Frigjøring: Flagget er opp ned. Det svarte øverst på flagget skal symbolisere okkupasjonen. Når Vest-Sahara blir et fritt land skal flagget snus riktig vei.
På flukt: Asria Mohamed er født i et telt i en flyktningleir i ørkenen. Nå ønsker hun å gi informasjon til norske studenter om konflikten.
Aktivister: SAIH-Blindern har satt opp en flyktningleir på UiO for å markere 40 år med okkupasjon av Vest-Sahara.
Gjenbruk: – Denne bilen lagde jeg til lillebroren min av emballasjen fra nødhjelpsmat vi fikk fra USA, sier Asria Mohammed.
Fargerik: Mellheffaen er et tradisjonelt saharawisk klesplagg for kvinner som holder sol og vind ute i tøffe klimatiske forhold i ørkenen.

– Politiet kaster murstein på barn

Det siste året er det blitt dokumentert 300 menneskerettighetsbrudd i Vest-Sahara, viser en ny rapport fra SAIH.

– Vi vokste opp med så lite vann at vi hele tiden måtte vurdere om vi skulle drikke vannet eller bruke det til å vaske oss. Det verste er at vannet ikke engang er bra for helsen, sier masterstudenten Asria Taleb Mohamed, som er født og oppvokst i en flyktningleir i Vest-Sahara.

Mandag lanserte Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) en rapport om menneskerettighetsbrudd i de okkuperte områdene i Marokko. Leder for SAIH-Blindern, Martine Jahre har nylig kommet tilbake fra Vest-Sahara.

– Vi har dokumentert nesten 300 menneskerettighetsbrudd det siste året, sier hun.

Jahre sier at man må regne med å bli banket opp om man deltar i en demonstrasjon i de okkuperte områdene i Marokko.

– De kaster murstein på barn. Bare å ha med seg et saharawisk flagg kan føre til arrestasjoner eller at uniformerte politi kaster stein på deg.

I forbindelse med deres politiske kampanjeuke har SAIH-Blindern mandag og tirsdag en flyktningleir på UiO. Der deler de ut marokkansk gryterett og informasjon om Vest-Sahara.

En glemt konflikt

Asria Taleb Mohamed er en av få flyktninger som har fått visum til Norge. Hun er nå på sitt siste semester av masterstudiene, og blir mest sannsynlig sendt tilbake til leirene når studentvisumet er utgått. Hun frustrerer seg over hvor lite folk vet om landet sitt.

– Jeg studerer media, og selv mine medstudenter har ikke hørt om konflikten mellom Vest-Sahara og Marokko. Når jeg reiser rundt spør folk meg om Vest-Sahara i det hele tatt et land. Jeg blir trist av tanken på at folk ikke vet at vi eksisterer. Selv ikke engang på universitetet, sier hun oppgitt.

I 40 år har saharawiene bodd i flyktningleirer i Algerie. De er helt avhengig av humanitær nødhjelp fra FN for å overleve.

Vi kommer fra et av de landene i verden med mest fisk, og så får vi makrell på boks produsert i Kina, betalt av svenske bistandsmidler.»

Asria Taleb Mohamed, flyktning fra Vest-Sahara

– Vi er 165 000 flyktninger som kommer fra et av de landene i verden med mest fisk, og så får vi makrell på boks produsert i Kina, betalt av svenske bistandsmidler. Vi lever på givernes nåde, forteller hun.

Er ikke en prioritet før volden bryter løs

For 40 år siden satt FN og Spania i gang avkolonisering av Vest-Sahara. Dette ble satt en stopper for av nabostatene Mauritania og Marokko. Kravene som de to statene hadde fremsatt ble funnet grunnløse av den internasjonale domstolen i Haag. I dag regnes Vest-Sahara som Afrikas siste koloni.

– Det som skjedde i 1975 var et brutalt overgrep mot folkeretten, og mot et lite folk med soleklare rettigheter i ryggen. Til tross for dette har ikke det internasjonale samfunnet gått hardt ut for å tvinge den gjenværende okkupasjonsmakten ut av Vest-Sahara, sier daglig leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen.

Hagen mener konflikten i Vest-Sahara handler om prioriteringer, men at verken regjeringer FNs sikkerhetsråd har prioritert saken.

– Rettighetene til folket må tas på alvor selv om de ikke bruker vold. Vi kan ikke vente med å prioritere dette til det bryter ut nye uroligheter.

– Brende bør bruke Høyre-retorikk

Jahre er fornøyd med utenriksministerens innsats så langt.

– Børge Brende har gjort mye mer enn det Jonas Gahr Støre gjorde da han var utenriksminister, sier hun.

Lederen av Støttekomiteen for Vest-Sahara skryter også av Brende, men oppfordrer han til å gå enda lenger.

– Ved flere anledninger har Brende tatt opp saharawienes grunnleggende rettigheter. Det skal han ha honnør for. Ytringene hans er både tydelige og kritiske. Når det er sagt, håper vi Brende fortsetter Høyres tradisjon, fra sist gang de satt i regjering, å konsekvent omtale Marokkos tilstedeværelse i Vest-Sahara med folkerettslige termer som okkupasjon og anneksjon, sier han.

– For det er jo ikke noe tvil om at når et lands militære styrker står utplassert på et landområde som ikke er deres eget, og i strid med folkeretten, så er det en okkupasjon, sier Hagen.

I 2011 jobbet journalisten som engelsklærer i de saharawiske flyktningleirene i Algerie.