SKAPER STORE PROBLEMER: Gjengmedlemmer er med på å svekke universitetene i Mellom-Amerika. FOTO: PD-USGOV-FBI
SKAPER STORE PROBLEMER: Gjengmedlemmer er med på å svekke universitetene i Mellom-Amerika. FOTO: PD-USGOV-FBI

Vold, dop og tyveri

Narkotikakarteller og gjengkriminalitet går hardt utover høyere utdanning i Mellom-Amerika.

Gjengoppgjør og dop preger Mellom-Amerika, og selv universitetene blir rammet av konsekvensene. Studenter blir tilfeldige ofre for vold, sikkerheten ved institusjonene blir trappet opp som følge av tyveribølger, og utvekslingsprogrammer utgår. Dette påvirker igjen økonomien til universitetene.

– Ingen institusjoner kan beskyttes, sier mannen bak en ny rapport om kriminalitet i Mellom-Amerika, Michael Shifter, til University World News.

Avlyser forelesninger

Rapporten, utgitt av den amerikanske tenketanken Council on Foreign Relations (CFR), melder at voldskriminaliteten i Mellom-Amerika når nye høyder.

Verst utsatt er Honduras, El Salvador og Guatemala, som befinner seg mellom noen av verdens mest narkotikaproduserende land i sør, og verdens mest dopbrukende land, USA, i nord.

– Hvis vi har lært noe av voldskriminalitet, er det at det påvirker alle deler av samfunnet, selv høyere utdanning, sier Shifter til UWN.

Ved Universitet i Panama har de nylig satt opp sikkerhetskameraer, sikkerhetskontroller og gitt studentene magnetiske studentkort, siden universitetet er så utsatt for tyveri og innbrudd.

Ved Universidad Iberoamericana i Mexico har flere forelesninger blitt avlyst, og over 60 000 studenter blitt omplassert av sikkerhetsmessige hensyn.

Utvekslingsstudenter skremmes vekk

Julieta Castellanos er rektor ved Honduras’ største og mest prestisjefylte statlige universitet, Universidad Nacional Autónoma de Honduras (UNAH).

Tidligere var hun åpent kritisk til hvordan universitetene reagerte på kriminalitet. I oktober i fjor ble sønnen hennes drept.

Samme universitet mistet i januar i år utvekslingsprogrammet de hadde med Indiana University i USA. Til tross for 10 års samarbeid, ville ikke Indiana University sende studenter dit lenger, etter at det Amerikanske Fredskorpset besluttet å trekke tilbake sine styrker i området.

Midlertidig utdanningsminister i Mexico, Rodolfo Tuirán Gutiérrez, innrømmer til dagsavisen La Jornada at mange universitet kutter i utveksling til Mexico som følge av situasjonen i landet.

– Vanskelig å hente de beste

Den økende kriminaliteten har innflytelse på den økonomiske situasjonen hos universitetene.

– Vold er fryktelig dyrt, sier rapportforfatter Shifter.

Mange av de beste universitetene er avhengige av statlige tilskudd, men ifølge University World News, blir mye penger prioritert til sikkerhetstiltak og forebygging av kriminalitet i stedet for utdanning.

Videre forsvinner mye av omsetningen til universitetene når utveklingsstudentene ikke lenger kommer.

Ressurser som kunne gått til universitetene går i stedet til finansiering av fengsler og høye helsekostnader.

Michael Shifter

– Ressurser som kunne gått til universitetene går i stedet til finansiering av fengsler og høye helsekostnader. Universitetene i Mellom-Amerika vil få det vanskelig med å hente de beste talentene hvis resten av samfunnet er så farlig, sier Michael Shifter til UWN.