I TOPPEN: NIH kan smykke seg med tittelen «Nordens beste» i idrettsforskning. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval
I TOPPEN: NIH kan smykke seg med tittelen «Nordens beste» i idrettsforskning. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Nesten pallplass for Norges Idrettshøyskole i prestisjetung rangering

Av rundt 400 utdanningsinstitusjoner er NIH kåret til den fjerde beste i verden på idrettsforskning.

– Det er sjeldent norske høyskoler eller universitet havner så langt oppe på internasjonale rangeringer, sier Kari Bø, rektor ved Norges Idrettshøyskole.

Fornøyd: Rektor ved NIH, Kari Bø, er meget fornøyd med fjerdeplassen. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval.
Fornøyd: Rektor ved NIH, Kari Bø, er meget fornøyd med fjerdeplassen. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval.

I en fersk kåring fra den anerkjente Shanghai Rankings Global blir Norges Idrettshøyskole (NHI) rangert som fjerde best i verden på idrettsforskning. Kåringen tar utgangspunkt i publisert forskning og måler blant annet antall siteringer på verdensbasis.

NIH var ikke klar over at kåringen ble gjennomført og fikk seg dermed en positiv overraskelse da tallene ble offentligjort før jul.

– Vi har lenge sett behovet for og tenkt på at det burde vært en internasjonal rangering av idrettsskoler. Så kom meldingen om at vi var blitt rangert som nummer fire på Shanghai Rankings Global. Dette ser vi på som veldig positivt. Spesielt fordi vi tydeligvis har blitt lagt merke til internasjonalt uten å ha arbeidet spesielt for dette, sier den stolte rektoren.

De ellers så konkurranseorienterte idrettsentusiastene på Sognsvann sier seg fornøyd med den vanligvis bitre fjerdeplassen.

– Vi er slett ikke misfornøyde med å komme under pall-plassering i denne omgangen, uttaler Bø.

På spørsmål om hvorfor det ikke ble medalje i denne omgangen svarer rektor at de tror deres fokus på bredde – kvalitet og kvantitet – er grunnen.

– Flere av de andre skolene er mye mer spesifisert, mens vi favner over mer.

Bø sier at de skal se nærmere på resultatet og hva de andre skolene har gjort for å se om det er noe NIH kan gjøre bedre.

Gull, sølv eller bronse spiller uansett ikke så stor rolle når Norges Idrettshøyskole slår danskenes beste på oppløpet med tre plasser. Det beste svenske bidraget til idrettsforskning er utenfor topp femti.

Dermed kan NIH smykke seg med tittelen «Nordens beste».