Funksjonshemmede overses i jobbmarkedet

Kun 20 prosent av funksjonshemmede i Norge er i full jobb. Nå settes traineeprogrammet fra departementshold i gang for tredje gang.

Publisert Sist oppdatert

– Det er godt kvalifiserte søkere, men med nedsatt funksjonsevne, som havner nederst på lista, sier Eli Knøsen, seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet, og føyer til at de funksjonshemmede stiller lavest av alle minoritetene i samfunnet.

Kun omlag 20 prosent av funksjonshemmede mellom 15 og 66 år er i full jobb, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 24 prosent av de som ikke er i jobb ønsker å komme i arbeid, det tilsvarer 78 000 mennesker.

Omlag 40 prosent av alle med funksjonshemminger kan ha tilnærmet full arbeidsevne dersom arbeidsplassen tilrettelegges for dem, noe det er NAV som dekker kostnadene av.

Vil ha flere i jobb

– Mange vet ikke hvor lett det kan være med hensyn til tilrettelegging, sier Liv Arum, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Traineeprogrammet til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) skal tilby ett års erfaring til de som blir tatt opp. Målet er å øke antallet funksjonshemmede i departementene, og gi forvaltningen positive erfaringer med funksjonshemmede arbeidstakere. Programmet skal nå arrangeres for tredje gang og har tidligere ført til kompetanseutvikling, erfaring og fast ansettelse for mange.

Veldig mange med nedsatt funksjonsevne sliter med å skaffe seg jobb, sier Stine Jåthun, student ved UiO og synshemmet.

Jåthun fortviler over arbeidsgiveres mangel på erfaring og forteller at mange ikke vet at hun som synshemmet kan bruke PC.

– Ofte skriver man ikke i søknaden at man er funksjonshemmet. På den måten ser de ikke funksjonshemmingen først, men kvalifikasjonene, sier Jåthun.

– Vi mennesker er firkanta

– Personalsammensetningen i staten skal gjenspeile befolkningen. Det er en fordel for staten at man har ulik kompetanse og livserfaring fordi folket har forskjellige behov, mener Senior rådgiver i FAD, Godtfred Bøen.

Men med 16 prosent funksjonshemmede i Norge er det lenge igjen før det gjenspeiles i arbeidslivet.

Powered by Labrador CMS