektivt regelvelde der prosedyrer trumfer pragmatisme.

Melding hjem fra Irland:

Hatter som hater kvinner

Kvinnelige studenter diskrimineres når de skal feire graduation på irske universiteter.

Melding hjem fra Portugal:

Mysteriet i Meco

Syv studenter dro på stranden. Kun én av dem overlevde.

Melding hjem fra Australia:

På dansefot Down Under

Det er i grunnen ganske skremmende at jeg måtte reise til et lite veikryss på andre siden av jorda for å få bekreftet at selv om jeg er bevegelseshemmet kan også jeg danse.

– De beste drar og kommer ikke tilbake

Studentene ved BirZeit-universitetet på Vestbredden må kjempe mot både palestinske og israelske myndigheter. – BirZeit er som en mini-versjon av Vestbredden. Universitetet brukes som en pekepinn på hva som skjer ellers i samfunnet her, sier jusstudent Amal Awad.

20 år etter apartheid:

Avskaffer rasekvotering

Prestisjeuniversitetet University of Cape Town (UCT) er det første universitetet i Sør-Afrika som avskaffer rasekvotering i opptakspolitikken.

PISA & love

«Hvis jeg hadde vært lærer, ville jeg meldt flytting til Helsingfors sporenstreks», skriver vår journalist Mari Mjaaland etter å ha vært på Nordisk ministerråd sommerkurs i Finland.

Gazakonflikten splitter studentene

Mens verdensdiplomatiet jobber på spreng for å få i stand en fredsavtale på høyt politisk nivå, skaper konflikten kaos i studiehverdagen til palestinere.

Melding hjem: Fra Tyrkia

Naken ro

Etter å ha funnet tilbake til gamle rutiner og spenninger i skuldrene, klarer jeg ikke å riste av meg følelsen av at vi kunne trengt et tyrkisk bad her òg.


Flere saker fra omverden »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr