Het potet: Flere anser UiT-professor Curt Rice som en potensiel kandidat til rektorstillingen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Er dette Høgskolens nye rektor?

Blant flere ubekreftede kilder, innrømmer én ansatt ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) at han har søkt på stillingen som ny rektor ved høgskolen.

Ny rektor HiOA

– Jeg kommer til å være opptatt av hvordan det er å være student og tilsatt ved Høgskolen, sier prorektor for forskning Frode Eika Sandnes ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Han kan bekrefte overfor Universitas at han søker på stillingen som ny rektor ved HiOA.

En rekke framtredende akademikere er blitt nevnt som kandidater til stillingen, blant annet av Khrono, Høgskolens egen nettavis.

Opptatt av studenter og tilsatte

Den 17. desember ble det bestemt at HiOA skal endre ledelsesmodell fra valgt til ansatt rektor. Sandnes var en av dem som stemte mot forslaget.

«Som ansatt og intern ved HiOA, tilbyr jeg et alternativ som kan ivareta litt av det høgskolen er.»

Frode Eika Sandnes.

– Med den nye ledelsesformen ønsker man å tilby en mer profesjonell ledelse med eksterne kandidater. Som ansatt og intern ved HiOA, tilbyr jeg et alternativ som kan ivareta litt av det høgskolen er, sier Sandnes.

Han mener at ved å få en ekstern profesjonell, vil mye av oppmerksomheten rettes mot måloppnåelse og eksterne faktorer. Prorektoren ønsker å ivareta en yrkesrettet høgskole, og er opptatt av at HiOA ikke skal bli en kopi av Universitetet i Oslo.

– Jeg ønsker at høgskolen skal være et kult sted å være, sier Sandnes.

Tause søkere

En annen aktuell kandidat til rektorstillingen er Curt Rice som er professor på Institutt for språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø (UiT), der han også sitter i universitetsstyret. Rice er også styreleder for forskningsregisteret Cristin, og leder komitéen for kjønnsbalanse i forskningen. Akkurat nå skriver Rice en bok om kjønnsbalanse.

Rice ønsker ikke å kommentere om han kommer til å søke på stillingen.

Heller ikke nytilsatt forskningsdirektør ved HiOA, Morten Irgens, ønsker ikke å kommentere saken noe mer enn at han ikke har bestemt seg for noe foreløpig.

– Bør kunne stå for det

Dekan Nina Waaler ved Fakultet for helsefag, vil verken avkrefte eller bekrefte noe i forbindelse med den utlyste stillingen.

– Jeg ser at det er flere interessante muligheter internt og eksternt, men jeg vil ikke avkrefte eller bekrefte noe på dette tidspunktet, sier Waaler.

Sandnes syns det er rart at ingen andre ønsker å bekrefte at de har søkt på stillingen.

– Hvis man vil noe, bør man kunne stå for det, sier Sandnes.

Fristen for å søke er 11. februar, og etter planen skal ny rektor være på plass før påsken.

Arkivfoto: Hans Dalane-Hval