Annonse

Strålende avfall på avveie

Universitetet i Oslo feilsendte radioaktivt avfall. Det er ikke første gang det slurves med farlige stoffer.

Universitetene har blitt overakademisert. Det sitter for mange tenkere der og synser, mens de ikke tar viktige miljøproblemstillinger på alvor. Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Det er strenge prosedyrer for håndtering av radioaktivt spesialavfall på Universitetet i Oslo (UiO). Likevel har to esker med den radioaktive isotopen 35S blitt sendt til forbrenning på Klemetsrud sammen med vanlig avfall. Statens Strålevern sier i et brev til UiO at det sannsynligvis har medført ulovlige utslipp av radioaktivitet til omgivelsene.

– Jeg er ikke overrasket. Det er på høy tid med en miljøgjennomgang i hele universitetsmiljøet, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Strenge regler

Stoffet 35S skal lagres i spesielle pleksiglass-esker, merkes tydelig og oppbevares på et eget lager for radioaktivt avfall frem til henting. Strålingen stopper i emballasjen og er derfor ikke farlig for dem som håndterer selve esken, men representerer likevel en risikofaktor når den slippes ut i friluft ved forbrenning.

– Statens strålevern ble varslet da saken ble oppdaget. Det skjedde i forbindelse med utarbeidelse av årsrapporten og den siste fingjennomgangen av data som var innhentet fra instituttene. Eget varsel om saken ble sendt til Statens strålevern separat fra årsrapporten, sier Elin Agathe Hult, HMS-ansvarlig ved UiO.

Feilen skjedde i 2011, men ble først oppdaget på vårparten 2012. Universitetet har plikt til å varsle Statens Strålevern skriftlig innen tre dager ved utilsiktet utslipp av radioaktive stoffer til omgivelsene, men det har altså ikke blitt gjort. Strålevernet har nå sendt en anmodning til UiO om å redegjøre for sine varslingsrutiner.

– Det er en grov rutinesvikt at UiO ikke varslet Statens Strålevern umiddelbart etter at feilen ble oppdaget i 2011. Bellona er glade for at Statens Strålevern ber om full gjennomgang av universitetets rutiner når det gjelder varslingsrutiner knyttet til håndtering av radioaktivt avfall, sier Bellona-rådgiver Igor Kudrik.

- For mye slurv

Oddekalv mener universitetene generelt forurenser for mye, og at holdningen til miljøvern er for slapp.

– Universitetene har blitt overakademisert. Det sitter for mange tenkere der og synser, mens de ikke tar viktige miljøproblemstillinger på alvor.

Dette er ikke første gang at skadelige stoffer kommer på avveie ved UiO. I 2010 ble radioaktive stoffer glemt igjen på en arbeidsbenk i fire dager på Bioteknologisenterets radioaktivitetslab. I 2011 havnet sju mennesker på Legevakten etter lekkasje fra en formalinbeholder i geologibygningen. Det tok over en time før alle studentene fikk beskjed om å evakuere bygget.

benjamin.strandquist@universitas.no

Annonse

Niels Højmark Andersen

Det ville vitne om solid journalistikk om det i saken blev nevnt halveringstid for svovel-35 samt hvor gamle disse prøvene var da de blev kastet, samt hvilken mengde det dreier seg om.

Steinar Hermansen

Hei! Når var utslippet i 2011? Hvilken dag og måned ble dette radioaktive avfallet brent på klemetsrud forbrenningsanlegg.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Samfunnsvitere i strupen på Grønn liste

Samfunnsviterlista beskylder Grønn liste for politisk opportunisme. – Vi er mer enn grønne nok, hevder representanter.

Kritiserer profesjonskrav:

Tvinger frem revurdering

Kravet om profesjonsutdanning for å bli instituttleder er unødvendig innskrenkende, mener dekan Fanny Duckert ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Studentombudet om Det medisinske fakultet:

Bruker stryk som ulovlig snarvei

Flere medisinstudenter ved Universitetet i Oslo får stryk på eksamen av ikke-faglige grunner, ifølge studentombud Marianne Rustberggard.

Rekordmange utenlandske studenter:

Strømmer til Norge

Siden 2005 er det blitt dobbelt så mange internasjonale studenter i Norge. Utbyttet vil være begrenset uten bedre integrering, advarer NIFU-forsker.

Medisinstudenter kan miste sommerferien

Medisinstudenter risikerer å miste sommerferien de er avhengige av for å få arbeidserfaring og for å tjene penger. De jobber allerede mer enn en vanlig uke.

Ukas student:

Klar for egenkampanje

Styreformann Lars Madsen i Den Konservative Studentforening (DKSF) vil fortsette å kjempe for utmeldingsrett fra Norsk studentorganisasjon.

Legger talentansvaret på institusjonene

Regjeringen vil gjøre forskning mer attraktivt og tiltrekke unge talenter, men legger ansvaret for rekrutteringen over på institusjonene.

Sentralbanksjefen til studentene:

– Toppen er nådd i oljesektoren

Selv om den største oppturen for norsk økonomi nok ligger bak oss, mener sentralbanksjef Øystein Olsen det ikke er noen grunn til panikk.

Startskuddet går for NSO-valgkamp

HiOA-student Therese Eia Lerøen har lansert sitt kandidatur som ny NSO-leder. Leder Langset vurderer gjenvalg.

Samfunnsviterlista kaster seg inn i profesjonsstriden:

Vil ha felles front mot Psykologisk institutt

Samfunnsviterlista ved UiO kan ikke forstå hvorfor psykologenes neste leder må ha profesjonsutdanning.

Flere saker fra nyhet »