Vinnerne: John F. Nash Jr. og Louis Nirenberg får årets Abelpris. Foto: Peter Badge/Typos og Peter Badge/Hollenshead

Abelprisen går til Nash og Nirenberg

Onsdag ble det klart hvem som får den prestisjetunge matematikkprisen i år.

Årets vinner av Abelprisen er de matematiske gigantene John Forbes Nash Jr. og Louis Nirenberg. Det ble klart i dag. Vinnerne vil motta Abelprisen fra H.M. Kong Harald under en seremoni i Universitetets Aula ved Universitetet i Oslo den 19. mai.

John Forbes Nash Jr. har blant annet bidratt i feltene spillteori og partielle diferensialligninger. Hans teorier brukes i dag i markedsøkonomi, evolusjonsbiologi, kunstig intelligens, regnskap og militær teori. 86-åringen har tilbrakt sin karriere ved Princeton University og Massachusetts Institute of Technology.

Les også: Fikk ikke jobb ved UiO: Vant Norges første nobelpris i medisin

Louis Nirenberg er også sett på som en av de mest fremragende matematikerne de siste hundre årene. 90-åringen har arbeidet ved Courant Institute of Mathematical Sciences ved New York University.

I en pressemelding skriver Det Norske Videnskaps-Akademi at resultatene av deres arbeid merkes sterkere i dag enn noen gang tidligere. Akademiet begrunnet kåringen videre med amerikanernes «slående og fruktbare bidrag til teorien for ikkelineære partielle differensialligninger og deres anvendelser i geometrisk analyse».

Abelprisen er en årlig utdeling til forskere som har utmerket seg innenfor matematikken. Prisen er på seks millioner kroner, og deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Målet med prisen er å heve matematikkfagets status i samfunnet og stimulere barn og unge til å bli interessert i matematikk.

Prisen er kalt opp etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel.