Foto: Gage Skidmore (CC) / Flickr.com
Foto: Gage Skidmore (CC) / Flickr.com

Dette er studen­tenes favoritt

Hele 57 prosent av amerikanske studenter ville stemt på Hillary Clinton.

Det viser resultatene fra skolevalget i USA utført av Newselaʼs Student Vote. Undersøkelsen som ble utført på 400 000 amerikanske studenter avslører at presidentkandidaten vant studentenes gunst i 34 stater. Donald Trump fikk bare 32 prosent av stemmene.

Til sammenligning er styrkeforholdet mellom kandidatene 47,5 prosent versus 42,3 prosent på landsbasis i favør Clinton, ifølge et gjennomsnitt av meningsmålinger fra Pollster.

Universitas i USA: Dette er skolen som skapte Hillary Clinton

Hard konkurranse

Byene med størst engasjement var Chicago, Portland og San Jose. Clinton vant i de fleste vippestater. Blant studentene stod Clinton sterkt blant republikanske stater som Texas, Georgia og South Carolina. Selv om yngre elever stemte på Clinton, var konkurransen mellom presidentkandidatene stor blant videregåendeskoleelever, og Trump forble en vinner i Ohio.

Universitas på Trump-rally: –⁠ Jeg vil vise at det ikke bare er hvite som stemmer på Trump

Forutsigbart utfall

–⁠ Studentpolitiske avstemninger er ikke nødvendigvis representative for landets politiske preferanser, men kan forutsi utfallet av landets politiske engasjement, skriver journalist Talal Al-Khatib i Seeker.

Stor bildespesial: New Yorks beste hundekostymer

En studie fra 2010 viser at skoler og universiteter spiller en nøkkelrolle i valgdeltagelse blant unge, og skolevalg legger ifølge forfatterne grunnlaget for landets demokrati. Likevel er kun 58 prosent av studenter i alderen 18-24 år registrert for å stemme, og i 2012 deltok ikke mer enn 45 prosent i valgavstemningen.

–⁠ Studenter som stemmer ved skolevalg er mer tilbøyelige til å stemme ved presidentvalget, til å vite mer om politikk, og til allerede å ha opplevd en form for politisk aktivisme, skriver forfatterne av studiet.