Lund: Foto:Lars Welin/Flickr
Lund: Foto:Lars Welin/Flickr

Foreleser blir tvunget til å kvotere inn kvinner på pensum i idéhis­torie: –⁠ En katastrofe

På Samfunnsvitenskaplig fakultet ved Lunds universitet i Sverige skal pensum inneholde 40 prosent kvinner. –⁠ En trussel mot universitetet, mener førsteamanuensis i statsvitenskap.

I høst har kjønnkvotering-debatten rast ved Universitetet i Oslo. Flere har tatt til orde for at flere kvinner må innlemmes på pensum, og noen forelesere har bevisst gått inn for å innføre flere kvinner på pensum.

Ved det anerkjente svenske universitetet i Lund har de allerede innført som tommelfingerregel at 40 prosent av pensum skal bestå av kvinner. Det har skapt konflikt.

Kristine Sørheim: Kvinner inn på pensum

–⁠ En trussel

–⁠ Det er en en katastrofe for undervisningen og en trussel mot universitetet, skriver førsteamanuensis i statsvitenskap, Erik Ringmar, på bloggen sin.

Ringmar underviser blant annet i politisk idéhistorie. På bloggen sin skriver han at ville ha et kurs om hvordan ulike politiske ideer og strømninger fra høyreorientere tenkere utviklet seg før første verdenskrig.

Disse foreleserne setter kvinner på pensum: –⁠ Det er 2017 liksom

Problemet var bare at han ikke klarte å finne nok kvinner. Ringmar mener at det er umulig å finne nok kvinnelige primærkilder som var høyreorienterte.

–⁠ Kvinner, hvertfall de som uttrykte seg skriftlig, var i hovedsak liberale og progressive. Tilslutt lykkes jeg i alle fall å finne en kvinnelige forfatter som var imot kvinnelig stemmerett, skriver han.

Dette mener Peter Singer om: Kvinner på pensum, nikabforbud og akademisk doping

Studentklager

Flere studenter har klaget på Ringmar, og det lave antallet kvinner på pensum.

–⁠ Studentrepresentantene syntes vi skulle putte inn Judith Butler på pensum, men det kan man jo ikke gjøre når emnet jeg underviser i ikke har noe med henne å gjøre, sier Ringmar til Aftenposten

Jakob Gustavsson er studieleder ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Lund. Han mener dette er første gangen regelen om 40 prosent kvinner har blitt regnet som kontroversiell.

–⁠ Det er velbelagt i forskningen at vitenskapelige artikler av kvinner får mindre oppmerksomhet, også når man kontrollerer for kvalitetskravet. Det bør man som underviser reflektere rundt når man setter opp en pensumliste, sier han.