Kaos: Statsministeren i Nepal annonserte tirsdag at 10 000 er ventet omkomne etter jordskjelvet, og har erklært tre dagers landesorg. FOTO: LAXMI PRASAD NGAKHUSI/UNDP NEPAL.

Frykter opprør i gatene

– Vi kan ikke nå alle, forteller UiO-student Enja Sæthren som var på jobb for FN i Katmandu da jordskjelvet rammet Nepal.

– En dame ble kastet av motorsykkelen foran meg. Nepaleseren som kjørte bilen jeg satt i ble redd og løp ut av bilen. Det er det verste du kan gjøre når du er på en bro, sier Enja Sæthren som befant seg i Katmandu da jordskjelvet inntraff i Nepal lørdag.

Nepals statsminister Sushil Koirala annonserte tirsdag at over 10 000 mennesker kan være omkomne etter jordskjelvet. Tidlig tirsdag morgen var det offisielle tallet 4 349, men fordi det fremdeles er store områder med ruiner som ennå ikke er gjennomsøkt, forventes tallene på døde å stige betraktelig.

Jordskjelvet målte 7,9 på Richters skala og har ført til flere skred, blant annet på Mount Everest.

Hjelpeløs hjelpearbeider

Sæthren har tatt bachelor i internasjonale studier på Universitetet i Oslo, og har nå ett års pause fra studiene for å jobbe som programrådgiver i United Nations World Food Programme der hun jobber med flom, flyktninger, klima og sult i Nepal. Hun hadde vært på feltarbeid og var på vei fra flyplassen da jordskjelvet inntraff.

De første timene etter et jordskjelv er det avgjørende å få ut hjelpen så fort som mulig. Som FN-representant har Sæthren vært med å kartlegge behovene etter jordskjelvet.

– Vi må distribuere mat til de riktige stedene. Når man først begynner å distribuere mat blir det et enormt press. Alle skal og vil ha, sier hun.

Hovedfokuset vårt var de tolv distrikter utenfor Katmandu som var blant de hardest rammede.

– Men vi kan ikke nå alle, sier Sæthren.

Tiltaksløst regime

Katmandu har en sterk FN-tilstedeværelse og mange forventet rask hjelp da jordskjelvet inntraff, sier Sæthren, som mener nødhjelpsarbeidet var dårlig koordinert fra starten av.

– Det er farlig å gå inn i felt med matrasjonering uten å ha foretatt en ordentlig undersøkelse av situasjonen på bakken. Men vi burde hatt et plaster med organisasjoner som stod parat. Det hjelper heller ikke at myndighetene er dårlig organisert og ikke har peiling på hva de skal gjøre, sier hun.

Om en stund blir det mindre mat, og det kan føre til konflikt i gatene.»

Enja Sæthren, norsk student i Nepal.

FN anslår at rundt åtte millioner mennesker er berørt av jordskjelvkatastrofen. Disse menneskene trenger vann, mat, tepper, telt og medisiner.

– De neste dagene vil avgjøre om dette blir en suksess eller fiasko. Nepal er et land der alt blir til politikk. Derfor er det mange hensyn å ta, sier Sæthren.

Utgått nødhjelpsmat

Folk har ikke oversikt over hvor familiene deres er, og siden de ikke får gå inn i husene sine før de er klarert må de sove ute. Sæthren ville veldig gjerne hjelpe, men sier at det trengs mer hjelp utenfra.

– Det eneste vi på FN-kontoret har spist siden lørdag er nødhjelpsmat, såkalte high-energy-kjeks. De gikk ut på dato for tre år siden.

Det Sæthren er mest redd for er de sosiale ringvirkningene av jordskjelvet.

– Om en stund blir det mindre mat, og det kan føre til konflikt i gatene. Men vi har ikke sett noe til det enda.