– Mot økt politisk styring, mener forsker

– Utdannings- og forskningspolitikken blir mer politisk styrt og rettes mot kapitalinteresser, hevder professor i historie Knut Kjelstadli.

Regjeringen foreslo tirsdag å omorganisere Norges forskningsråd i tre avdelinger organisert etter forskningens funksjon.

Forslaget innebærer at dagens inndeling av Forskningsrådet i seks områder erstattes med opprettelsen av en avdeling for fag- og disiplinutvikling, en avdeling for innovasjon- og brukerinitiert forskning og en avdeling for strategiske satsinger.

Professor Kjelstadli mener dette er nok et steg i retning av økt styring og betoning av umiddelbar økonomisk nytte.

Statsråd Kristin Clemet mener regjeringen har tatt særlig hensyn til kritikken fra de som holder på med grunnforskning og kritikken fra næringslivet, men Kjelstadli er ikke imponert.

– Det er ingenting galt med at myndighetene sier at her har vi et helt spesifikt område vi ønsker å få belyst på grunn av samfunnsmessig nytte. Men skal det være slik, bør en annen del av forskningen være åpen, fri og i prinsippet uforutsigbar. Ellers vil ikke noe genuint nytt oppstå, mener Kjelstadli.

Positiv rektor

Rektor ved Universitetet i Oslo Arild Underdal er mer positiv til regjeringens forslag.

– Av de to modellene som vurdert valgte regjeringen den som jeg anbefalte overfor statsråden. Jeg er glad for at man valgte en inndeling etter funksjon, og ikke etter tema, sier Underdal.

Rektor tror dette vil gjøre det lettere å skille Forskningsrådets behandling av tildeling til næringslivsrettet forskning og grunnforskning. Kjelstadli tror på sin side at omorganiseringen kan bli et problem for grunnforskningen.

– Politisk styring av forskning kan føre til at den frie og faglig bestemte delen av forskningen blir en salderingspost, sier Kjelstadli.

Historieprofessoren etterlyser nå en debatt om hvilke interesser og verdier institusjonene og forskningen skal tjene.

Reduserer ikke støtte

– Er det en fare for at den økonomiske støtten til den forskerinitierte grunnforskningen blir redusert?

– Nei, støtten vil ikke bli redusert. Omorganiseringen vil gjøre at det blir lettere å se hvilke midler som går til hvilken type forskning, sier statssekretær i Utdannings- og forskningsdepartementet Bjørn Haugstad.

Departementet hadde ikke forventet kritikken som kommer fra Kjelstadli.

– Det er ikke kapitalinteresser i sentrum, tvert imot. Vi har skilt bruksorientert og forskerinitiert forskning, så premissene for utvelgelse skal kunne være forskjellige, sier Haugstad.

Powered by Labrador CMS