Menneskets beste venn: Cathrine Trangerud og Erling Olaf Koppang, førsteamanuensis og professor på NVH, tar seg av hunden Siri. Hun er en korthåret dvergdax som blitt behandlet for beinbrudd på Veterinærhøgskolen.

Sjokkerte veterinærer vurderer å slutte

Ansatte på Veterinærhøgskolen er så misfornøyde med å flytte til Ås at de vurderer å slutte.

Publisert Sist oppdatert

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås

  • Er en sammenslåing av Norges veterinærhøgskole (NVH) og Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.
  • Sammenslåingen ble vedtatt i 2008. Andre alternative løsninger som ble diskutert da var om NVH skulle slås sammen med UiO og at dagens lokaler på Adamstuen skulle bygges ut.
  • Fra 1. januar 2014 slås de to institusjonene formelt sammen, mens noen deler av byggeprosjektet startet i år. De nye byggene skal stå ferdig i 2019.
  • Totalt vil det nye universitetet være på over 63 000 kvadratmeter, noe som gjør det til Norges nest største offentlige bygg etter Rikshospitalet.
  • Den totale prislappen er forventet å havne på 6,3 milliarder kroner i byggekostnader, i tillegg til 1 milliard til en utstyrspakke.
  • – Diskusjonen er død

    – Vi så mulighetene det kan gi at NVH og UMB kunne bli ett campus og ett stort senter for life science, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen om beslutningen om å flytte NVH til Ås.

    Halvorsen satt i regjeringens underutvalg da avgjørelsen ble tatt i 2008. Selv om de ansatte ønsket å forbli på Adamstuen, og den såkalte Dovre-rapporten fastslo at en fusjon med UiO ville bli billigere, sier Halvorsen at faglige råd ikke alltid gir to streker under svaret.

    – Jeg ser hvilke krav som nå stilles til smittevern, og det hadde vært vanskelig å innfri disse på Adamstuen. Dette krever en viss avstand mellom ulike deler av virksomheten. Det er snakk om store dyr og farlig smitte, og det er gode argumenter for at institusjonen ikke skulle ligge i Oslo sentrum, sier hun.

    Det har lenge blitt hevdet at fordi SV fikk vernet Trillemarka utenfor Drammen, så gikk partiet med på Senterpartiets ønske om å flytte NVH til Ås. Det er Åslaug Hagas, daværende leder i Senterpartiet, hjemkommune.

    – Var denne avgjørelsen en politisk hestehandel?

    – Beslutningen i seg selv har en god begrunnelse. At den ble behandlet samtidig med andre saker, undergraver ikke det faktum at dette blir et fantastisk fint anlegg.

    Tord Lien i Fremskrittspartiet mener det hele er en gal prioritering fra regjeringens side. Han sier at valget verken er samfunnsøkonomisk lønnsomt, eller faglig ansvarlig.

    – Når det er så store behov for vedlikehold og andre satsinger i Utdannings-Norge synes jeg det mildt sagt underlig å flytte NVH 30 kilometer, og bygge helt nytt. Riktignok har det vært oppussingsbehov på Adamstuen lenge, men det ville ikke kostet like mye som å flytte hele høyskolen.

    Han forteller at han vil jobbe for å få reversert vedtaket dersom det blir blått flertall etter valget til høsten.

    Kristin Halvorsen oppfordrer på sin side Lien til å innse at slaget er tapt.

    – Nå må Tord Lien slutte å sutre. Det er for seint å snu. Gled deg heller over dette fantastiske kunnskapssenteret vi kommer til å få!

    – Hadde det vært billigere og like bra for utdanning og det faglige miljøet å pusse opp nåværende lokaler og knytte det opp mot UiO, slik tillitsvalgte i DNV hevder?

    – Den diskusjonen er over. Med kravene til smittevern og arealer for å holde høy standard, ville vi hatt betydelig utfordringer i Oslo sentrum, sier hun.

    Hun ønsker ikke å spekulere i om hvorfor ansatte på NVH vurderer å slutte.

