Panteren: Etter at han fikk jobb, er det bare Netflix som frister Rudi Lorentzen om kveldene.

Nytt panteprosjekt på Blindern ga tidligere rusmisbruker Rudi jobb

Rudi Lorentzen hadde søkt 150 jobber uten å få napp. Nå er han ansatt i ett nytt prosjekt ved Universitetet i Oslo.

Realfagsbiblioteket kan smykke seg med åtte nye resirkuleringsstasjoner for pant. Dersom studentene bruker de, vil det gi nyttig arbeid for tidligere rusmisbrukere.

I mange år slet Rudi Lorentzen med rus. Med store hull i CVen var det nærmest umulig for han å få jobb. Han hadde søkt rundt 150 jobber da en utlysning hos bedriften Medarbeiderne dukket opp.

Lorentzen kunne knapt tro at det som sto i jobbannonsen: Bedriften ansetter kun mennesker med rusbakgrunn.

– Da jeg så jobben tenkte jeg at det ikke var sant. Jeg måtte ringe bedriften for å spørre hva dette var, sier han.

Lorentzen fikk jobben og nå henter han panteflasker ved Universitetet i Oslo. Akkurat det ansvaret kan han takke Niklas Barre for.

Pantegründer

For rundt to år siden startet Niklas Barre og en venninne et prosjekt hvor de hang opp gamle flaskeholdere på offentlige søppelkasser. Tanken bak prosjektet var at man ikke skulle trenge å kaste panten sin, og at de som leter etter pant skulle slippe å rote nede i søppelet.

Prosjektet ble en suksess og har nå blitt tatt et steg videre. Barre har utviklet et nytt pantesystem laget av gamle oljefat som for noen uker siden ble plassert på Realfagsbiblioteket på Blindern. Barre skjønner at mange studenter og ansatte ikke alltid gidder å pante.

– Det kan være slitsomt å pante, og det er ikke mye penger. Som regel går du ikke tilbake til butikken for å pante én krone når du har drukket en Redbull på lesesalen, forteller Barre.

Les også: Vil tredoble kildesorteringen ved UiO

Gründeren: Ideen bak pantesystemet er det Niklas Barre som står bak.

Et meningsfylt arbeid

En av utfordringene gründeren møtte på i arbeidet med de nye tønnene, var at det er dyrt å produsere stasjoner for kildesortering.

– Utfordringen viste seg å være rimelige, hensiktsmessige pantebeholdere. Kildesorteringsstasjoner finnes, men det er veldig lite som er tilrettelagt for flasker.

En ting som viste seg å være enda vanskeligere var logistikken rundt pantingen. Og det er her Lorentzen kommer inn i bildet. For å løse logistikkproblemet engasjerte Barre bedriften Medarbeiderne.

De henter pant, glass og metallemballasje fra privatkunder og bedrifter, og har som mål om å skape et meningsfylt arbeid for mennesker med en trøblete fortid.

– Slagordet i Medarbeiderne «enkelt for deg – arbeid for meg». Det er en lettvint jobb for deg å pante, mens de får seg meningsfylt arbeid. Det var perfekt på universitetet fordi de slet med logistikken, men vi kan tilby både produkt og logistikk, forklarer Barre.

Temmer «ulven»

Arbeidsmiljøet er preget av bakgrunnen til de ansatte, forteller Lorentsen, men legger til at jobben går veldig greit.

– Alle kommer fra samme hold, og er vant til å ikke stille opp, ikke ta ting så tungt og ikke si i fra, så vi er avhengige av hverandre for å få ting til å gå rundt.

En hverdag som består av mye fysisk arbeid bidrar til at behovet for rus blir mindre.

– Det er som å temme en ulv. Får den lov til å løpe rundt, så er den sliten på kvelden og har ikke lyst til å gjøre mer ugagn. Hvis vi har hatt en hard økt så er det en erstatning for rusen man ellers ville ha hatt. Noen bruker rus for å komme seg opp, men de fleste går i minus, så er man i minus etter jobb tenker man ikke at man skal ut og skaffe seg dop, da tenker man heller at man vil slappe av med Netflix, forklarer Lorentzen.