Fristende: Mange studenter lar seg friste av fasilitetene i Nydalen. Foto: Sjur Stølen

«Lese­sals­nyl­tere» skaper sinne på BI: –⁠ Vi får ikke plass på lesesalen engang

UiO- og Oslomet-studenter tar turen opp til Nydalen for å benytte seg av lesesalsplasser på BI. Det er det ikke alle som er like fornøyde med.

Nå som eksamensperioden er i gang for mange studenter har også kampen om å få tak i lesesalsplass begynt. Noen studenter oppdager imidlertid at studenter fra andre læresteder benytter seg av deres lesesalsplasser. De er kjent som «lesesalsnylterne» og er et vanlig syn blant mange studenter på Handelshøyskolen BI. Bare i løpet av den halvtimen Universitas utsendte har vært på handelshøyskolen, møter vi flere studenter som til vanlig studerer på Universitetet i Oslo og Oslomet.

Lederen for studentforeningen på BI: Trekker seg

Overfylte lesesaler

Alice Fregne (23) og Erica Gapoli (23) studerer begge økonomi og administrasjon på tredje året. De forteller at de personlig kjenner til folk fra andre læresteder som velger å ta turen opp til Nydalen for å benytte seg av lesesalene her. De synes det er dårlig at studenter fra andre læresteder tar deres plasser ettersom det ikke er nok lesesalsplasser på BI.

–⁠ Spesielt i eksamensperioden er det så fullt med folk her i starten, så kommer det folk fra andre skoler som tar de lesesalsplassene som gjør at BI-studenter ikke engang får tak i lesesalsplasser, sier Fregne.

Bitter bokhandler-strid på BI: –De tillitsvalgte er styrt av administrasjonen

Dårlig: Alice Fregne mener det er dårlig av studenter fra andre studiesteder å «stjele» plassene deres.

Urettferdig praksis

Rune Johanessen (21) og Andreas Sterri (21) studerer begge til å bli siviløkonom. De er uenige i hvorvidt lesesalsnylterne er et utbredt problem. Johannessen forteller at han ikke har et problem med at studenter fra andre lærersteder benytter lesesalsplassene på BI og at han så langt ikke har oppdaget noen tilfeller.

–⁠ Jeg tenker at så lenge det er plasser ledig, så burde det gå greit. Så lenge de ikke begynner å ta plassene fra BI-studentene som betaler for å gå her, sier han.

Han får støtte fra Sterri som personlig har opplevd å møtte studenter fra andre læresteder inne på lesesalene gjentatte ganger.

–⁠ Jeg syns det er litt urettferdig overfor BI-studentene som betaler så mye for å gå her, som da kanskje ikke får plass, sier han.

Han understreker likevel at det ikke betyr at BI-studenter utelukkende er de eneste som har rett til å bruke lesesalene.

–⁠ Jeg syns det er greit at folk kommer og leser her, men prioriteringen er selvsagt for BI-studentene.

Over 160 klager på kalde lesesaler i vinter: Se bilder av studenter i pledd

Forståelse: Rune Johanessen synes det går greit at andre studenter kommer på BI. Så lenge det er nok plasser på lesesalene.

Utbredt problem

Ingrid Marie Svendsen studerer master i økonomi og ledelse med fordypning i samfunnsøkonomi på femte året og forteller at hun personlig ikke har opplevd å møte noen «lesesalsnyltere», men at det likevel er utbredt problem på BI.

Likevel understreker hun at hun har en viss forståelse for hvorfor studenter fra UiO for eksempel benytter seg av deres lesesalsplasser.

–⁠ Jeg har gått på universitet selv, så jeg kjenner til den situasjonen. Jeg hadde ikke klikket om det var en UiO-student blant hundre ledige plasser, men når det er fullt så burde selvfølgelig BI-studenter få førsteprioritet.

Johanne Ingebrigtsen (23) studerer master i økonomi og administrasjon. Hun forteller at hun ikke har tenkt så mye på fenomenet tidligere. Likevel stiller hun seg kritisk til at studenter fra andre læresteder skal snylte på deres lesesalsplasser.

–⁠ Det er jo litt irriterende at de tar våre plasser, siden vi går her og ikke de, sier hun.

Irriterende: Johanne Ingebrigtsen synes det er irriterende at det kommer studenter fra andre studiesteder.

Åpent bygg

Biblioteksdirektør ved Handelshøyskolen BI, Dagmar Langeggen forteller de har mottatt noen klager fra studenter som er misfornøyde med at deres plasser blir benyttet av studenter fra andre læresteder.

Hun legger til at ledelsen på BI har valgt at at bygget skal være åpent for alle og at det ikke skal være regulert adgang.

–⁠ Alle grupperom i bygget må reserveres via studentportalen og eksterne studenter har dermed ikke mulighet til å reserve disse rommene, sier hun.

–⁠ Har dere utført kontroll på hvem som benytter lesesalene?

–⁠ Biblioteket har tidligere foretatt sjekk av studentkort i stille områder, men har mottatt klager fra egne studenter om at det virker svært forstyrrende. Ved forrige «kortsjekk» var maksimalt antall studenter fra andre studiesteder fem personer i løpet av en dag, forteller hun.

Mangel på lesesaler? Sjekk dette kreative initiativet: Har kollokvie på do!