Konsekvenser: Peter Singer forteller at han absolutt godtar konsekvensene av sin egen filosofi, noe som innebærer at han bør gi en stor del av inntekten sin til effektive hjelpeorganisasjoner. – Burde jeg gi mer? 50 prosent? 75, 90 prosent? Kanskje jeg ville blitt et bedre menneske om jeg ga mer, sier han.

Peter Singers dom: Dette mener han om nikabforbud, kvinner på pensum og akademisk doping

Når vi først hadde «verdens farligste mann» til rådighet, måtte vi konfrontere han med debattene som har herjet Blindern denne høsten.

Publisert Sist oppdatert

– Bør kvinner kvoteres inn på pensum?

Peter Singer har nettopp holdt forelesningen «Forty Years On: Are All Animals Equal» for i underkant av 1000 tilhørere i en nesten fullsatt storsal på Chateau Neuf, og blir tydelig overrasket når Universitas beveger seg bort fra vante temaer som spedbarnsdrap, dyrevelferd og abort.

Kanskje hadde han forventet noe som «er du farlig for funksjonshemmede?». Konfrontert med den opphetede pensumdebatten som har stormet på Blindern denne høsten, svarer den overrumplede moralfilosofen likevel velvillig:

– Faktum er at om du kvoterer inn kvinnelige tekster, vil ikke kvaliteten være like god. Det ville vært kontraproduktivt.

Les mer: Peter Singer til Oslo

– Gir ingen mening

Rommet i første etasje på Chateau Neuf er rotete og dunkelt, men når Singer først har satt i gang er det ingenting som stopper han.

– Om du innfører en kvinnekvote på pensum, vil resultatet være at vi har mindre gode tekster, og studenter kan få inntrykk av at kvinner ikke er like gode som menn.

I sommer langet filosofi-stipendiat Hilde Vinje ut mot det mannsdominerte Ex.phil-pensumet i avisen Klassekampen, og fikk støtte av Venstrealliansens Kristine Sørheim i Universitas, som i tillegg ville kvotere inn kvinner på pensum. Peter Singer er enig i at man bør innføre tiltak for å få flere kvinnelige akademikere, men her stopper også enigheten med Sørheim.

– Det gir ikke mening å kvotere inn kvinner på pensum. Det er riktignok dumt, men det er et faktum at flere menn enn kvinner bedriver filosofi, sier han.

Etterlyser akademiske villbasser: Hvor er Norges Peter Singer?

Druknende barn

Det er ikke uten grunn at han har blitt kalt «verdens farligste filosof», blant andre av KrF-politiker Erik Lunde forrige uke i Vårt Land. Peter Singer er kjent som filosofen som strekker de logiske slutningene av sine meninger til det ytterste. Bare se på dette eksempelet:

Du går hjem fra jobb ikledd dyre klær, og i et lite vann er et barn i ferd med å drukne. Vel vitende om at du vil ødelegge klærne, vil du etter all sannsynlighet hoppe ut i vannet for å redde barnet. Etikkprofessoren utfordrer gjerne denne refleksen, og sier man må tenke seg om en ekstra gang før man redder barnet som er i ferd med å drukne.

– Jeg godtar konsekvensene av min egen filosofi. Druknende barn-eksempelet er ment for å vise at du likeså godt kan bruke pengene du bruker på dyre klær til å redde et barn i ekstrem fattigdom et annet sted i verden, sier Peter Singer.

Exphil-foreleser Jens Saugstad: Peter Singer burde aldri blitt invitert

Støtter akademisk doping

At han er kontroversiell på en rekke områder er opplest og vedtatt, men hva mener den Princeton-ansatte etikeren om debatter som virker en anelse nærere Norges studentmasse?

– Jeg er usikker på hvor effektive de er, men fra et etisk standpunkt er det ikke noe galt i å dope seg i en akademisk sammenheng. Det er generelt vanskelig å trekke linjen mellom tre kopper kaffe og Ritalin, sier han.

Det siste året har nettopp denne debatten gått sin seiersgang i Universitas’ spalter: Studenter som tar ADHD-medisiner, som for eksempel Ritalin eller mikrodoserer psykedelika for å prestere bedre på studiene.

– Forutsatt at det ikke er åpenbart skadelig for brukerne, er det ikke hensiktsmessig å forby noe som potensielt gjør at man lærer bedre. Forbud er ikke veien å gå.

– Er ikke akademia like kompetitivt som proffsykling?

– Man kan argumentere for at dopingforbudet innenfor sykkelsporten er meningsløst da det ikke er noen klar linje mellom hva som er lov og hva som ikke er lov, sier den 71 år gamle etikkprofessoren.

Nora Mehsen: Med kjærlighet for Peter Singer

Frykter nikabforbud

Mens etikkprofessoren inntar et prinsipielt standpunkt i dopingdebatten, er han mer pragmatisk i sin tilnærming til nikabforbud.

– Om du forbyr dem, så vil veldig religiøse kvinner med nikab, ikke gå på universitetet, sier Singer.

Han mener man må oppfordre alle, også dypt religiøse, til å ta utdanning.

– Jeg kan forstå hvorfor man føler at kvinnene blir tvunget til å gå med nikab, og at det ville vært frigjørende om de ikke gikk med dem, sier han og legger til:

– Om de ikke går på universitetet, er det det absolutt motsatte av frigjøring som blir resultatet.

Peter Singer-disipler: – Det viktigste er ikke å si at «nå har vi gjort noe»

Rett til liv: Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) demonstrerte utenfor Singer-forelesningen. -Det er viktig å yte motstand mot hans syn på abort og barnedrap. Alle har rett til liv, og det er helt feil at vi som er utviklingshemma i 2017 skal forsvare vår eksistens, sier Marie Karlsen i NHFU

Kontroversen

Uavhengig av hva han måtte mene om kvinnekvotering, nikab eller akademisk doping, er det ikke dette som har gjort han kjent og kontroversiell. Det er nok heller hans syn på spedbarnsdrap – «infanticid», og det er derfor Norsk Handikapforbunds ungdom protesterer utenfor Chateau Neuf med slagordet «Alle har rett til liv».

– Ingenting av det jeg sier er en trussel mot funksjonshemmede som er i stand til å forstå at det er en filosof som heter Peter Singer med sine synspunkter, sier han og legger til at de selv skal kunne ta avgjørelsen om de skal leve videre eller ikke.

– Jeg støtter dem i deres valg, sier Singer, og er tydelig lettet over å bli stilt spørsmål han er vant til å svare på. Det er vanskelig å komme utenom disse spørsmålene, som er som en stor elefant i hjørnet av rommet.

– Disse synspunktene bør ikke være så kontroversielle, da 80 prosent av gravide kvinner ønsker å gjøre det samme om de finner ut at de bærer på et alvorlig funksjonsnedsatt barn.

– Hva med de som ikke er i stand til å ta valget om å leve, er du farlig for dem?

– De er åpenbart ikke i stand til å bli støtt av noe av det jeg sier, påpeker han, og legger til:

– Dette er individuelle saker, som krever individuelle bestemmelser. Men om essensielle deler av hjernen er ødelagt, ser jeg ingen fordel i å holde dem i live.

Før Peter Singer må løpe videre til NRK-intervju, legger han til:

– De første protestene mot meg var for nesten 30 år siden. Jeg er vant til å være en kontroversiell figur.

Powered by Labrador CMS