Fjernet av politiet: Danske studenter har de siste dagene blokkert ledelsen ute fra tre universiteter. Ved Universitetet i Århus ble politiet satt inn for å fjerne blokaden. Foto: Et andet universitet

Blokadebølge i Danmark

Studenter fra bevegelsen «Et andet universitet» har innført blokade ved tre av Danmarks universiteter.

Tre danske universiteter er rammet av blokader på femte døgnet, skriver Danmarks Radio.

Det er studenter fra bevegelsen «Et andet universitet» som har iverksatt blokader da de rykket inn i administrasjonsbyggene ved universitetene i Århus, Roskilde og København onsdag forrige uke.

– Vi hadde annonsert at vi kom til å blokkere rektoratene torsdag, men gjorde det allerede på onsdag. Her fortalte vi at de ansatte gjerne måtte ta tingene sine og gå, eller de kunne bli igjen og støtte opp om blokaden, sier Sofia Luna til Danmarks Radio.

Les også: Fjernet Amsterdam-okkupanter med politimakt

Ifølge studentene selv har blokaden gått som smurt i København og Roskilde, men i Århus kontaktet universitetsledelsen politiet. Studentene endte opp med ta seg inn i et av universitetets fellesrom, «Vandrehallen». Der arrangerte de «blokadebryllup», folkekjøkken og flere debatter hvor temaet har vært retningen de danske universiteter beveger seg i.

Pressesjef ved Universitetet i Århus, Anders Corell, sier til Danmarks Radio at det ikke er første gang de har blitt okkupert av «Et andet universitet». I høst varte blokaden i seks dager, og det skal ha vært vanskelig å komme frem til en avtale med dem. Derfor valgte de nå å kontakte politiet.

Forholder seg rolige

Visedirektør ved Universitetet i København, Jasper Steen Winkel, ønsker ikke å bli uvenner med «Et andet universitet».

– Det har gått rolig for seg. Vi synes studentene skal ha lov til å ytre seg. Så lenge det ikke går ut over inventaret, ser vi ikke noen praktiske problemer umiddelbart. Når det gjelder personalets mulighet for å arbeide, ligger det meste digitalt uansett, sier Winkel til den danske kringkasteren.

Les også: Nederlandske studenter vil nyttetenkningen til livs: Okkuperer universitetet

Når rektor og de andre kommer tilbake på jobb, vil Winkel finne kontorer et annet sted inntil videre.

Misfornøyde med reform

«Et andet universitet» oppsto i kjølvannet av at regjeringen i 2013 vedtok en fremdriftsreform for høyere utdanning. Reformen har som mål at danske studenter skal komme seg raskere gjennom utdanningsløpet, og åpner for at universitetene kan få en kollektiv økonomisk straff hvis for få studenter fullfører på normert tid.

En avdeling ved Københavns universitet ble blokkert og det ulmende sinnet som ble formidlet på debatter, resulterte i bevegelsen «Et andet universitet» og en langvarig blokade av rektors kontor ved universitetet i Århus.

– Vi kommer til å være her så lenge som nødvendig. De kan stoppe blokaden ved å trekke fremtifts- og dimensjonsreformen og universitetsloven av 2003, sa Luna da til Danmarks Radio.

Les også: London-studenter kjemper for gratis utdanning: Okkuperer prestisjetungt økonomiuniversitet

Ledelsen ved universitetene i Århus og Roskilde kritiserer studentenes blokade. Ingen av dem har innført fremdriftsreformen, og har isteden kritisert den.

– Vi mener at de bør rette aksjonen mot de stedene reformene er tatt. Vi har ikke mulighet til å gjøre om på reformene, skal Corell ha sagt.

Må gjøre mer

Studentene mener at universitetsledelsene har gjort for lite for å trekke reformene som ble vedtatt med bredt politisk flertall i Folketinget juni 2013.

Les også: London-universitet vant over egne studenter i retten: – Går mot vår fundamentale rett til å protestere

Eskil Elling, kontaktperson for blokaden ved Universitetet i Roskilde, mener ledelsen kan gjøre mer for å overbevise regjeringen. «Ord er ikke nok. Det må handling til», har han sagt. Han regner med at blokaden kan bli langvarig.