Stortingpolitikerne vil ikke gi slottet til studentene

Gi slottet til studentene, skriver Eskil Wie. Ikke tale om, sier stortingspolitikere.

Studentene blir stadig lovet flere studentboliger, men likevel er boligkøene milelange. I ukens nyhetskommentar fremlegger utenriksredaktør Eskil Wie sin løsning på problemet. Han ber kongen gi slottet til studenter og har regnet ut at det kan gi hele 2000 nye studentboliger.

Han ser for seg at slottet, nye Chateau Neuf, Høgskolen i Oslo og Akershus og den nye juss-campuset på Tullinløkka kan skape et pulserende studentmiljø i hjertet av byen. Slottsparken vil han gjøre til en grønn oase der studenter kan hvile seg mellom leseøktene. Til tross for store ambisjoner møter Wie nær unison motstand fra både rojalister og republikanere.

Les det fulle forslaget her: Gjør slottet til studentboliger

– Trenger slottet til kongen

Hans majestet Kong Harald V ønsker ikke kommentere Wies visjon, opplyser han gjennom hans assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruld Gjeruldsen.

– Vi kommenterer ikke debatten om republikk versus monarki, sier han.

Kongens støttespillere på Stortinget vil derimot kommentere utspillet.

– Å gjøre om slottet til studentboliger er en humoristisk ide, men som ikke har noen rot i virkeligheten. Jeg synes det er et helt uaktuelt tema. Slottet er en historisk bygning hvor kongen bor, sier Kristin Vinje, Høyres utdanningspolitiske talsperson.

Hun synes at Wies forslag er dårlig og mener det finnes mange bedre steder å bygge studentboliger enn slottet. Hun understreker at slottet er kongens hjem og at Høyre støtter monarkiet.

Jeg tror ideen er litt forut for sin tid

Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant (Ap)

Heller ikke KrFs Anders Tyvands er særlig begeistret for forslaget.

– For å være positiv, må jeg si at Wie skal ha ros for et kreativt forslag, men det er likevel dårlig. Vi trenger slottet til kongen og som et symbol for monarkiet.

– Kan ikke kongen flytte til et annet sted, slik at studentene får slottet?

– Nei, vi trenger kongen på slottet.

– Er kongen viktigere enn studentenes velferd?

– Det er en artig problemstilling. Vi er opptatt av å bygge studentboliger, og jeg tror vi kan klare det uten å ta i bruk slottet. Det er vanskelig å sette kongen og studentene opp mot hverandre, begge er viktige.

Slakter forslaget

Selv prominente republikanerne forkaster Wies forslag. Gunnar Brevig, lederen for Den norske republikanske forening, ønsker ikke at studentene skal overta kongens slottsbolig og er meget kritisk til forslaget

– Det kunne umulig være en seriøs tanke å bruke slottet som studentboliger. Det er bare tull.

Brevig mener slottet ikke er egnet som studentboliger.

– Ingen av rommene har riktig planløsning og å gjøre slottet om til studentboliger ville ødelagt bygget. Det er tross alt et nydelig bygg som vi vil bevare, sier han.

Også Snorre Valen (SV) er en ivrig republikaner, men stiller seg heller ikke særlig optimistisk til den nye studentboligideen.

– Jeg er enig at det bør bli flere studentboliger og større fokus på studentvelferd. Men jeg synes ikke slottet bør bli studentboliger. Hvis Norge bestemmer seg for å forkaste monarkiet bør slottet heller brukes som regjeringsbygg.

– Er regjeringen viktigere enn studentvelferd?

– Regjeringen er basis for det meste velferd, så det kommer på en måte før studentvelferden.

Venstres Sveinung Rotevatn har i likhet med Valen ikke særlig mye til overs for monarkiet, og Rotevatn støtter Wie i et alternativ bruk av slottet. Å bruke slottet til studentboliger er han derimot helt uenig i.

– Jeg er imot forslaget. For å få flest mulige studentboliger til en billigst og mest effektive måte, er jeg litt usikker på nytten i å bruke landets fineste og dyreste tomt til å bygge billige studentboliger

Likevel har Rotevatn et lite tips til hvordan Wie kan bruke slottet til å skaffe studentboliger.

– Om Wie på død og liv skal bygge studentboliger ved hjelp av slottet, burde han heller selge slottet til private investorer. For pengene han tjerner på salget, kan han bygge så mange studentboliger som han vil.

Et snev av optimisme?

Den eneste som ikke direkte avviser forslaget er stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap). Solberg ser på forslaget til Wie som et rop om hjelp for å få flere studentboliger.

– Jeg er usikker på hvorvidt ideen kommer til å fungere. Arbeiderpartiet kommer iallfall ikke til å forslå denne løsningen.

– Men du avviser ikke forslaget helt?

– Jeg ser på Wies forslag som spenstig og symbolsk stilig, men jeg tror ideen er litt forut for sin tid. Færre og færre av stortingsrepresentantene støtter monarkiet, og når monarkiet blir avviklet kan vi snakke om alternativt bruk av slottet.