Foto: Gage Skidmore / flickr.com (CC)
Foto: Gage Skidmore / flickr.com (CC)

Nyhets­re­dak­tø­rens siste bønn til det ameri­kanske folk: Røyk deg stein med Jill Stein

Det er ikke for sent, Amerika! Dere trenger ikke velge mellom Donald «Pest» Trump og Hillary «Kolera» Clinton.

På underlig vis har årets valgkamp endt opp med å bli en kamp mellom to forhatte politikere. Sexistiske Donald Trump og elitistiske Hillary Clinton er presidentkandidatene «ingen» vil ha. Likevel er det en av dem som kommer til å ende opp i Det ovale kontor ved innsettelsen i januar.

Årets valg har blitt et valg mellom det minste av to onder.

Men det finnes faktisk et tredje valg. Og da tenker jeg ikke på Liberitarian-leder Gary Johnsons spinnville liberalisme. Jeg tenker på Jill Stein, leder for The Green Party. Blant unge er hun populær for sine løfter om legalisering av marihuana, men hun er så mye mer enn det. Jill Stein kjemper for miljøet, for sosial rettferdighet og for gratis utdanning. I savnet etter Bernie Sanders er hun med andre ord et meget godt alternativ til Trump og Clinton.

Det er lett å avfeie en stemme på tredjepartiene som en bortkastet stemme. Og det er den. For i det pillråtne valgsystemet i USA er de aller fleste stemmer bortkastede, uansett om man stemmer på Trump, Clinton eller noen andre. Den enkelte stemme er rett og slett for lite verdt. Det er derfor ingen grunn til å stemme strategisk. Gjør heller som Jill Stein sier i en valgkampvideo: «Forget the lesser evil. Stand up and fight for the greater good».

Store forandringer skjer ikke gjennom strategi, men gjennom idealisme. Hvis mange nok følger hjertet vil mengden med «bortkastede» stemmer hjelpe The Green Party over den magiske grensen på fem prosent som vil gi dem store økonomiske bidrag til å fortsette sin vekst. Da kan Amerika virkelig bli stort igjen. Godt valg!