– Tvilsom tannkrem

Ekspert advarer mot bruk av tannkremen i startpakkene.

Publisert

– Den kjemiske forbindelsen for stoffet er fenol–5–klor–2–(2,4–diklorfenoksy)

– Antibakterielt middel

– Markedsføres også under varemerkene Microban, Irgasan DP–300, Aquasept, Sapoderm m.fl.

– brukes hovedsakelig i tann– og munnpleiepreparater, kosmetiske produkter og tekstilimpregneringsmidler

– kilder: Norsk zoonosenter: [http://www.vetinst.no/zoo/](http://www.vetinst.no/zoo/)" target="blank"[http://www.vetinst.no/zoo//a](http://www.vetinst.no/zoo//a)">www.vetinst.no/zoo/

Miljøstatus i Norge: [http://www.miljostatus.no/](http://www.miljostatus.no/)" target="blank"[http://www.miljostatus.no//a](http://www.miljostatus.no//a)">www.miljostatus.no/

Tubene med Colgate Total man finner i startpakkene som deles ut gratis på universitetsområdet inneholder det mye omdiskuterte stoffet triclosan. Triclosan er antibakterielt, det vil si at det dreper bakterier, og brukes i en rekke ulike produkter, i alt fra tannkrem til sykkelshortser.

Anne Mette Eide i Mattilsynet har forsket på triclosan i tannkrem og er kritisk til unødvendig bruk av triclosanholdig tannkrem.

– Triclosan kan ha en positiv effekt mot ulike typer tannkjøttbetennelser, men hvis man ikke har betent tannkjøtt er det unødvendig å bruke tannkrem med triclosan, sier Eide.

Resistente bakterier

– Gjennom unødvendig bruk av tannkrem med triclosan, for eksempel Colgate Total, kan det utvikle seg bakterier i kroppen som er motstandsdyktige mot antibiotika, sier Eide og opplyser om at Mattilsynet arbeider for å begrense bruken av triclosan i kosmetiske produkter.

Anbefaler du folk som ikke har tannkjøttbetennelse å avstå fra å bruke triclosanholdig tannkrem?

– Ja, det gjør jeg, sier Eide.

Avviser kritikk

Lone Lenes i Colgate Nordic, avviser kritikken.

– Det er ikke noe belegg for bekymringene omkring utvikling av resistente bakterier ved bruk av tannkrem med triclosan.

– Solidox har fjernet triclosan fra sine produkter. Vurderer Colgate å gjøre det samme?

– Nei. Vi mener stoffet har positive effekter, for eksempel mot plakk og tannkjøttbetennelse. Hvis noen klarer å dokumentere at triclosan i tannkrem kan utvikle resistente bakterier, så vil vi selvsagt vurdere det.

Kraftig irritert

Anders Gjørwad Hagen er hovedfagsstudent i fysiologi og har gjennom studiene og frivillig miljørarbeid fått kjennskap til triclosan. Han er kraftig irritert over at startpakkene inneholder tannkrem med triclosan.

– Tannkremen dreper den normale bakteriefloraen i munnen, sier han, og legger til at han synes det bare er tull å putte i seg stoffer som man ikke kjenner alle virkningene av.

Powered by Labrador CMS