Annonse

Vil kjempe: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er klar for å ta opp kampen med Arbeiderpartiet for å vinne tilbake studentenes gunst.

Studentene flykter fra Høyre

Arbeiderpartiet har byttet plass med Høyre som studentenes favorittparti. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det har mer å gjøre med reservasjonsretten enn med hans politikk.

Kritisk: Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener det er stor avstand mellom hva Høyre sa før de gikk inn i regjering og det de har gjennomført for studentene.

Har skiftet mening: Kaja Elisabeth de Ru, Europastudier-student ved UiO, er skuffet over Høyres regjeringsinnsats. Hun stemte på Høyre ved forrige stortingsvalg, men ville stemt Venstre om hun fikk velge på nytt i dag.

– Hadde det vært stortingsvalg i morgen ville jeg stemt Venstre. Kaja Elisabeth de Ru, Europastudie-student ved UiO og tidligere Høyre-velger

– Høyre har trukket tilbake mange klare valgløfter som de ga i valgkampen etter at valgresultatet var et faktum, sier Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet.
Hun mener Høyre har sviktet heltidsstudenten ved ikke å gjennomføre elleve måneders studiestøtte. Da den rødgrønne regjeringen la fram sitt siste statsbudsjett, foreslo de å utvide studiestøtteperioden fra ti til i elleve måneder i året. Den borgerlige regjeringen droppet forslaget, som flere mente var en snubletråd, og valgte heller å øke den generelle studiestøtten.

I en undersøkelse utført av Sentio for Universitas og Norsk Studentorganisasjon (NSO), er Arbeiderpartiet den store vinneren blant studentene med 24 prosents oppslutning, noe som er en oppgang på syv prosentpoeng og en økning på hele 41 prosent fra en tilsvarende måling på tampen av de rødgrønnes stortingsperiode for ett år siden.

Høyre har på sin side gått tilbake med åtte prosentpoeng, eller 33 prosent i samme periode. De to partiene har dermed byttet plass på tronen over Norges største studentpartier.

Skylder på reservasjonsretten

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre tror ikke den synkende oppslutningen blant studenter har så mye med partiets utdanningspolitikk å gjøre.
– Nå svinger jo disse målingene opp og ned. Studenter følger mye med på vanlig samfunnsliv, og hvis det er noe som slår inn, tror jeg saker som reservasjonsretten ikke har vært en populær sak blant studenter, sier han.
Hva angår den mye omdiskuterte studiestøtten, gjør Røe Isaksen det klart at det aldri var noe de frontet under fjorårets valgkamp.
– Det sto ikke i programmet vårt en gang, så det er ikke noe vi har trukket tilbake. Når det gjelder alt annet, så er vi i gang med det vi har sagt at vi skal gjøre, forteller Røe Isaksen.

Angrer på Høyre-stemmen

Kaja Elisabeth de Ru går Europastudier ved Universitetet i Oslo og stemte Høyre under fjorårets stortingsvalg. I dag ville hun valgt annerledes.
– Hadde det vært stortingsvalg i morgen ville jeg stemt Venstre, sier de Ru.
Hun er skuffet over Høyres innsats i regjering.
– At de kuttet elleve måneders studiestøtte, og hele saken med reservasjonsretten, har skuffet meg veldig, sier hun.
Isaksen mener imidlertid ikke elleve måneders studiestøtte er et steg i riktig retning for heltidsstudenten.
– Det betyr jo bare at man gir den samme lave utbetalingen som før, bare en måned ekstra. Vi har sagt at vi skal øke studiestøtten over prisstigninga, og at studentboliger er det aller viktigste studentvelferdstiltaket, sier Isaksen.
– Hva vil du gjøre for å vinne studentene tilbake?
– Jeg tror studenter er bredt samfunnsengasjert. Det at vi har en offensiv klimapolitikk og klarer å opprettholde spennende arbeidsplasser i Norge, er minst like viktig for studentenes stemmegivning, sier Isaksen.

Spennende med opposisjon

Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for Samfunnsforskning, tror årsaken til Høyres synkende oppslutning er ren regjeringsslitasje. Ifølge Bergh kan velgerne allerede ha begynt å gå lei av den borgerlige regjeringen.
– Saker som elleve måneders studiestøtte og reservasjonsretten har engasjert mange unge. Men man må også huske at blant studenter er det store utskiftninger i studentmassen fra et år til et annet, sier Bergh.
– Er Høyre «avslørt»?
– Det er mye mer spennende med opposisjonspartier. Man går veldig fort lei av de som er i posisjon. Sånn var det absolutt med den rødgrønne regjeringen da de satt med makten.
– Hvorfor gjør Arbeiderpartiet det så bra etter mange år i regjering?
– De gjorde det ikke så bra for ett år siden. Regjeringsslitasjen er på vei bort, sier Bergh.
Ola Magnussen Rydje, leder i Norsk Studentorganisasjon, sier seg enig med Bergh i at Høyres nedgang skyldes regjeringsslitasje. – Det er jo vanskelig å si så mye ut i fra undersøkelsen, men Høyre har vært flinke til å sette fokus på utdanning, sier Rydje.

benedicte.tobiassen@universitas.no

Fornøyd: Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønnes talsmann og eneste representant på Stortinget, er veldig glad for å være en av studentvinnerne.

