EKSPERT: Hanna Folkvord kan alt du trenger å vite om skatt. Foto: Pressefoto
EKSPERT: Hanna Folkvord kan alt du trenger å vite om skatt. Foto: Pressefoto

Studentenes skattemelding: Dette er økonomens beste tips

Virker torsdagspilsen uoppnåelig fordi du har gått på en skattesmell? Da burde du lese denne saken.

I går ble skattemeldingen, som tidligere var selvangivelsen, tilgjengelig i Altinn for skattebetalere.

For noen studenter er det en gledens dag, om man får igjen på skatten. Mens andre må betale restskatt, og en allerede kronisk manglende studentlommebok blir enda tommere. Da kan redningen være fradrag på skattemeldingen.

Finansrådgiver i DNB, Hanna Folkvord, har fradragstipsene som kan gjøre vann og brød til øl og kebab for sultne studenter.

– Som student har du gjerne en slunken lommebok og da kan fradrag på skattemeldingen komme godt med. Dersom du for eksempel har blitt boligeier, tjent penger på delingsøkonomien, studerer langt hjemmefra og hatt sommerjobb, må du passe på å få de fradragene du har krav på, sier hun.

Hun peker også på viktigheten av å sjekke at inntekten i 2016 er riktig oppført, ettersom studenter ofte har flere arbeidsgivere i løpet av et år. I tillegg til å kontrollere at alle postene er riktig utfylt, siden skattemeldingen kommer forhåndsutfylt.

De beste tipsene

Her er fem viktige studentfradrag Folkvord trekker frem.

Pendlerfradrag for studenter: Dersom hovedgrunnen til at du bor borte fra foreldrehjemmet er studier, regnes du ikke som pendler, selv om du har en deltidsjobb ved siden av studiene. Men om du for eksempel i sommerferien tar heltidsarbeid på studiestedet, og derfor er borte fra hjemmet på grunn av arbeidet, har du krav på pendlerfradrag i denne perioden. Bruk skatteetatens pendlerkalkulator for å se hva du har rett på.

Kostnader til utdanning: I utgangspunktet får man ikke fradrag for kostnader til å oppnå en bestemt kompetanse eller grad, men kostnader du har til å holde ved like en utdanning, og/eller til å holde deg à jour med utviklingen i faget, er fradragsberettiget hvis du bruker utdanningen til å oppnå inntekt. Du har rett til fradrag for kostnader direkte knyttet til utdanningen, som for eksempel undervisningsavgift, semesteravgift, eksamensavgift og skolebøker. Disse kostnadene inngår i minstefradraget (post 3.2.1), dersom du velger minstefradrag i stedet for fradrag for faktiske kostnader (post 3.2.2). Merk at summen av kostnadene må overstige minstefradraget.

Kostnader til doktorgrad: Når du tar doktorgrad, har du rett på fradrag for utgifter i forbindelse med trykking, reising og doktorgradsmiddag. For doktorgradsmiddag etter disputas kan du trekke fra inntil 24 450 kroner, men maks 1 227 per kuvert (satser for inntektsåret 2016), dersom du ikke kan dokumentere høyere kostnader. Fradraget gjelder kun for middagen til veiledere, opponenter og liknende. Det gis ikke fradrag for mat til familie og venner. Fradragene for kostnader til doktorgrad kommer i tillegg til minstefradraget. Fradraget føres i selvangivelsens post 3.3.7 Andre fradrag. Fradraget må kunne dokumenteres med kvitteringer og navneliste over deltakerne hvis skattekontoret ber om det.

Boligsparing for ungdom: Er du under 34 år og har en skattbar inntekt betyr sparing i BSU skattereduksjon. Sparer du det årlige maks beløpet som er 25 000 kroner får du 20 prosent skattefradrag. Det betyr 5 000 kroner mindre i skatt. Ikke bare gir BSU skattefradrag, det gir også en høyere rente enn en sparekonto.

Delingsøkonomi: Er du en av de som har tjent penger på å leie ut bilen eller boligen din, må dette inn i selvangivelsen hvis inntekten er skattepliktig. Du kan leie ut boligen helt skattefritt hvis du selv bruker minst halvparten av boligen, målt i utleieverdi. Dette betyr at utleieverdien av den delen du leier ut ikke kan være større enn utleieverdien til den delen du selv bor i. Leier du ut mer enn halvparten kan du tjene opptil 20.000 kroner skattefritt i året. Overstiger du dette beløpet må du skatte 25 prosent av hele beløpet, men da kan du også føre fradrag for blant annet strøm, vann, internett og kabel-TV, slitasje på inventar, vedlikehold og reiser i forbindelse med utleie. For bil kan du få fradrag på blant annet drivstoff, olje og forsikringer.