Niqab: UiO er kritiske til et generelt forbud. Illustrasjonsfoto: arkiv.
Niqab: UiO er kritiske til et generelt forbud. Illustrasjonsfoto: arkiv.

UiO sier tydelig nei til Niqab-forbud

I et høringssvar til Kunnskapsdepartementet sier UiO klart nei til forbud mot ansiktsdekkende plagg.

–⁠ Vi bør ikke innføre restriksjoner som signaliserer at noen studenter er mer ønsket enn andre. Selv om denne saken gjelder svært få studenter, har den fått en prinsipiell karakter som kan komme i konflikt med den toleransen som må prege høyere utdanning, skriver Universitetet i Oslo (UiO) i høringssvaret.

Det var Uniforum som først omtalte saken.

Må ta hensyn

Det er Kunnskapsdepartementet som har sendt spørsmålet om forbud mot bruk av plagg som «helt eller delvis dekker ansiktet i barnehager og utdanningsinstitusjoner».

Selv om UiO er tydelig kritisk til et generelt forbud, betyr ikke det at det ikke er hensiktsmessig å regulere studenters bekledning i visse settinger.

–⁠ Ved enkelte fag foreligger det lovfestede helse-, miljø- og sikkerhetskrav som kan være uforenlige med noen former for bekledning, skriver UiO.

I svaret vektlegges det også at universitetet er for alle, og at det vil være uheldig om man signaliserer at høyere utdanning ikke er for alle.

–⁠ Kunnskap er avgjørende i kampen mot fordommer og for menneskerettigheter, og tilgang til utdanning er det mest sentrale virkemiddelet for å oppnå dette, står det i høringssvaret.

UiO nummer to

De fleste høyere utdanningsinstitusjonene er bedt om å komme med høringssvar. UiO er den andre, etter Høgskulen i Volda (HVO), som kommer med sitt tilsvar. Også HVO uttrykte tydelig skepsis til et generelt forbud. Høringsfristen er 20. september.

Høringssvaret er signert universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe og avdelingsdirektør Hanna Ekeli. Førstnevnte ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

–⁠ Dette er en høyst politisk sak, sier Bjørneboe.