Miljøpartiet tredje størst

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har doblet oppslutningen fra 2013, og er nå landets tredje største parti blant studentene, med en oppslutning på 11 prosent. Det viser Sentios ferske studentundersøkelse foretatt på oppdrag fra Universitas og Norsk Studentorganisasjon.
MDGs talsmann og eneste representant på stortinget, Rasmus Hansson, er svært fornøyd med at hans parti er det tredje største blant studentene.
– Så fornuftige studenter vi har fått da! Dette er stor stas. Det er håp for fremtiden og politikken når så mange unge folk tenker at de vil komme i gang med å skape det nye bærekraftige velferdssamfunnet, sier Hansson.
Valgforsker Johannes Bergh synes det er spennende at Miljøpartiet De Grønne gjør det så skarpt blant studentene.
– Det er interessant. Ved valget i høst tror jeg ikke de appellerte sterkt til unge velgere. De gjorde det heller ikke spesielt godt ved skolevalget. Denne undersøkelsen tyder på at det kan ha endret seg nå, sier Bergh.
Hansson mener en god oppslutning blant studentene betyr at de har forstått hvilke utfordringer Norge og verden står overfor i framtiden.
– Studenter bruker tid på å dytte kunnskap inn i hodene sine, og det er sammenheng mellom det og å skjønne de utfordringene samfunnet står overfor. Tallet tyder på at det er en slik sammenheng, sier Hansson.

Annonse

5 kommentarer

Sigurd

Når man lager slike artikler, kan man ikke ramse opp hele resultat et til slutt. Det er ikke alle som nryr seg om de tre største partiene. Og for å være litt pedantisk. Husk forskjellen på prosent og prosentpoeng.

Nina Z

Veldig interessant artikkel, men jeg savner enkel oversikt over partier og resultat i denne målingen, helt øverst. Ser at Ap har fått 24%, MGD 11%, men for å finne Høyres resultat må man løse ligningen 0,08=0,33x og deretter gange x med (1-0,33). :)

Åsmund

Oppdatere med hele lista?

Hvilket parti var 3. Størst før MDG?

Torkil Vederhus

Hvis dere sjekker PDF-utgaven av papiravisa får dere full oversikt, inkl. mandatfordeling på studentenes storting.

Åsmund: MDG var 3. størst, Ap og Høyre foran.

Noname

At studenter strømmer til denslags partier som MDG er ikke noe nytt. Det ligger i sakens natur. De er ikke fullt utviklet og er søkende, litt rebelske til det etablerte.

Tidligere år så var det væpna revolusjon og kommunisme som var polulært. Nå er det miljø det handler om. MDG'ere er ikke mer miljøbevisst en f.eks. FrP'ere, men de vet å bruke miljø for å dra stemmer. Det gir plass på taburettene og videre karriære.

Studenter er lett bytte. Folk som Torkil Vederhus vet å utnytte dette, for å skaffe seg en posisjon. Og Universitas støtter ham.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ansatte, studenter og fagbevegelse ved UiO:

– Tilliten til Ottersen er svekket

• UiO-rektor Ole Petter Ottersens håndtering av prorektorsaken stemples som «fryktelig skuffende», «arrogant» og «uryddig».
• Ottersen nekter å svare på kritikken fra sine egne.
• – Når det foreligger flere grove saksbehandlingsfeil kan ikke rektor la være å uttale seg til pressen, sier jussprofessor Anne Robberstad ved UiO.

Én av ti studenter sliter med angst i eksamenstida

Studenter som sliter med psykiske lidelser møter en studenthelsetjeneste med sprengt kapasitet.

Kritisert høyskole bader i statstilskudd

Samisk høgskole har blitt kritisert for manglende regnskap og pengesløsing. Likevel får skolen mer penger per student enn noen annen i Norge.

Rydje ville svekke stillingsvernet i akademia:

Stemt ned av sine egne

– En lite verdig sorti, sier UiO-professor Kristian Gundersen etter at NSO-lederens høyt flaggede forslag møtte motbør blant fagfolk og fikk nei på landsstyremøtet.

Studentpolitikerne ved Universitetet i Oslo:

Krever nyvalg etter prorektor-saken

– Vi ønsker en samlet, valgt ledelse, og det har vi ikke i dag, sier SP-leder Gabrielle Gjerdset.

Studentene flykter fra Høyre

Arbeiderpartiet har byttet plass med Høyre som studentenes favorittparti. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det har mer å gjøre med reservasjonsretten enn med hans politikk.

Hvis ingen tar over jobben hans, mangler UiO professor i skatterett

Til høsten går jusprofessor Frederik Zimmer av med pensjon, men UiO har foreløpig ingen etterfølger. – Bekymringsverdig at stadig færre vil jobbe i akademia, mener Juristforbundleder Curt A. Lier.

Venstrealliansen lurt av Sosialdemokratene:

Rasar mot «House of Cards»-manøver

• Venstrealliansen seier dei nå umogleg kan samarbeide med Sosialdemokratene, etter at dei vart snytt for sin plass i Arbeidsutvalet ved UiOs studentparlament.

• – Me kan ikkje halde oss til folk som ljug, seier Venstreallianse-leiar Mari Heglum.

Svindyrt å gå på privatskole

De som vil gå på privatskole må stadig låne mer. Samtidig tjener skolene mer enn noen gang tidligere.

Studenter og forelesere totalt uenige om tilbakemeldinger

Mens halvparten av studentene mener de får for dårlig tilbakemelding, sier de faglig ansatte seg fornøyde med egen innsats. – Urovekkende, mener NOKUT-direktør.


Flere saker fra nyhet »

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr