FESTGLADE: Erik Larsson, Sindre Karlsen, Haakon Eid og Jakob Hellerud er klar for å feste videre på utestedet Heidis i Oslo sentrum etter at skihelgen i Sverige fikk en brå avslutning. Arkivfoto: Eskil Wie
FESTGLADE: Erik Larsson, Sindre Karlsen, Haakon Eid og Jakob Hellerud er klar for å feste videre på utestedet Heidis i Oslo sentrum etter at skihelgen i Sverige fikk en brå avslutning. Arkivfoto: Eskil Wie

Dette var våre mest leste saker i 2017

Totalt fikk Universitas.no over to millioner sidevisninger i 2017. Dette er historien om toppløsbilder, en opprivende studentkonflikt og en avbrutt studenttur til et svensk vinterparadis: Dette er Universitas' mest leste år noensinne.

2017 var året da Donald Trump ble innsatt som president, Metoo-kampanjen kan ha veltet en partipolitisk nestleder og vi valgte Erna til fire nye år bak statsministerrattet.

Dette er saker som har engasjert Gud og hvermann. Men hvilke saker har egentlig vært mest populære blant vår lesermasse?

10. plass: Psykologistudenter fikk sjokkbeskjed: Universitetsledelsen stenger klinikk med umiddelbar virkning

Saken kom helt i begynnelsen av det som etterhvert utviklet seg til å bli et stort sakskompleks, som ikke bare engasjerte psykologistudentene, men også et bredt spekter av studenter og ansatte på tvers av fakulteter og institutter.

Totalt fikk saken 17 720 sidevisninger

9. plass: The Norwegian one-night stand

En av de tingene som endret seg fra 2016 til 2017 var Universitas' nye og storstilte satsning på engelskspråklige studentnyheter. Redaktør for denne seksjonen, Indigo Trigg-Hauger, skriver også annenhver uke spalten «No Way i'm In Norway». Denne gikk sin seiersgang. Kanskje fordi du følte deg litt truffet?

Saken fikk 17 781 sidevisninger.

8. plass: Ni norske studenter kastes ut av Russland – anklager UiO for visumjuks

Helt på tampen av semesteret ble – som tittelen også sier – ni norske studenter kastet ut av Russland. Grunnen var ifølge russiske myndigheter at UiO hadde jukset med visumsøknadene. Til Universitas sa Yngvild Vollen Steiro at situasjonen var veldig dramatisk, og at de norske studentene var sjokkert.

18 367 lesere klikket seg inn på saken.

7. plass: Blindern-ansatte forteller: Hører apelyder og må gjøre «negerarbeid»

Denne saken er også et resultat av en ny satsning fra Universitas' side. Graveprosjektet har avslørt en rekke kritikkverdige forhold ved Oslos utdanningsinstitusjoner, men dette er kanskje det mest graverende. «Christian», som senere valgte å stå frem under fullt navn, ble gjennom mange år utsatt for grov rasisme av sine medarbeidere og overordnede på Eiendomsavdelingen på UiO.

Totalt fikk saken 19 914 klikk.

6. plass: Lene Antonsen selger toppløsbilder ved siden av studiene: –⁠ Hvem skader jeg ved å kle av meg?

Noen av dere kjenner henne kanskje fra Paradise Hotel, mens noen følger henne i sosiale medier. Sistnevnte inngår også i hennes noe ukonvensjonelle jobb ved siden av studiene, da hun selger toppløsbilder for opp til 10 000 kroner stykket. Dette fikk også Lene Antonsen nesten kastet ut av vernepleiestudiene ved Høgskolen i Østfold. Men bare nesten.

Saken landet på 21 524 klikk.

5. plass: Westerdals-studenten Ingrid Vatnar Olsen om fordommene: –⁠ Kristne er også kåte

Vatnar Olsen gikk i VG ut mot sexpresset, og fortalte at hun og kjæresten ikke skal ha sex før de gifter seg. Til Universitas fortalte hun at «dersom vi gir oss selv bort i hytt og vær tror jeg vi bli mer såret enn vi ønsker».

Sex engasjerer leserne våre, og til slutt landet saken på relativt pene 22 739.

4. plass: «Skam»-Iman snakker ut om troen: –⁠ Jeg følte meg annerledes

2017 var året da Skam virkelig tok skrittet ut i verden, og må kanskje karakteriseres som den mest populære ungdomsserien til NRK gjennom alle tider. Imam Meskini, som spiller Sana, studerer arabisk og Midtøsten-studier på Blindern. I dette intervjuet (faktisk fra 2016, men den fikk en renessanse i 2017) snakker hun om noe som står henne hjerte nært: Troen hennes.

Og sidevisningene? 34 144

3. plass: Reagerer på klesbutikkens fotopraksis: –⁠ Den er objektiviserende

Praksisen gikk ut på at de ansatte måtte sende inn et bilde av seg selv til toppledelsen i selskapet Brandy Melville, for å forsikre dem om at de hadde en «Brandy attitude». Selv kaller butikken praksisen «trend watching». I høst konkluderte arbeidstilsynet med at praksisen kan oppleves som seksualisering, og Brandy Melville måtte endre praksis.

Visninger: 38 852

2. plass: Psykologistudenter teipet munnen i protest mot ledelsen

Psykologi-stridens definitive klimaks. Studentene førte de ikke ble hørt av ledelsen, og teipet munnen med sort gaffateip. Saken var at praktikumklinikken ble stengt, til tross for meget sterke innsigelser fra studenter og ansatte.

Saken med et av årets beste bilder ble lest 43 158 ganger.

1. plass: 500 studenter kastet ut fra svensk vinterparadis

Årets desidert mest leste sak handlet om studenter fra Høyskolen Kristiania som rett og slett festet for hardt for barnefamiliene som bodde i umiddelbar nærhet til studentene. Som et plaster på såret arrangerte Studentunionen fest på utestedet Heidis Bier Bar i Oslo sentrum, men det var ikke HK-studentene fornøyd med:

–⁠ Dette var bortkastede penger. Jeg synes det var dårlig arrangert av Studentunionen og Sälen. De burde ha visst at 500 studenter lager bråk

50 574 klikket seg inn på denne perlen som ble årets mest leste sak.

Det er bare 600 visninger bak tidenes mest leste Universitas-sak, nemlig den infamøse pornoposesaken fra 2016.

Vi ser tilbake på 2017 som vårt mest leste år på nett – noensinne, og ser frem til et nytt år, med nye og viktige saker om hva som rører seg i student-Oslo.

Godt nytt år!