    – Dette anlegget står ferdig i 2019. Det vil bli anlegget, laboratorier, utstyr og muligheter som er helt topp i verdenssammenheng. Jeg tipper det er attraktivt for ambisiøse fagfolk.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener det beste valget er tatt og vil legge diskusjonen død.

Startskuddet er gått for tidenes dyreste prosjekt innen høyere utdanning i Norge. Med en prislapp på 6,3 milliarder kroner, nesten dobbelt så mye som først anslått, skal Norges Veterinærhøgskole (NVH) flyttes fra Oslo sentrum til Ås og slås sammen med Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Men de ansatte er alt annet enn entusiastiske.

– Mange av våre medlemmer er triste, sier Erling Olaf Koppang, professor og leder ved Den norske veterinærforening (DNV) på Norges veterinærhøgskole (NVH).

Beslutningen om å flytte skolen ble tatt av regjeringen i 2008. Den gangen var det protester mot beslutningen både i det politiske Norge og i NVHs fagmiljø. Nå varsler de tillitsvalgte at dette fagmiljøet kan gå i oppløsning.

– Vi har fått signaler fra noen av våre medlemmer om at flyttingen vil kunne føre til at folk slutter. For det første vil den nye pendlerhverdagen medføre en belastning for mange, og det er ikke vanskelig for veterinærer å få jobb andre steder i dag, sier Koppang.

Da nyheten om at regjeringen vil bruke 6,3 milliarder kroner på prosjektet kom tidligere i mai, måtte flere NVH-ansatte ta realitetene inn over seg.

– Det kom som et sjokk på mange da regjeringen over revidert nasjonalbudsjett annonserte en oppstartsbevilgning til prosjektet for noen uker siden. Mange her hadde nok trodd at det ikke ville bli noe av, eller i alle fall håpet det, sier Koppang.

Mister pasienter

Det er ikke bare ansatte de tillitsvalgte er redd for at kommer til å forsvinne når NVH flytter ut av byen. Førsteamanuensis Cathrine Trangerud, som også sitter i DNVs styre på høyskolen, forteller om flere mulige konsekvenser.

– Ved en flytting til Ås kommer vi til å miste store deler av vårt pasientgrunnlag, noe gjennomførte spørreundersøkelser har vist. Det kommer igjen til å gå utover utdanningen til våre studenter, ved at de mister verdifull trening i hverdagen, sier hun.

Jan Erik Paulsen i Forskerforbundet, som representerer 111 ansatte på NVH, forteller at forbundet har vært skeptisk til flyttingen lenge.

– Noe av bakgrunnen for dette er at NVH har mange faglige samarbeidspartnere tett rundt seg i Oslo-gryta, og i utgangspunktet lite faglig samarbeid med UMB. Dyreklinikkene ved NVH har et stort pasientgrunnlag, noe som ikke vil være en selvfølge etter flyttingen. Vi har ikke oppdaget gode faglige grunner for å flytte, sier Paulsen.

Toget har gått

Både Forskerforbundet og DNVs representanter innrømmer at det er lite de kan gjøre med vedtaket nå. Koppang mener at deres synspunkter ble gjort tydelige under høringsrundene før vedtaket i 2008.

Han tror grunnen til at de ikke har ytret sin misnøye offentlig før nå er sammensatt.

– Det er vanskelig å komme med slike synspunkter når vi har fått bevilget så mye penger, da blir du bare møtt med at vi syter og klager, sier Cathrine Trangerud.

Vi har ikke en tradisjon for å rope så høyt offentlig når det er noe vi er misfornøyd med

Erling Olaf Koppang, professor på Veterinærhøgskolen

– Vi har ikke en tradisjon for å rope så høyt offentlig når det er noe vi er misfornøyd med, eller å gå i protesttog, skyter Koppang inn.

– I ettertid, burde dere ha ropt høyere?

– Det er vanskelig å si i dag, men vi mener at våre synspunkter kom tydelig nok fram den gangen, sier han.

– Hvorfor sier dere ifra nå?

– Vi føler at våre synspunkter bør komme fram i offentligheten. Og som sagt var nok oppstartsbevilgningen en utløsende faktor for mange av oss.

Powered by Labrador CMS