LANGT TIL TOPPEN: Mari Olsen Mamre (fra venstre), Mari Helén Varøy, Anders Rindal og Kim Katardjiev fra Arbeidsutvalget.

Studentlederne ut mot rektor

Studentlederne i Arbeidsutvalget ved UiO har brukt det siste året på å kjempe for studentenes rettigheter. Rektor Ole Petter Ottersen kritiseres nå for å være for lite opptatt av studenter. UiO-rektor Ole Petter Ottersen er uenig i studentpolitikernes negative oppfatning.

Publisert Sist oppdatert
HANDLINGSPLANER: Gule felt markerer gjennomførte målsetninger. Arbeidsutvalgets handlingsplan til venstre, rektoratet sin til høyre (klikk for større bilde).
VIL SKAPE ET GODT FORHOLD: – Jeg ønsker å både være synlig og tilgjengelig for studentene, sier rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen.

*Studentparlamentsvalg:*

  • Valget som nå pågår avgjør hvor mange representanter de ulike listene får i Studentparlamentet (SP).
  • Det er SP som utnevner fem personer til å sitte i Arbeidsutvalget (AU). Disse fem sitter ett år fra juli til juli.
  • AU jobber for å få gjennomslag for en handlingsplan som SP har utarbeidet og stemt frem.
  • Består nå av: Mari Helèn Varøy (leder), Mari O. Mamre, Anders Rindal, Kim Kantardjiev og Julie Ness.
  • – Har et stort hjerte for studentene

– Jeg skulle gjerne sett rektor i rollen som studentpolitiker for en dag, sier leder for Studentparlamentets Arbeidsutvalg, Mari Helén Varøy.

Hun forteller at det er et samlet Arbeidsutvalg (AU) som står bak kritikken som rettes mot rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo (UiO). Ottersen får hard medfart fra studentpolitikerne, og blir beskrevet som lite tilgjengelig og lite imøtekommende.

Prioriterer ikke studenter

– Man føler ikke at man blir tatt seriøst nok av Ottersen, og det er ofte svært vanskelig å komme i kontakt med ham. Rektor har ingen fast treffetid for studenter og ansatte, slik tidligere rektor Geir Ellingsrud hadde. Alle henvendelser må gå gjennom sekretæren hans, sier Varøy.

Varøy presiserer at AU prinsipielt er enig i den politiske plattformen til rektor Ottersen, og at han gjør en god jobb ved å promotere UiO utad gjennom pressen. Likevel etterlyser hun en rektor som tydelig tar studentene på alvor.

– Plattformen har svært få punkter som omhandler studenter og studier, og det kan virke som om rektor prioriterer all sin tid på forskning og administrativt ansatte fremfor kontakt med studenter og studentpolitikere.

Treg saksgang

Varøy forteller at hun hadde forventet mye jobbing før hun gikk på i ledervervet, men at saksgangen fra forslag til gjennomføring ofte kan være en frustrerende prosess.

– Alle i AU gikk på med stor motivasjon, men utfordringen er at man blir lei av at systemet går så treigt og at man kan bruke enormt lang tid på å få gjennomført sakene man har stilt til valg på.

Studieansvarlig i AU Kim Kantardjiev beskriver et todelt forhold til rektor og ledelse.

– Det kan virke som om de sakene vi selv tar initativ til blir tatt på alvor, men ledelsen er mindre flinke til å involvere oss i deres saksgang. Vi får best gehør hos administrasjonen, og jeg har ikke inntrykk av at rektor involverer seg i de sakene vi jobber med, sier han.

Stiller spørsmål ved arbeidsfordelingen

Mari Helén Varøy sier skillet mellom rektoratet og administrasjonen er tydelig.

– Når vi melder inn saker til rektoratet kan det virke som om saksgangen enkelte ganger drøyes bevisst dersom de ikke er enige med oss. Derfor går vi ofte direkte til universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe, da vi har et godt samarbeid og hun er veldig imøtekommende, sier Varøy.

Arbeidsfordelingen mellom rektor Ottersen og universitetsdirektør Bjørneboe er også et punkt det stilles spørsmål ved. I kjølvannet av saken om dårlig arbeidsmiljø og sextrakassering ved Det odontologiske fakultet forrige høst, var det universitetsdirektøren som først tok tak i saken.

– I mange saker burde rektor gå tydeligere frem med det overordnede ansvaret. Trakasseringssaken ved Odontologisk fakultet er et eksempel på dette, hvor det var universitetsdirektøren som kom på banen for å løse problemet, sier Varøy.

– Hvordan er ditt forhold til Studentparlamentet og Arbeidsutvalget (AU)?

– Jeg vurderer forholdet som godt. Universitetsledelsen ønsker en god og tett dialog med studentene.

– Et samlet AU mener at du prioriterer forskning og administrativt ansatte fremfor studenter og studentpolitikere. Hva har du å si til denne kritikken?

– Jeg har ikke fått anledning til å se den kritikken du refererer til. Jeg opplever selv at jeg har et stort hjerte for studentene. Jeg møter for eksempel studentene like ofte som jeg møter dekanene og prioriterer invitasjoner fra studentene.

– Du blir kritisert for å ikke ha en fast møtetid for studenter og ansatte, slik tidligere rektor Ellingsrud hadde. Er dette noe du kan tenke deg å innføre?

– Dette er jo ikke korrekt. Vi har de samme møtearenaer nå som tidligere. Universitetsledelsen med rektor og/eller prorektor møter studentene fast annenhver uke. Den eneste endringen er at vi har kuttet ut det åpne møtet i Klubben. Dette gjorde vi fordi det var lite oppmøte. Vi spurte studentene om de hadde innspill med tanke på alternative møtefora, men vi har ikke fått noen tilbakemelding ennå.

– Hvordan er arbeidsfordelingen mellom deg og universitetsdirektøren?

– I vårt forhold til studentene har vi begge et sterkt fokus. Både universitetsdirektøren og jeg deltar for eksempel på de faste møtene så sant vi har anledning.

– Hvorfor var det universitetsdirektøren og ikke deg, som har det overodnede ansvaret, som kom på banen i trakasseringssaken ved Det odontologisk fakultet?

– Vi oppfattet dette først som en personalsak som det var naturlig at universitetsdirektøren tok hånd om. Senere har vi begge fulgt arbeids- og læringsmiljøet ved Det odontologiske fakultet i nært samarbeid med fakultetet selv.

– Ønsker du å være en synlig leder som studentene ved UiO kan komme i kontakt med?

– Jeg ønsker å være både synlig og tilgjengelig for studentene.

– Hvor viktig er forholdet til studenter for deg?

– Studentene er universitetets viktigste ambassadører. Som rektor er det et av de største øyeblikkene i jobben når jeg møter og ønsker nye studenter velkommen ved starten av et nytt studieår.

– Tar du AUs kritikk alvorlig, og kommer du til å gå i en dialog for å bedre forholdet?

– Jeg vil gjøre det jeg kan for å skape et best mulig forhold til studentene og deres representanter.

– Arbeidsutvalget sier de gjerne skulle sett deg i rollen som studentpolitiker for en dag. Tar du utfordringen?

– Ja, selvfølgelig.

Rektor ble tirsdag ettermiddag tilsendt de fullstendige sitatene fra AUs kritikk, men til tross for gjentatte henvendelser lykkes ikke Universitas å få ytterligere uttalelser.

Powered by Labrador CMS