Blindern-ansatte forteller: Hører apelyder og må gjøre «negerarbeid»
Flere ansatte ved Eiendomsavdelingen til Universitetet i Oslo har blitt utsatt for rasistisk trakassering og diskriminering av kolleger i flere år. Eiendomsdirektør John Skogen innrømmer ukultur.
– Jeg føler jeg nesten er i et apartheid-system. Jeg har måttet be om hjelp fra folk hjemme, og de har sagt at jeg ikke kan leve på en slik arbeidsplass, forteller driftsleder «Christian» i Eiendomsavdelingen til Universitetet i Oslo. Avdelingen er ansvarlig for drift og vedlikehold av bygninger, anlegg og utearealer.
Driftslederen, som opprinnelig er fra Ghana og kom til Norge i 1986, er en av flere som har varslet at de har blitt utsatt for rasisme av kolleger i Eiendomsavdelingen. Universitas har anonymisert alle de ansatte, med hensyn til både dem og kollegene deres.
Kollegaen «Omar», som også har utenlandsk bakgrunn, forteller om det samme. Universitas er kjent med til sammen fire nåværende og tidligere ansatte i avdelingen som sier de er utsatt for grov rasisme av flere kollegaer.
Ingen av kollegene deres har villet uttale seg i saken. En av dem har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Universitas.
Har du opplevd noe lignende? Tips oss på tips@universitas.no
«Driftsleder for negerarbeid»
Kommentarer som skal ha blitt brukt mot Christian er «neger», «svarting», «svart apekatt», «negerarbeid er for ham og andre lik ham» og «driftsleder for negerarbeid», ifølge dokumenter Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) har sendt til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).
Ombudet bekrefter til Universitas at de undersøker saken, men vil ikke kommentere den før saken er ferdig behandlet.
– Du blir ikke akseptert i gruppa med mindre du er blond og lys og har blå øyne. Du blir ikke tatt inn, sier Omar.
Christian forteller om en gang en heis stoppet. Han tok kontroll og fikk folkene ut av heisen. Dagen etter kom en kollega rasende inn på kontoret for å irettesette ham.
– Jeg ba han komme seg ut av kontoret mitt fordi han ikke er min leder. Da skrek han «svarte faen» og smalt døra igjen.
Flere andre episoder er nevnt i klagen fra OMOD til LDO.
Blant annet skal en kollega ved flere anledninger ha imitert apelyder foran Christian gjennom kontorvinduet hans. Og på et seminar for noen år siden skal en kollega ha skreket «hold kjeft, din jævla apekatt» til ham.
I september i fjor sier Christian at en kollega kalte han «black stupid man». Et referat fra Universitetet i Oslo fra et møte mellom Christian og kollegaen bekrefter at han ble utsatt for et rasistisk uttrykk den dagen.
– De siste 10 årene har vært jævlig. Jeg har hatt det veldig tøft. Jeg kan ikke helt skjønne det. Det er vanskelig å finne ordene, sier han.
– Det har vært problemer
Eiendomsdirektør John Skogen ville ikke møte Universitas for et intervju. Han sender følgende uttalelse på e-post:
– Det er ikke aktuelt for noen i Eiendomsavdelingens ledelse å stille til intervju i denne saken. Det ligger i sakens natur at jeg ikke kan omtale personsaker i media. Det jeg kan si, er at det i den gruppen som omtales har det vært problemer med arbeidsmiljøet over tid. Det er en av partenes vinkling som presenteres i saken. Vi aksepterer selvfølgelig ikke rasisme og mobbing i noen deler av vår virksomhet. Ledelsen i EA (Eiendomsavdelingen, red. anm) har jobbet systematisk over lengre tid for å forbedre arbeidsmiljøet på driftsområdet. I samarbeid med UiOs personaldirektør har vi forsøkt og forsøker mange ulike tiltak, skriver han.
Prorektor Ragnhild Hennum forteller at de vil undersøke denne saken grundig. Hun understreker samtidig at universitetet tar sterk avstand fra mobbing og rasisme.
– Vi tar denne saken som er til behandling svært alvorlig, sier hun.
– Ledelsen er ansvarlig
Christian sier han flere ganger har varslet både til ledelsen og andre instanser. Til slutt tok Organisasjon mot offentlig diskriminering saken i fjor. Leder Akhenaton Oddvar De Leon klandrer ledelsen for det som har skjedd.
– Det er ledelsen som er ansvarlig her. Selvfølgelig har man personlig ansvar, men når rasistiske begreper har blitt brukt åpent på en arbeidsplass uten at ledelsen har reagert, så er det uakseptabelt. Ledelsen har vært klar over problemet lenge, sier han til Universitas.
Les: Dette ble det varslet om ved UiO i 2016
I referatet fra et møte mellom ledelsen i Eiendomsavdelingen og Christian og OMOD innrømmer flere en «ukultur» i avdelingen.
– Slik skal det ikke være i Eiendomsavdelingen. Det har vært kjent at det er en uheldig tone, og at denne uheldige omgangstonen må ha «satt seg i veggene», sa John Skogen under møtet.
Føler seg diskriminert
Ifølge Christian begynte problemene allerede i 2005 da han ble driftsleder, og at det forverret seg to år senere. Han hadde da jobbet fast på universitetet siden 1991. To driftsledere i samme stilling begynte i 2007 å diktere hva han skulle gjøre og mente han var ansatt for å ta hånd om drittjobbene, sier han.
– Jeg har lenge spurt ledelsen om en arbeidsbeskrivelse for meg, men jeg har aldri fått noen forklaring. Ledelsen har bare gitt muligheter til at folk skal tråkke meg ned og stemple meg som en person uten kunnskap til å gjøre noe eller utvikle meg, forteller Christian.
Omar sier også at han ikke får gjøre teknisk arbeid, og at dersom han gjør noe teknisk får han kjeft. Dette til tross for at han er kvalifisert.
– Jeg får ikke brukt min utdannelse. For eksempel er det få andre som kan fikse tavler, men jeg får smekk på fingra hvis jeg gjør noe med det. Da må jeg vente til de andre kommer, sier han.
Mer trakassering
Universitas har fått se dokumenter som viser at enda en ansatt med utenlandsk bakgrunn klagde på arbeidsmiljøet i 2013. Han spesifiserte at det gjaldt diskriminering og trakassering.
Christian mener at ledelsen ikke har fulgt opp varslingene i det hele tatt. OMOD-leder Akhenaton Oddvar De Leon ønsker nå klarhet i hvorfor dette har skjedd.
– Diskriminering er like ille uansett om den er intendert eller ikke. Det er dette vi vil ha klarhet i. Er dette bare en glipp fra universitets side, eller er det noe bevisst? sier han.
De Leon mener at det ikke hadde vært nødvendig å gå til Likestillings- og diskrimineringsombudet om UiO hadde klart å rydde opp i saken selv.
– Vi trengte ikke gå til LDO. Hvis de hadde tatt affære tidligere kunne vi fått løst dette problemet, men selv etter møte med ledelsen endret ingenting seg. Dermed måtte vi prøve å koble inn andre som har kompetanse til å gå inn og vurdere situasjonen.
Har det vondt
På et møte i september forsikret eiendomsdirektør John Skogen om at han ville gjøre noe med situasjonen. Det har blitt arrangert flere møter for å få bukt på problemene.
Christian har likevel ikke opplevd noen endring, og mener ledelsen ikke har fulgt opp planen.
– I dag blir jeg bare mer og mer isolert. Jeg sitter og teller timer og gjør det jeg får lov til å gjøre. Hver dag står jeg opp og har smerte i brystkassa før jeg kommer på jobb, sier han.