Tydelig budskap: Det er vanskelig å misforstå budskapet i plakaten som henger i utkanten av Budapest sentrum. Rundt hele byen henger det lignende plakater. Tilsynelatende er det få ungarere som enser dem. Foto: Mads Randen

Maktesløs i Orbáns Ungarn

Før påske måtte Sylvi Listhaug gå av som følge av splittende retorikk. I Ungarn er terskelen høyere. Mye høyere.

Publisert Sist oppdatert

Vi står ved i et busskur i utkanten av Budapest. Blant reklamer og kultur-annonser får vi øye på en plakat hengt signert av myndighetene. Budskapet kan vanskelig misforstås: Et rødt stoppskilt er lagt over et bilde av en strøm med flyktninger.

Igår kveld valgte det ungarske folk en ny periode med Victor Orbán som president. Sammen med samarbeidspartiet KDNP knuste Orbáns parti all motstand. Koalisjonen ligger an til å få 133 eller 134 av de 199 setene i den ungarske nasjonalforsamlingen.

Det er vanskelig å forklare valgseieren uten plakaten som henger på busskur rundt om i landet.

Da flyktningkrisen sto på som verst, uttalte Orbán at Ungarn ikke trengte en eneste flyktning. Han kalte flyktninger en gift for landet, og nektet å følge EUs kvotesystem. For å stoppe strømmen av mennesker bygget landet et gjerde langs grensen til Kroatia, og Serbia. I 2016 hadde 177 135 flyktninger tatt seg inn i Ungarn. 545 fikk en form for opphold.

Ubestridt leder: Victor Orban vant nok et valg. Foto: European Peoples Party

Etterhvert kommer bussen, og tar oss med mot sentrum av byen. Ved neste stopp slår en ny valgkampplakat mot oss. Den utflyttede milliardæren og filantropen George Soros smiler selvgodt mot oss. Soros, som vokste opp i Ungarn, har støttet demokratiske krefter i Øst-Europa siden 80-tallet. Rundt han står flere opposisjonspolitikere med avbitertang i hendene. Sammen har de klippet i stykker grensegjerdet, og sluppet flyktningene inn i landet. Det er regjeringspartiet Fidesz som står bak reklamen.

– Vi hater politikk, korrupsjon og den negative retorikken, sier den unge kvinnen vi bor hos.

Hun forteller om en følelse av maktesløshet. Hverken hun eller hennes venner føler de har noen politiske alternativ. Det største opposisjonspartiet, Jobbik, har tradisjonelt stått enda lengre til høyre enn Fidesz. I 2012 skal medlemmer av partiet ha brent Israelske flagg foran synagogen i Budapest. På søndag ble de igjen landets nest største parti med omtrent 20 prosent av stemmene.

Resten av opposisjonen fremstår som svak og lite styringsdyktige, forteller verten vår. Selv skulle hun stemme på «det beste av de verste», eller velge blant meningsløse opposisjonspartier.

Det er ikke bare flyktningkrisen som har bidratt til Orbans popularitet. Siden han overtok makten i 2010 har arbeidsledigheten sunket, og økonomien vokst. Med god hjelp fra EU, paradoksalt nok. Ungarn har mottatt store overføringer fra unionen, og nytt godt av å kunne eksportere varer til et europeisk marked. Spørsmålet er hvor lenge Brussel tillater et kranglevorent Ungarn.

Men det er ikke bare flyktningspørsmålet som har forverret Ungarns forhold til EU. Orban har blant annet skrevet om grunnloven, og endret valgsystemet i Fidesz sin fordel. Ifølge The New York Times skal regjeringen til og med ha tatt i bruk lærebøker i skolen for å fremme sitt budskap. I en historiebok for åttendeklassinger står det at Orban mener at flyktninger er trussel mot Ungarn, og at det «kan være problematisk for forskjellige kulturer å eksistere samtidig. Angela Merkel har uttalt at om ikke Ungarn retter seg etter EUs regelverk kan det få økonomiske konsekvenser for landet.

Tilbake i utkanten av sentrum er det få ungarere som enser plakaten. Det ser ut til at folk har vendt seg til den voldsomme og hatefulle retorikken. I går ble det klart at budskapet ga gjenklang i befolkningen. Motstandere føler seg maktesløse, og det europeiske samarbeidet er ferd med å slå sprekker. Høyrepopulistenes grep rundt Ungarn og Europa strammes til.

Powered by Labrador CMS