Kastet ut: 25. februar demonstrerte flere tusen studenter utenfor Universitetet i Amsterdam mot måten nederlandske universiteter styres på. Demonstrasjonene begynte i midten av februar, som en reaksjon på at universitetet planla å legge ned studiene i blant annet arabisk, polsk og skandinaviske fag. Noen studenter tok seg inn i administrasjonsbygget, hvor de oppholdt seg til de lrdag ble kastet ut av opprørspoliti. Arkivfoto: Charles Battaglini

Fjernet Amsterdam-okkupanter med politimakt

Ni personer ble arrestert da nederlandsk politi lørdag kastet ut okkupantene ved Universitetet i Amsterdam.

Lørdag gikk opprørspoliti inn på Universitetet i Amsterdam (UvA) og fjernet studentene som siden 25. februar hadde okkupert deler av administrasjonsbygget Maagdenhuis, skriver skriver DutchNews.nl.

Les bakgrunnen for okkupasjonen her: Nederlandske studenter vil nyttetenkningen til livs: Okkuperer universitetet

Da politiet tok seg inn i bygget og tvang okkupantene ut, begynte studentene å demonstrere utenfor Maagdenhuis. Politiet svarte med å arrestere ni av demonstrantene.

Studentene og universitetsstyret har forhandlet siden okkupasjonen begynte, men onsdag brøt samtalene sammen, da studentene krevde at ledelsen gikk av, skriver skriver NLTimes.nl.

Okkupantene ble først bedt om å forlate området på onsdag, hvis ikke fikk beskjed om at de ville bli kastet ut. Fredag fikk studentene rettslig pålegg om å forlate bygget innen midnatt, noe de ikke føyde seg etter.

Les også: London-studenter kjemper for gratis utdanning: Okkuperer prestisjetungt økonomiuniversitet

Demonstrantene hadde på forhånd planlagt en vitenskaps- og humaniorafestival denne helgen, og ville derfor forlate universitetsbygget mandag.

Gruppene Rethink UvA, De Nieuwe Universiteit, Humanities Rally og University of Color annonserte mandag at de vil demonstrere utenfor Universitetet, skriver skriver NL NLTimes.nl.

I en uttalelse skriver De Nieuwe Universiteit, gruppen av studenter som sto bak okkupasjonen, at målet med demonstrasjonen er å «vise at våre mål er større en Maagdenhius, å vise at vi ikke vil la oss skremme av politivold, å vise universitetsledelsen at bevegelsen vokser seg stadig større og at de er nødt til å svare for sine forbrytelser mot utdanning.»