BLIR KONKURRANSEUTSATT: Forskjellene på britiske universiteter kan bli enda større hvis et nytt forslag blir vedtatt. Her eliteuniversitetet Oxford. FOTO: Flickr Creative Commons/Lawrence OP

Frykter klasseskiller i det britiske utdanningsystemet

Regjeringen vil gi de beste studentene større frihet ved å konkurranseutsette utdanningen. Universitetene er ikke begeistret.

I sommer har den britiske regjeringen følt de unges vrede gjennom en rekke opprør, hovedsakelig startet av ungdom med liten eller ingen utdannelse. Nå kan regjeringen havne i unåde igjen.

En ny modell for tildeling av studieplasser har provosert flere engelske utdanningsinstitusjoner. Dagens ordninger gjør at universitetene har et fast antall statsfinansierte studieplasser til disposisjon. Av 350 000 nye studieplasser ønsker myndighetene å konkurranseutsette 85 000 av disse, melder Forskerforum.

Favoriserer de beste

Regjeringen ønsker at universitetene skal basere inntaket på hva de tar betalt for undervisningen og den generelle studentetterspørselen. Det er likevel bare de beste elevene som får nyte godt av tilbudet. De 85 000 nevnte studieplassene er tiltenkt elevene i den øvre halvdel av karakterskalaen.

Regjeringen har selv innført full studentfinansiert utdanning. Den nye ordningen håper de vil medføre at prisene reduseres og kvaliteten forbedres når de beste elevene har større valgfrihet mellom lærestedene. Rektoren for University of Central Lancashire, et av Storbritannias største universiteter, tror ikke at de at de to faktorene lar seg kombinere spesielt godt.

– Da vi fastsatte våre studieavgifter, gjorde vi det for å erstatte de offentlige tilskuddene som regjeringen fjernet. Hvis vi blir tvunget til å redusere våre studieavgifter, må vi tenke veldig nøye gjennom hvilke emner vi tilbyr og hvordan vi skal opprettholde kvalitet, sier Sir Richard Evans til The Guardian.

En analyse fra uavhengige Higher Education Policy Institute melder også at den nye ordningen ikke er utelukkende positiv. Den konkluderer med at regjeringens planer er ”dypt feilaktige”. I tillegg fryktes det for at forslaget vil skape et faglig og sosialt klasseskille i utdanningssystemet ved at et lite antall læringssteder får de beste elevene.

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i omverden

– De beste drar og kommer ikke tilbake

Studentene ved BirZeit-universitetet på Vestbredden må kjempe mot både palestinske og israelske myndigheter. – BirZeit er som en mini-versjon av Vestbredden. Universitetet brukes som en pekepinn på hva som skjer ellers i samfunnet her, sier jusstudent Amal Awad.

20 år etter apartheid:

Avskaffer rasekvotering

Prestisjeuniversitetet University of Cape Town (UCT) er det første universitetet i Sør-Afrika som avskaffer rasekvotering i opptakspolitikken.

PISA & love

«Hvis jeg hadde vært lærer, ville jeg meldt flytting til Helsingfors sporenstreks», skriver vår journalist Mari Mjaaland etter å ha vært på Nordisk ministerråd sommerkurs i Finland.

Gazakonflikten splitter studentene

Mens verdensdiplomatiet jobber på spreng for å få i stand en fredsavtale på høyt politisk nivå, skaper konflikten kaos i studiehverdagen til palestinere.

Melding hjem: Fra Tyrkia

Naken ro

Etter å ha funnet tilbake til gamle rutiner og spenninger i skuldrene, klarer jeg ikke å riste av meg følelsen av at vi kunne trengt et tyrkisk bad her òg.

Antihomofililov sprer frykt i Uganda

Ugandiske studenter risikerer nå fengsel for ikke å tyste på sine homofile venner. – Både de homofile og langt flere har mistet friheten sin, sier en av dem til Universitas.

Venezuleanske studenter i frontlinja

Venezuela rystes av landets største protester på ti år. På barrikadene kjemper studenter en omvendt klassekamp.

Melding hjem fra Ukraina:

Megafon på Majdan-plassen

Jeg spurte mannen i gata hvem som burde bli ny president, men fikk sjelden et klart svar, skriver Frode Nagel Dahl fra Ukraina, i Melding hjem.

Flere saker fra omverden »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.