Vellykket debut: Jonas Nilsen og Silje Christine Andersen jubler for at de og to til fra Grønn liste har fått fire mandater i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo. Grønn liste ble startet i januar, men endte likevel opp med 13,7 prosent av stemmene.

Grønn jubel etter studentparlamentsvalget:

– Vi har truffet en nerve

Selv om Grønn liste først ble stablet på bena for to måneder siden, fikk de nesten 14 prosent av stemmene i valget til Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo.

Det var ingen tvil hvem som jublet høyest av alle, da resultatene fra studentparlamentsvalget ved Universitetet i Oslo (UiO) ble lest opp fredag ettermiddag. For selv om Grønn liste ikke ble stablet på bena før i januar, ble de den fjerde største lista i årets valg.

– Dette viser at studentene har behov for et grønnere parlament, og at vi har behov for et grønnere UiO, sier Silje Christine Andersen.

Les også: Grønn liste utfordrer etablissementet

Hun er én av de fire som ble valgt inn fra Grønn Liste. De endte opp med 13,7 prosent av stemmene, og kapret dermed fire av de 25 mandatene.

– Vi har truffet en nerve hos studentene, sier Jonas Nilsen, som også ble valgt inn fra den unge lista.

Ikke bare miljø

Grønn liste gikk til valg med et klart budskap om at UiO bør bli grønnere. Selv om det er hovedfokuset deres, mener Andersen at de også vil kjempe for saker som ikke direkte er knyttet opp til miljøspørsmål.

– Vi har prøvd å ta en grønn innfallsvinkel til alle de tradisjonelle studentsakene, så det er vårt perspektiv når vi går inn i parlamentet. Men vi skal jobbe for alle de klassiske sakene som for eksempel flere studentboliger og bedre støtte til psykisk helse, sier hun.

Nedgang i oppslutningen

Valgdeltakelsen var derimot ikke like mye å juble for. Oppslutningen sank med 1,67 prosentpoeng fra i fjor, og endte på 14,46 prosent.

– Vi er alle utrolig skuffet over at oppslutningen var så lav, sier Timm Seitz, som også ble valgt inn fra Grønn liste.

Les også: Kun 11 prosent stemte under studentparlamentsvalget ved HiOA: – Skuffende valgdeltagelse

Han mener at alle listene gjorde en veldig god jobb i forkant av valget, og forstår ikke helt hvorfor en mindre andel av studentene stemte i år enn i fjor.

Nåværende leder for Studentparlamentet, Marianne Andenæs, slutter seg til Seitz' skuffelse.

– Det er ikke noe gøy når valgdeltakelsen går ned, for vi vil jo selvfølgelig at den skal gå opp. Jeg tror absolutt alle listene gjorde det de kunne, sier hun.

Les også: Internasjonal jubel og realister som regjerende valgvinnere: Slik gikk valget i 2014

Andenæs tror at det viktigste de kan gjøre for å øke oppslutningen til neste år, er å være tydeligere på hva de jobber med gjennom hele året.

– Jeg tror veldig mange møter Studentparlamentet kun når det er studentvalg. Jeg tror veldig mange ikke stemmer fordi de ikke vet hvorfor de skal stemme, sier hun.

Størst igjen: Realistlista fikk 25,9 prosent av stemmene, og ble for fjerde år på rad den største lista. Realistenes lederkandidat Julie Sørlie Paus-Knudsen (t.v.) er godt fornøyd med resultatet.

Realistlista størst igjen

For fjerde år på rad ble Realistlista den største lista. De fikk 25,9 prosent av stemmene, en oppgang på fire prosentpoeng fra i fjor. Med sine syv mandater, håper de også at de skal kunne ende opp med å få lederposisjonen i Studentparlamentet.

– Så klart jeg har forhåpninger, men det blir opp til forhandlingene å avgjøre, sier Julie Sørlie Paus-Knudsen, listas leder og kandidat til å ta over etter Marianne Andenæs.

Les også: Venstrealliansen lurt av Sosialdemokratene: Rasar mot «House of Cards«-manøver

30. april har det nye Studentparlamentet sitt første møte. Der skal de bestemme hvem som kommer med i Arbeidsutvalget, og de skal velge representanter til en rekke råd, utvalg og styrer. Hvem som til slutt ender opp med å lede Studentparlamentet blir avgjort gjennom forhandlinger mellom de de ulike fraksjonene i parlamentet.