Strålende avfall på avveie

Universitetet i Oslo feilsendte radioaktivt avfall. Det er ikke første gang det slurves med farlige stoffer.

Universitetene har blitt overakademisert. Det sitter for mange tenkere der og synser, mens de ikke tar viktige miljøproblemstillinger på alvor. Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Det er strenge prosedyrer for håndtering av radioaktivt spesialavfall på Universitetet i Oslo (UiO). Likevel har to esker med den radioaktive isotopen 35S blitt sendt til forbrenning på Klemetsrud sammen med vanlig avfall. Statens Strålevern sier i et brev til UiO at det sannsynligvis har medført ulovlige utslipp av radioaktivitet til omgivelsene.

– Jeg er ikke overrasket. Det er på høy tid med en miljøgjennomgang i hele universitetsmiljøet, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Strenge regler

Stoffet 35S skal lagres i spesielle pleksiglass-esker, merkes tydelig og oppbevares på et eget lager for radioaktivt avfall frem til henting. Strålingen stopper i emballasjen og er derfor ikke farlig for dem som håndterer selve esken, men representerer likevel en risikofaktor når den slippes ut i friluft ved forbrenning.

– Statens strålevern ble varslet da saken ble oppdaget. Det skjedde i forbindelse med utarbeidelse av årsrapporten og den siste fingjennomgangen av data som var innhentet fra instituttene. Eget varsel om saken ble sendt til Statens strålevern separat fra årsrapporten, sier Elin Agathe Hult, HMS-ansvarlig ved UiO.

Feilen skjedde i 2011, men ble først oppdaget på vårparten 2012. Universitetet har plikt til å varsle Statens Strålevern skriftlig innen tre dager ved utilsiktet utslipp av radioaktive stoffer til omgivelsene, men det har altså ikke blitt gjort. Strålevernet har nå sendt en anmodning til UiO om å redegjøre for sine varslingsrutiner.

– Det er en grov rutinesvikt at UiO ikke varslet Statens Strålevern umiddelbart etter at feilen ble oppdaget i 2011. Bellona er glade for at Statens Strålevern ber om full gjennomgang av universitetets rutiner når det gjelder varslingsrutiner knyttet til håndtering av radioaktivt avfall, sier Bellona-rådgiver Igor Kudrik.

- For mye slurv

Oddekalv mener universitetene generelt forurenser for mye, og at holdningen til miljøvern er for slapp.

– Universitetene har blitt overakademisert. Det sitter for mange tenkere der og synser, mens de ikke tar viktige miljøproblemstillinger på alvor.

Dette er ikke første gang at skadelige stoffer kommer på avveie ved UiO. I 2010 ble radioaktive stoffer glemt igjen på en arbeidsbenk i fire dager på Bioteknologisenterets radioaktivitetslab. I 2011 havnet sju mennesker på Legevakten etter lekkasje fra en formalinbeholder i geologibygningen. Det tok over en time før alle studentene fikk beskjed om å evakuere bygget.

benjamin.strandquist@universitas.no

Niels Højmark Andersen

Det ville vitne om solid journalistikk om det i saken blev nevnt halveringstid for svovel-35 samt hvor gamle disse prøvene var da de blev kastet, samt hvilken mengde det dreier seg om.

Steinar Hermansen

Hei! Når var utslippet i 2011? Hvilken dag og måned ble dette radioaktive avfallet brent på klemetsrud forbrenningsanlegg.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Universitetsledelsen i strid med egen «vaktbikkje»

Sjefen for internrevisjonen ved UiO føler seg ikke lenger fri til å kritisere Universitetet han er satt til å passe på. – Vi er uenige, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe.

Foreslår omfattende forandringer

Kunnskapsdepartementet ønsker å gjøre en rekke endringer i universitets- og høyskoleloven. Flere vil komme studentene til gode.

Internasjonal jubel og realister som regjerende valgvinnere:

Slik gikk årets studentvalg ved UiO

16,13 prosent valgdeltakelse, 66 prosent kvinner og ny internasjonal liste valgt inn i Studentparlamentet.

I fjor ble 64 iranere nektet studentopphold på PSTs anbefaling:

Langer ut mot PST

Jusprofessor Jan Fridtjof Bernt (bildet) er skeptisk til det juridiske grunnlaget.

28 000 studenter greide ikke å betale studielånet i 2013:

Fire milliarder til inkasso

Tidligere studenter skylder staten fire milliarder i misligholdte studielån. – Staten forventer ikke å få inn alt, sier Liv Simonsen i Lånekassen.

Det medisinske fakultet får stryk i rapporter:

– Uforsvarlig studentbehandling

Internrevisjonen og studentombudet ved Universitetet i Oslo refser fakultetets behandling av en medisinstudent i hver sin rapport. Fakultetsledelsen avviser internrevisjonens kritikk.

Menn dominerer NSO

I år som i fjor ble det bare valgt inn én kvinne i toppen i Norsk studentorganisasjon. Problematisk, mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Listetoppene i studentparlamentsvalget:

– Derfor skal du stemme på oss!

Frem til tirsdag 08. april velges Studentparlamentet ved UiO. Vi har spurt de som stiller til valget hvorfor akkurat de fortjener din stemme.

HiOAs nye bookingsystem skaper kaos

Høgskolen i Oslo og Akershus strever med å få sitt nye, kostbare timeplansystem til å fungere. Studenter og forelesere tyr nå til Facebook, Fronter, lapper og jungeltelegraf.

Kjemper om å bli din studentleder

Til helga avgjøres det hvem som blir ny leder av Norsk studentorganisasjon. Universitas har utfordret de to kandidatene Gabrielle Legrand Gjerdset og Anders Kvernmo Langset.

Flere saker fra nyhet »

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr