Tysklands moder: Kansler Angela Merkel på nasjonaldagen i Rust i 2008. foto: Jacques Grießmayer/Wikimedia Commons

Tyske studenter usikre før valget

På søndag går tyskerne til valgurnene. Alle meningsmålinger peker på at Angela Merkel beholder makten, men er «Mutti» like populær blant studentene?

Publisert Sist oppdatert
Bekymret: Katharina Fiedler forteller at mange unge frykter at det høyrepopulistiske partiet «AfD» vil få høy oppslutning på søndagens valg.
Student: Amelie Hochgräber (24) tar lærerutdanning ved Alice Salomon Hochschule i Berlin. Foto: privat

Det tyske valget

  • Tyskland avholder valg til Forbundsdagen søndag 24. september
  • Angela Merkel stiller til en fjerde periode som forbundskansler
  • Hennes parti, Kristendemokratene (CDU) har styrt sammen med sosialdemokratene (SPD) de siste fire årene.
  • Andre partier er De Grønne (GRÜNE), Venstrepartiet (LINKE), Fridemokratene (FDP) og Alternativ for Tyskland (AfD).
  • AfD ligger an til å bli det første høyrepopulistiske partiet i det tyske parlamentet siden 2. verdenskrig.

– Merkel har vært kansler i over 12 år, og jeg tror de fleste unge ikke kan huske hvordan det var før henne. Jeg stoler på en måte på Merkel, selv om jeg ikke stemmer på henne, sier Katharina Fiedler (25) til Universitas. Hun studerer for tiden moderne historie ved Universitetet i Potsdam.

Bare fire dager før valget står Angela Merkel, som representerer Kristendemokratene (CDU), fjellstøtt på meningsmålingene og er storfavoritt til å sikre seg fire nye år som Tysklands forbundskansler. Selv etter tolv år ved makten, fremstår Merkel, eller «Mutti» som hun kalles på folkemunne, som umåtelig populær.

Ingen «nonsense» politiker

Nathalie Bockelt fra Saarbrücken har nettopp fullført en bachelor i statsvitenskap ved universitetet i Mainz. Denne uken flytter hun til London for å studere komparativ politikk.

– Jeg har alltid likt Merkel. Hun er en pålitelig, ingen «nonsense» politiker, som er det mange tyskere vil ha. Jeg liker at hun ofte har valgt mer liberale standpunkter enn resten av partiet, for eksempel når det gjelder homofilt ekteskap og fornybar energi.

Frykter Brexit: Nathalie Bockelt fra Saarbrücken har nettopp fullført en bachelor i statsvitenskap ved universitetet i Mainz. Denne uken flytter hun til London for å studere komparativ politikk. Foto: privat

Merkel er leder av det kristendemokratiske og liberalkonservative partiet CDU. Partiet befinner seg like til høyre for sentrum, men har under Merkel holdt seg godt forplantet i sentrum. De siste åtte årene har hun ledet en koalisjonsregjering med sosialdemokraten (SDP) som nå er under ledelse av Martin Schultz, hennes argeste konkurrent om kanslerstillingen.

Bockelt mener at Merkels lange fartstid som leder har ført til en delt studentmasse.

– Jeg tror generelt hun er populær, selv om jeg skulle ønske hun hadde snakket mer om saker for unge, som utdanning og digitalisering.

Frykter Brexit

For Bockelt er spesielt utdanning og digitalisering viktig i denne valgkampen.

– Kanskje også Brexit? Jeg skal studere i England i ett år, som går bra, men ingen vet hvordan det kommer til å bli etter Brexit. Storbritannia har tradisjonelt vært det store utvekslingslandet for tyskere, mange tar også internships og språkkurs der, og legger til:

– Det er fint at kandidater prøver å nå fram til velgere på Youtube og tar selfier og så videre, men tilstedeværelsen på sosiale medier kan aldri erstatte det å prate om saker som er viktige for unge velgere.

Katharina Fiedler mener at hovedproblemet ligger i at partiene fokuserer for mye på saker som immigrasjon og terror, og ikke på politikken som omhandler eldreomsorg, pensjon og rimelige renter.

– Mange unge vet ikke hva de skal stemme på enda, men kommer til å stemme taktisk på de grønne eller de liberale for unngå at AfD skal få makt.

Alternativ for Tyskland (AfD) ligger an til å bli det første høyrepopulistiske partiet i det tyske parlamentet siden andre verdenskrig. Fiedler frykter at partiet kan få opp til 15 prosent på søndag, noe som kan bety at de blir det tredje største partiet i Forbundsdagen. Spesielt bekymret er hun for hvordan partiet kan komme til å forandre eller påvirke opposisjonen.

Bekymret: Katharina Fiedler forteller at mange unge frykter at det høyrepopulistiske partiet «AfD» vil få høy oppslutning på søndagens valg. Foto: privat

Usikker koalisjon

Førsteamanuensis ved NTNU, Anette Homlong Storeide, forteller at Merkel er en svært populær kansler blant den tyske ungdommen.

– Merkel fremgår som en god lederskikkelse som med sin politiske kraft klarer å samle Tyskland. Blant annet måten hun håndterte flyktningkrisen på sjarmerte mange unge.

– Er det tyske valget allerede avgjort?

– Altså, det skal svært mye til om ikke Merkel blir kansler. Det som er spennende er derimot hvem hun danner koalisjonsregjering med.

De siste fire årene har Merkel ledet en koalisjonsregjering med sosialdemokratene (SPD), men likevel er Merkel og hennes parti nærmere de liberale (FDP) i politikken.

FDP falt ut av Forbundsdagen etter at de kom under sperregrensen ved forrige valg. Nå ser det imidlertid ut som de kommer sterkt tilbake skal man tolke de siste meningsmålingene.

– Det blir veldig spennende å se hva slags løsning de går for, forklarer Homlong Storeide.

Sliter i opposisjon mot Merkel

Amelie Hochgräber (24), som tar lærerutdanning ved Alice Salomon Hochschule i Berlin, opplever at studentene der ikke nødvendigvis stemmer på Merkel.

– I mine øyne er hun ikke den mest populære politikeren blant studentene. Hun er høyt respektert, men andre politikere fra partier som «de grønne» eller «Venstrepartiet» er mer populære.

Katharina Fiedler tror heller ikke Merkel nødvendigvis er en soleklar favoritt blant studentene, men mener at den tyske valgkampen mangler ledere som kan måle seg opp mot kansleren.

– Problemet med denne valgkampen er at det ikke finnes noe godt motparti. Martin Schultz fikk stor oppslutning i starten fordi han kom inn som et nytt ansikt fra det Europeiske parlamentet. Mange har senere innsett at han ikke har så mange konkrete ideer som skiller seg nevneverdig fra Merkel, sier Fiedler

Førsteamanuensis ved NTNU, Anette Homlong Storeide poengterer at det i den utøvende politikken ikke ville bli stor forskjell dersom Martin Schultz skulle bli kansler.

– Schultz er enda lenger til venstre, og ville kanskje forsøkt å bevilge mer til velferd og arbeide for å jevne ut sosiale forskjeller. Slik blir det jo ikke alltid i praksis, sier Homlong Storeide.

Powered by Labrador CMS