Løsningen på Universitas’ påskejakt

Vi fikk inn fem riktige besvarelser og ti med én eller flere feil.

Personen som kan smykke seg med tittelen «Vinner av Universitas’ påskejakt 2015» er Anne Elisabeth Kaldhol. Respekt og varme quiztanker sendes henne.

Fasiten kommer under bildet.

*Se påskejakten i større utgave ved å klikke her.

1. Mannen du møter utenfor låven er selveste Bjarne Brøndbo. Han fylte 50 år i fjor høst og har vært med i tv-programmet «Hver gang vi møtes», som er spilt inn i en låve i Rygge i Østfold. I DDE-klassikeren «Det Umulige E Mulig» synger Bjarne om Soria Moria-slott. Det var også på Soria Moria de rødgrønne regjeringene ble enige om sin regjeringsplattform.

2. Den herja dama med rosa boblajakka er Lena fra «Døden på Oslo S». Lena er også navnet på verdens 11. lengste elv, som ligger Russland.

3. Marsjene det er snakk om i denne ledetråden foregikk i byen Selma i Mississippi. På det første bildet så du Martin Luther King Jr, som mottok Nobels fredspris i Oslo i 1964, i marsjen i 1965. På det nyeste bildet så du president Barack Obama, som mottok Nobels fredspris i 2009, markere jubileet for marsjen tidligere i år. Filmen «Selma» kom i 2014 og vant en Oscar for beste sang i år. Filmen er basert på marsjen i 1965.

4. De to brødrene du traff du i Selma er Joel og Ethan Cohen. De ville at du skulle dra til byen Fargo, noe deres film fra 1996 også heter. Det er også laget en tv-serie fra samme univers som filmen i senere tid. Byen ligger i Minnesota i USA.

5. Verdens best betalte idrettsutøver er bokseren Floyd Mayweather, og det var han du møtte i Fargo. Mayweather har aldri tapt en kamp. Det kan fort endre seg 2.mai, for da møter han de filippinske superstjernen Manny Pacquiao i Las Vegas i ringen. Reisemålet var altså Filippinene.

6. Thor Heyerdahl ville at du skulle følge i Kontiki-ferdens spor. Atollen de endte på heter Raroia, men her har vi også godtatt svarene Tuamotøyene og Fransk Polynesia.

I brevet du leste ba Heyerdal deg fortsette i hans fotspor. Kontiki-ekspedisjonen startet i Peru.

7. Hovedstaden her er Lima. Peru er et av tre land i verden der navnet på landet og hovedstaden inneholder like mange bokstaver. De andre er: Fiji – Suva og Togo – Lomé.

8. Det er bjørnen Paddington som møter deg på havna i Lima. Han kommer opprinnelig fra de dypeste skoger i Peru, men ble funnet av familien Brown på togstasjonen Paddington i London.

9. På Paddington er det mesterdetektiv Hercule Poirot du oppdager i morgenrushet. Han er belgisk og kommer fra byen Spa.

10. De hyggelige menneskene på puben er skotske og ville ha deg med til Glasgow. Lenge var dette en viktig skipsbygger-by, men ikke noe særlig nå lenger. Med stadionene Hampden Park, med plass til 51.866, (i hovedsak nasjonalarena, men også hjemmebanen til amatørlaget Queen's Park F.C.), Celtics hjemmebane Celtic Park, med plass til 60.355, og hjemmebanen til Rangers, Ibrox, med plass til 50.947.

11. I 1967 vant Celtic Serievinnercupen, som den første britiske klubben. Klubbens nåværende trener Ronny Deila ville at du skulle reise til Lisboa. De 11 spillerne på 1967-laget er kjent som «Lisbon Lions». 14 av de 15 spillerne i finaletroppen til Celtic var født innenfor en en distanse på 16 kilometer fra hjemmebanen Celtic Park.

12. Dronning Victoria satt i 63 år og 216 dager og har blitt kalt for Europas bestemor. Seychellene er det landet i Afrika med færrest innbyggere. Hovedstaden der heter Victoria.

13. Bandet som spiller opp til dans er svenske ABBA. Sangen det synger er Waterloo. Det var der Napoleon «finally did surrender» i 1815. Påskeskatten lå i Waterloo i Belgia.