Funnet skyldig: En rettslig berg-og-dal-bane endte med fuskedom for jusstudent Martin Seglen Baadshaug. Arkivfoto: Jørgen Kvalsvik
Funnet skyldig: En rettslig berg-og-dal-bane endte med fuskedom for jusstudent Martin Seglen Baadshaug. Arkivfoto: Jørgen Kvalsvik

Dømt for juks

Etter først å ha vunnet juksesaken mot UiB, har jusstudenten nå tapt i Høyesterett.

I 2012 gikk jusstudenten Martin Seglen Baadshaug til sak mot Universitetet i Bergen (UiB) etter å ha fått eksamenen sin i forvaltningsrett underkjent for juks. Siden har en rettslig berg-og-dal-bane fulgt.

Først dømte tingretten mot jusstudenten i 2013. Siden anket han og fikk medhold i lagmannsretten, hvorpå universitetet valgte å anke og ta saken til Høyesterett. Der har den endelige beslutningen kommet.

Studenten er dømt for fusk.

Les også: Utdanningsinstitusjonene dekker jukseutgifter

Notater tilgjengelig

–⁠ Vi er fornøyde med at Høyesterett er enig med statens og universitets argumentasjon, sier Thomas Holdø til Bergens Tidende.

Holdø førte saken for staten mot Baadshaug. Studenten satt rett før eksamen med notater tilgjengelig på pulten. Disse notatene ble inndratt av kontrollører før eksamen startet. Likevel valgte universitetet å underkjenne besvarelsen hans.

Som følge av dommen, får Baadshaug eksamen annullert. I tillegg er han utestengt fra alle norske utdanningsinstitusjoner de neste to semestrene.

Debatt om jukseregler

Studenten ble representert av Halfdan Mellbye. Advokaten er skuffet over sakens utvikling og bekymret for studentene.

–⁠ Det er en dom som viser hvor lite som skal til for at en student skal bli tatt i fusk, sier han.

Mellbye legger til at studenter må være klare over at de kan havne i samme situasjon på grunn av bagatellmessige feil eller et uhell.

–⁠ Jeg håper dette skaper en debatt blant studentene, om dette er regler som de ønsker, sier advokaten.