Berg-og-dalbane: Det har vært mye opp og ned for tidligere DNS-leder Markus Knutsen. Her fra da Knutsen blant annet måtte forklare manglende kvitteringer i slutten av august 2016. Foto: Adrian Nielsen

Fem ting du må vite før rettssaken mellom Markus Knutsen og Det Norske Studentersamfund

Det Norske Studentersamfund (DNS) krever flere titalls tusen kroner fra tidligere formann Markus Knutsen. Dette er hvorfor og historien om hva som skjedde etter Knutsen ble leder.

Etter ett år med krangling og uenigheter tas konflikten mellom Markus Knutsen og Det Norske Studentersamfund til retten.

I morgen møtes partene til den juridiske nevekampen. Her er alt du trenger å vite før rettssaken:

1. Begynnelsen: Headhuntet fra BI

Markus Knutsen tok over som formann av DNS i januar 2016. Han ble visstnok headhuntet til stillingen etter at DNS i flere år hadde slitt økonomisk. Til forskjell fra mange tidligere ledere hadde Knutsen bakgrunn fra Handelshøyskolen BI, og hans bakgrunn fra Bedriftsøkonomisk Institutt kom tilsynelatende fort til syne.

Allerede etter et par måneder hevdet Knutsen at han hadde kuttet utgiftene med to millioner kroner. Den daværende formann mente man hadde neglisjert det kommersielle potensiale til Chateu Neuf og uttalte til Universitas: «Det er en grunn til at vi får mailer fra manageren til Snoop Dog nesten månedlig

2. Strippestang til feminister og krig mot tåkefyrster

Markus Knutsen gjorde seg raskt bemerket på flere områder. I april 2016 arrangerte Feministisk Forum feministuke på Chateau Neuf. Knutsen svarte med å gi en strippestang til feministene som «oppmerksomhetsgave». Dette falt ikke i spesielt god jord.

«Jeg vet egentlig ikke om dette fortjener en kommentar», sa lederen i Feministisk Forum etter hendelsen. Knutsen håpet gaven skulle bli mottatt som humor.

Lederen hadde også store ambisjoner for DNS. I mai 2016 uttalte han at DNS skulle sette kursen mot Arendalsuka for å sette studentene tilbake på kartet og bekjempe tåkefyrster. Hans makker, daværende leder for Kulturutvalget sa følgende til Universitas: «Vi håper på at vi kan tvinge politikerne til å handle annerledes kun ved å være der

Svinger seg: Tidligere Formann Markus Knutsen og daglig leder Thomas Evensen ved DNS har allerede startet øvingen til «ymse kveldsaktiviteter» . Foto: Sjur Stølen

3. Rotet begynner og Knutsen trekker seg

I august 2016 kom det frem at en rekke utbetalinger der DNS sitt bedriftskort hadde blitt brukt manglet kvitteringer. I tillegg virket ikke utbetalingene av styrehonorarer å følge budsjettets utbetalingsplan. Kort tid senere, den 24.august, trekker Markus Knutsen seg som formann.

«I den senere tid har uenigheter blitt til konflikt og personangrep noe som er destruktivt for organisasjonen vår i den tiden vi er inne i nå. Det har fremkommet påstander rundt min person som jeg avviser på det sterkeste.», skrev han da i en uttalelse. Senere forklarte han at de manglende kvitteringene bare var slurv og at pengene hadde gått til «utlegg for taxi, mat og reiser».

DNS skrev senere en pressemelding der de hevdet at Knutsen sin avgang ikke hadde noe med økonomisaken å gjøre.

4. Ordkrigen mellom Johannesborg og Haaland

I en nyhetskommentar publisert 31.august 2016 tar daværende kulturredaktør i Universitas, Philip A. Johannesborg, den nylig avgåtte formannen i forsvar. «Knutsen gjorde drastiske og helt nødvendige grep for å redde det skadeskutte studenthuset», skrev Johannesborg.

Den nye formannen i DNS, Trygve Bernhardt Moen Haaland, slo knallhardt tilbake. I et innlegg i Universitas med tittelen «Stolthet, fordummelse og Johannesborg» skriver Haaland «Hovedstyret er ikke ferdig med Knutsen-saken, men en ting er sikkert: Vi skal røske Knutsens økonomiske ånd opp med rota».

Haaland hadde uten tvil rett i en ting: Knutsen-saken var på ingen måte ferdig.

I et retorisk basketak: Trygve Bernhardt Moen Haaland. Foto: Adrian Nielsen

5. Konflikten eskalerer: Krever 70.000 kroner

Etter at Markus Knutsen trakk seg som formann havnet han i en langvarig konflikt med det nye styret i organisasjonen. Det nye styret mente de økonomiske uregelmessighetene ikke hadde blitt ryddet opp i og brakte saken inn for forliksrådet. Der krevde de å få tilbakebetalt 70.000 kroner fra Knutsen.

«Summen består av to styrehonorarer, manglende kvitteringer på diverse utgifter, i tillegg til at han har overført penger til seg selv etter at han gikk av som formann», fortalte den nye lederen av DNS, Trygve Bernhardt Moen Haaland, til Universitas i mars.

Markus Knutsen møtte ikke opp til forhandlinger. Dermed bestemte forliksrådet at Knutsen måtte betale tilbake pengene.

Han nektet derimot å gjøre dette og gikk heller til sak mot DNS.

I sluttinnleggene fra de to partene, som Universitas har fått innsyn i, kommer det frem at DNS krever 38 130 kroner fra Knutsen, i tillegg til saksomkostninger. De skriver: «Han (Markus Knutsen red.anm) burde forstå at han ikke kunne ta taxi til og fra arbeid og belaste selskapet for servering til seg privat.»

Knutsen på sin side krever å bli frifunnet, og akter ikke å betale noe tilbake til DNS. «Saksøker har på ingen måte misbrukt foreningens midler og under enhver omstendighet ikke utvist erstatningsbetingende uaktsomhet.»

Rettsaken starter i morgen og Universitas følger selvfølgelig saken tett.