Verdensmesterjubel: Dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO, Morten Dæhlen, sammeligner forskningsstøtten UiO-forskerne har fått med å vinne VM-gull. Arkivfoto: Helle Gannestad

«Kan sammenlignes med å delta i VM og vinne»

To forskere fra Universitetet i Oslo (UiO) har fått tildelt prestisjetung forskningsstøtte fra European Research Council (ERC).

ERC deler ut opptil 1,5 millioner euro i støtte til unge selvstendige forskere.

Les også: Bekymret for kutt i Horisont 2020

Det er Hedvig Nordeng ved Farmasøytisk institutt og Koen Vervaeke ved Institutt for biovitenskap som har fått tildelt den anerkjente forskningsstøtten.

– Dette er neste ikke til å tro. Det vil muliggjøre en ny æra innen forskning, sier Nordeng.

Som å vinne VM

Dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO, Morten Dæhlen sammenligner tildelingen med å vinne VM i forskning.

«Nåløyet er svært trangt, og det å få tildelt støtte fra ERC kan sammenlignes med å delta i VM og vinne», skriver Dæhlen på sin blogg.

«Dette er en fantastisk dag for to av våre unge fremragende forskere og en fantastisk dag for oss som har disse forskerne i våre rekker», fortsetter han.

Vil fremme kollegaer

Nordeng har fokusert spesielt på sikkerhet av legemidler i svangerskapet, og har studert en rekke forskjellige legemiddelgrupper som antidepressiva, smertestillende, migrenemidler, kvalmestillende og antibiotika.

Les også: [– Den beste forskningen blir oversett](3)

– Det vi ønsker å forske på er hvordan legemidler påvirker foster i mors liv, spesielt hjerneutviklingen, sier Nordeng.

Hun mener tverrfaglig og internasjonal forskning er nøkkelen til suksess, men hun presiserer at kun fremragende forskning alene ikke er godt nok.

– Jeg må fremme mine kollegaer, jeg har opplevde en enorm støtte fra fakultet. Spesielt Ingse Noremsaune, uten disse menneskene hadde ikke dette vært mulig. Apparatet rundt meg er veldig viktig, sier Nordeng.