Illustrasjonsfoto: Hva ville du gjort om du kom hjem til leiligheten din og låsen var byttet?
Illustrasjonsfoto: Hva ville du gjort om du kom hjem til leiligheten din og låsen var byttet?

SiO skiftet lås – Lise holdt på å bli hjemløs

Dette er historien om da Lise Wilhelmsen NESTEN ble utestengt fra SiO-boligen i to uker.

Da Lise Wilhelmsen kom hjem til hybelen sin på Vestgrensa en gang i september, så hun at utsendinger fra SiO (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus) byttet låser på dørene i hybelkomplekset hun bodde i. Dette hadde ikke Lise fått beskjed om ettersom hun leide gjennom fremleiekontrakt.

– SiO hadde informert min utleier om at de skulle bytte lås på døren og at det derfor var nødvendig med nytt nøkkelkort. Denne informasjonen fikk jeg aldri fra min utleier.

Uten nøkler i to uker

Lise fikk overtalt utsendingene til å ikke låse døra til rommet hennes siden hun ikke hadde mottatt nytt nøkkelkort.

– De informerte meg om at jeg kunne hente det nye kortet på SiO-senteret. Men da jeg gikk dit informerte SiO meg om at jeg trengte en fullmakt av utleieren.

Dette skulle imidlertid vise seg å være lettere sagt enn gjort. Utleieren var nemlig ikke å få tak i.

– Jeg var innom SiO-senteret flere ganger og fortalte at jeg ikke fikk fullmakten. Jeg viste dem leiekontrakten, og spurte om jeg ikke likevel kunne få utdelt det nye nøkkelkortet. Det kunne jeg ikke.

Det hele løste seg riktignok til slutt.

– Etter omtrent to uker fikk jeg overtalt en på SiO-kontoret til å gi meg nøkkel likevel.

Heldig plassering av leilighet

Den eneste grunnen til at Lise i det hele tatt kom seg inn i hybelen var at den var plassert på samme side av bygget som kjellerinngangen.

– Det gamle nøkkelkortet mitt funket på kjellerinngangen, derifra kunne jeg bruke en fysisk nøkkel for å komme meg inn til fellesarealet. Døra til rommet mitt fikk jeg ikke låst før jeg fikk det nye nøkkelkortet.

Hvis utsendingene fra SiO hadde låst døra til Lises rom ville hun ikke hatt tilgang til rommet sitt uten det nye nøkkelkortet.

Det var veldig flaks at jeg kom hjem da jeg gjorde»

Lise Wilhelmsen

– Det var veldig flaks at jeg kom hjem i da jeg gjorde, sånn at jeg fikk bedt dem om å ikke låse rommet mitt.

Farlig praksis

Husleie- og gjeldsgruppa til Jussbuss i Oslo hevder at dette er slurvete praksis fra SiO.

– SiO hadde skiftet lås på boligen som Lise leide, uten å ta hensyn til hvorvidt leiligheten ble fremleid. Ettersom Lise ikke fikk beskjed om skiftning av lås i forkant, kan dette ses på som en utkastelse, sier Rammiya Arumugam i Jussbuss.

De understreker også at dersom det er snakk om utkastelse, så er dette en ulovlig handling fra SiO.

– Etter tvangsfullbyrdelsesloven er det kun politimyndighetene ved namsmannen som har myndighet til å utføre utkastelse.

Direktør i SiO bolig, Trond Bakke, avviser at dette var en utkastelse, men heller mangelfull kommunikasjon mellom utleier og leietaker.

– Vi forholder oss til den personen vi har en kontrakt med. I fremleiesituasjoner legger vi oss ikke opp i hvem fremleietaker er, utover at vi passer på at vedkommende er student. All informasjon går altså fra oss til vår leietaker.