– Selskapene frykter vår gruppe

– Ekskluderer syke studenter

Flere studentpolitikere er svært kritiske til den nylig vedtatte NSU-ordningen med uføreforsikring, som de mener forskjellsbehandler studenter.

Publisert Sist oppdatert
DUMT Å SKILLE:-- Har man først kommet inn på et studium, er man kvalifisert som god nok Da skal det ikke skilles mellom funksjonshemmede og funksjonsfriske, mener Joachim Sagen.

Dette er Studentforsikringen:

  • Medlemmer av NSU tilbys uføre- og dødsforsikring, i tillegg til en skadeforsikringspakke bestående av skade-, innbo- og reiseforsikring.
  • Avtalen er forhandlet fram av forsikringsmeglingsfirmaet BAFO.
  • I følge Utropia, får BAFO en provisjon på 20 prosent av hver forsikringsavtale.
  • Jens Maseng opplyser at uføreforsikringene vil ligge på rundt 300 og 500 kroner årlig for studenter under 30 år, for utbetalinger på henholdsvis 500 000 og 1 000 000 kroner ved full uførhet.
  • Tilbudet ventes å være klart fra april i år.

– Avtalen om uføreforsikring ekskluderer psykisk og kronisk syke. Med en slik ordning går NSU i mot de eneste prinsippene de har, det vil si «lik rett til utdanning» og «en student er en student», raser Sosialdemokrat og landsstyrerepresentant i Norsk Studentunion (NSU), Egil Heinert.

I helga gikk Landsstyret i NSU inn for å tilby sine medlemmer uføre- og dødsforsikring, i tillegg til en pakke med forskjellige typer skadeforsikring, alt under navnet «Studentforsikringen». Representanter fra Studentparlamentet i Oslo er kritiske til ordningen med uføreforsikring, og mener enkelte studenter vil stille svakere enn andre.

Prøvetid for syke

– Det som avgjør om du får en god forsikringsavtale er om du er frisk. Noen studenter vil ikke kunne få den samme forsikringen fordi de har et annet helsemessig utgangspunkt, sier Lina Johanne Strand, leder i Studentparlamentet.

- Denne ordningen skaper et skille mellom syke og friske. Egil Heinert, Sosialdemokrat og landsstyrerepresentant i NSU

– Denne ordningen skaper et skille mellom syke og friske, tilføyer Heinert.

– Jeg er veldig skuffet over at de ikke klarte å unngå helseerklæring. Dette er veldig usosialt, sier velferdspolitisk talsperson for Venstrealliansen, Benjamin Jonsrud.

FORSVARER:Jens Maseng mener NSU har fått til en god forsikringsordning, og avviser at de ekskluderer enkeltgrupper.

Leder i NSU, Jens Maseng, bekrefter at de 200 første som tegner uføreforsikring må levere helseerklæring. Deretter åpnes det også for kronisk syke uten en slik erklæring. Disse vil derimot få en karenstid på to år, en slags prøvetid, før de eventuelt kan få utbetalt forsikringspenger som følge av uførhet på bakgrunn av sin langtidssykdom. Skulle de bli uføre før denne perioden er avsluttet, vil de ikke få utbetalt en krone.

«Latterlig billig»

Maseng mener de har fått i stand en veldig god ordning, og avviser kritikken fra studentpolitikerne.

– Vi har hatt fokus på å få i stand et godt tilbud til de 87 prosentene som ikke har noen som helst uføreforsikring. Dessverre er det noen som faller mer uheldig ut, men andelen som dette tilbudet ikke når ut til er mikroskopisk, og de fanges opp av andre velferdsordninger.

NSU bryter heller ikke likeverdsprinsippet gjennom uføreforsikringen, hevder Maseng.

– Tvert i mot er forsikringsordningen et viktig løft for å sikre studenters rettigheter, sier han, og beskriver tilbudene som «latterlig billige».

– Men er ikke ordningen med karensperiode forskjellsbehandling?

– Nei, vårt arbeid er å sikre alles rettigheter, også de svakerestiltes. Vi ønsket selvfølgelig at dette skulle frafalle fullstendig, men alt i alt er dette et veldig godt tilbud fra forsikringsselskapet. Alle uføreforsikringer krever vanligvis helseerklæring, og det har vi klart å omgå med denne avtalen, sier Maseng.

Heinert mener på sin side at karensperioden vil tvinge studentene inn i en gamblingssituasjon.

– De får i realiteten to års forbud mot å bli ufør, sier han.

– Nødløsning

Leder i Moderat Gruppe, Lene Camilla Westgaard, er i utgangspunktet kritisk til at NSU bruker tid på forsikring, men mener de har fått i stand en bedre avtale enn enkeltindivider kunne greid.

– Det er trist at de ikke har fått forsikringsselskapene til å følge sine prinsipper, og det er ikke positivt at avtalen virker diskriminerende overfor enkelte. Men det hjelper ikke de få som blir ekskludert at ingen får forsikring, sier hun.

Strand beskriver Studentforsikringen som en nødløsning. Maseng hevder han ikke er stolt over at de har måttet ty til en privat løsning.

– Dette er noe vi gjør fordi det offentlige ikke strekker til.

Kan bli sovepute

Jonsrud tror innføringen av Studentforsikringen kan svekke studentenes forhandlingsgrunnlag i den videre jobbingen for en arbeidsmiljølov for studenter.

– Dersom mange tegner forsikring nå, kan vi i framtida bli møtt med argumentet om at vi allerede har en velfungerende løsning, sier han, og får støtte av Strand.

– Jeg er redd dette kan være en trussel mot at vi ikke får offentlige ordninger.

Maseng tror på ingen måte dette vil svekke deres forhandlingsgrunnlag.

– Jeg har til gode å se en politiker som trekker sitt ansvar fordi andre gjør en god jobb. Men vi skal fortsette å jobbe for arbeidsmiljøloven. Et privat tilbud kan aldri gi en like god rettssikkerhet som en lovfestet ordning.

– Alle skal behandles som studenter på lik linje, også når det gjelder forsikring. Det er spesielt viktig, siden alle er med å betale til NSU gjennom semesteravgiften, sier Joachim Sagen.

Han er revmatiker og studerer (BA) fysisk aktivitet og helse ved Norges Idrettshøgskole. Sagen fikk et tilbakefall rett etter at han begynte å studere, og gikk dermed glipp av mye obligatorisk undervisning. Likevel kvalifiserte han ikke til å få igjen penger fra Lånekassen, siden sykdommen oppsto før studiene var påbegynt. Han godtar derfor ikke NSUs forklaring om at kronisk syke fanges opp av andre ordninger.

– Funksjonshemmede oppfordres jo til å studere slik at de kan bli en ressurs og tjene samfunnet, men det er klart det virker ekskluderende hvis dårligere sikkerhetsnett enn andre studenter gjør at funksjonshemmede velger ikke å begynne med studier.

Sagen mener forsikringen er et løft for studenter generelt.

– Men de har ikke klart å omgå helseerklæringen, sier han.

Powered by Labrador CMS