Dyrt: Rettsaken kan fort bli dyr, for begge parter. Her representert med nåværende DNS-formann, Trygve Haaland (til høyre) og tidligere formann Markus Knutsen. Kollasje: arkiv
Dyrt: Rettsaken kan fort bli dyr, for begge parter. Her representert med nåværende DNS-formann, Trygve Haaland (til høyre) og tidligere formann Markus Knutsen. Kollasje: arkiv

Så mye bruker Markus Knutsen og DNS for å vinne i retten

Summene Markus Knutsen og Det Norske Studentersamfunn (DNS) krangler om er bare småpenger i forhold til saksomkostningene.

Tirsdag forrige uke møttes DNS og tidligere i formann i organisasjonen, Markus Knutsen, i Oslo tingrett. DNS krever i underkant av 40 000 kroner av Knutsen. Men når dommen kommer, er det mye større summer enn dette på spill.

Saksomkostningene, som begge parter kan bli dømt til å betale, er nemlig i overkant av 300 000 kroner. Betydelige summer uansett om det er en privatperson eller en studentorganisasjon med sårbar økonomi som må betale.

Fem ting må du vite om rettsaken: Strippestenger og tåkefyrster

DNS-planen klar

– Vi har lagt en plan for hvordan vi betaler advokatutgiftene våre om vi skulle tape, og vi kan garantere at det på ingen måte vil gå utover hverken kunsten vår eller tilbudet til studentene. Økonomien i DNS er nå god, skriver Linn Cecilie Andresen, daglig leder i DNS, i en e-post til Universitas.

– Er det ikke absurd å eventuelt måtte betale 300.000 i saksomkostninger når kravet var i underkant av 40.000?

– Det har aldri vært vårt ønske å gjøre en stor sak ut av dette, og det handler ikke om pengene, men prinsippet. Vi ønsker å få tilbake pengene vi har rett på, skriver Andresen.

Slik var dagen i retten: Åtte absurde timer

Det var Markus Knutsen som tok saken til retten etter han i en såkalt fraværsdom fra Forliksrådet ble dømt til å betale 70.000 kroner til DNS. Grunnen til dette var at den tidligere formannen ikke møtte opp i forhandlingene. Dermed ble organisasjonens klage tatt til følge.

I stedet saksøkte han DNS for å slippe å betale pengene. Knutsen ønsker ikke å kommentere hvordan han skal betale eventuelle saksomkostninger utenom at det i så fall vil «svi». I stedet retter han en salve i retning sin gamle arbeidsgiver:

– Det har vært en bevisst strategi fra motparten å gjøre saksomkostningene så store som mulig, og dermed tvinge meg til å inngå forlik, sier Knutsen.

Nåværende daglig leder i DNS skriver at hun ikke ønsker å kommentere Knutsens utsagn, men kommer likevel med et stikk.

– Vi registrerer at Markus Knutsen har opparbeidet det dobbelte av våre saksomkostninger, sier Andresen.

Det har hun rett i.

Ingrid Ekeberg kommenterer: Når de voksne rydder opp

Dyre advokater

Knutsen har nemlig brukt 202 500 kroner på advokattjenester. Det viser dokumenter Universitas har fått innsyn i.

DNS har brukt vesentlig mindre penger før den viktige rettsaken. Totalt har de måtte grave opp i overkant av 90 000 kroner for å fremme sin sak.

Selv om Markus Knutsen blir frifunnet eller ikke, har tingretten har to alternativer når det kommer til saksomkostningene. Enten at én av partene må betale hele beløpet, eller at saksomkostningene deles i to.

Sæverud svarer Ekeberg I rettens øyne er vi alle barn