Etterspurt: Det ser bra for de som valgte yrkesfag på videregående.
Etterspurt: Det ser bra for de som valgte yrkesfag på videregående.

Fersk rapport: «Ingen» bedrifter vil ha humanister

5500 norske bedrifter har talt. De neste fem årene har de behov for håndverkere og ingeniører, ikke humanister.

Det viser ferske tall fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sitt kompetansebarometer.

Kraftsalve mot NHO: Hold dere unna studietilbudet

Over 5000 bedrifter har blitt spurt om hva slags kompetanse de mener de har behov for de neste fem årene. Til noens glede og andres skrekk.

Hele 51 prosent oppgir at de har behov «i stor grad» eller «i noen grad» for håndverksfag. Håndverkere er dermed de bedriftene lengter aller mest etter. Nummer to på lista er ingeniør og tekniske fag. 46 prosent av bedriftene sier at dette er en kompetanse de etterspør de neste fem årene.

– Etterspørselen etter fagarbeidere og teknologer er fremdeles stor blant NHOs medlemsbedrifter. Flere må få kunnskap om alle muligheten yrkesfag gir, og vi trenger et teknologiløft i hele utdanningssystemet, sier leder for NHO Kristin Skogen Lund i en pressemelding.

Usikker på hva som må til? Arbeidsgiverenes, NHOs og ekspertenes tips for å få drømmejobben

På andre siden av skalaen finner vi de humanistiske fagene. Usle fire prosent av bedriftene oppgir at de ønsker denne kompetansen, og bare én prosent sier at de trenger humanistene «i svært stor grad».

Heldigvis er det ikke bare dårlige nyheter for studentene på øvre Blindern. Faktisk ønsker hele 35 prosent av de spurte bedriftene trenger kompetanse fra samfunnsfag, juridiske fag, økonomiske og administrative fag. Av disse oppgir åtte prosent at de «i stor grad» vil ha et behov for ansette mennesker med kompetanse innenfor disse fagfeltene, en økning på to prosent siden i fjor.

Over 5500 bedrifter har svar på hva slags kompetanse de trenger de neste fem årene. Slik svarte det de:

Foto: NIFU/NHOs kompetansebarometer 2017
Foto: NIFU/NHOs kompetansebarometer 2017