Mesterkokk: Even Rosted er nødt til å sette sammen et måltid basert på råvarene han får inn hver dag. En gang måtte han trylle med blekksprut.
Mesterkokk: Even Rosted er nødt til å sette sammen et måltid basert på råvarene han får inn hver dag. En gang måtte han trylle med blekksprut.

Dette er kokken bak Kutt-suksessen. Nå varsler de om nye planer

I 2017 serverte Kutt Gourmet 22 800 lunsjer til Blindern studentene, samtidig sparte de samfunnet for over 10 tonn med matsvinn.

Duften av New Orleans' kyllinggryte, gumbo, fyller det avslappede lokalet på Fredrikke. Allerede ti minutter før åpningstid har det begynt å samle seg små grupper av mennesker. Fra spiseriet heiser gitteret klokken 12 til dagens siste måltid er forsvunnet er det en lang kø av sultne studenter. Det lønner seg å være tidlig ute for å få sikret seg en av de 150 måltidene, som i dag koster snaue 50-lappen.

–⁠ Kutt Gourmet tilbyr studentene en gourmetlunsj av ingredienser som ellers ville blitt kastet, skriver Lene Kvale, markedskoordinator i SiO, i en e-post til Universitas.

Anmeldelse av Kutt: Konseptet fungerer utmerket

En gang fikk vi inn blekksprut. Det var litt vanskelig å sette sammen retter av

Kutt-kokk, Even Rosted

Kreativ kokk

Fra Kutt åpnet i 2015 har spiseriet spart samfunnet for over 23 tonn matsvinn. Bare i 2017 serverte de 10 260 kilo med mat som ellers hadde gått i søpla. Dette tilsvarer vekten til nesten to fullvoksne afrikanske elefanter. Kokken Even Ropsted forklarer suksessen slik:

–⁠ Det er nok en kombinasjon: Vi har fokus på matsvinn og prisnivået er noe under de andre caféene, sier Even Rosted, kokken ved spisestedet. Han skynder seg å legge til:

–⁠ Og forhåpentligvis at maten er god da!

Hver dag får han inn nye overskuddsvarer fra leverandører som SiO Mat og Drikke og Deiglig Fredrikke.

–⁠ En gang fikk vi inn blekksprut. Det var litt vanskelig å sette sammen retter av, men jeg laget poke bowl og paella – som begge ble veldig populære!

Kokken er selv engasjert i kampen mot matsvinn både på jobb og hjemme.

–⁠ Vi ønsker å synliggjøre for studenter og ansatte at det går an å lage godt mat av varer som holder på å gå ut på dato, sier han.

Har du lest? SiO-kokkens Jerome Vincendeaus nådeløse oppvask

Nye planer

Kutt har gjort stor suksess på Blindern, og i høst åpnet de en ny filial på Oslomet. Nå varsler Lene Kvale om nye planer.

–⁠ Nå er vi representert på de største campusene i Oslo, men vi har et ønsker om å nå ut til flere med Kutt Gourmet. Vi ser på ulike muligheter, som blant annet foodtruck og pop-up for spre budskapet samt å utgi oppskriftene på de mest populære rettene, sier hun.

Husker du? Studentflertallet vil oppheve SiO-monopolet

Vegetariske alternativer

Ettersom Kutt redder matvarer som ellers ville gått i søppelet, er de fleste rettene med kjøtt. Likevel finnes det noen vegetariske alternativer:

–⁠ Forrige uke hadde vi en indisk korma, da hadde vi kyllingen ved siden av, slik at det kunne være vegansk, sier Rosted.

I tillegg er også Even Rosted kokk på Blindern Vegetariske, som er en Pop-Up hver mandag i samme lokaler.

–⁠ Det er et annet konsept, og ikke laget av overskuddsvarer, sier Rosted, men legger til:

–⁠ Hvis jeg får inn overskuddsmat som f.eks vegetarburgere, eller har grønnsaker til overs så tenker jeg alltid på Blindern vegetariske.