Strålende avfall på avveie

Universitetet i Oslo feilsendte radioaktivt avfall. Det er ikke første gang det slurves med farlige stoffer.

Universitetene har blitt overakademisert. Det sitter for mange tenkere der og synser, mens de ikke tar viktige miljøproblemstillinger på alvor. Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Det er strenge prosedyrer for håndtering av radioaktivt spesialavfall på Universitetet i Oslo (UiO). Likevel har to esker med den radioaktive isotopen 35S blitt sendt til forbrenning på Klemetsrud sammen med vanlig avfall. Statens Strålevern sier i et brev til UiO at det sannsynligvis har medført ulovlige utslipp av radioaktivitet til omgivelsene.

– Jeg er ikke overrasket. Det er på høy tid med en miljøgjennomgang i hele universitetsmiljøet, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Strenge regler

Stoffet 35S skal lagres i spesielle pleksiglass-esker, merkes tydelig og oppbevares på et eget lager for radioaktivt avfall frem til henting. Strålingen stopper i emballasjen og er derfor ikke farlig for dem som håndterer selve esken, men representerer likevel en risikofaktor når den slippes ut i friluft ved forbrenning.

– Statens strålevern ble varslet da saken ble oppdaget. Det skjedde i forbindelse med utarbeidelse av årsrapporten og den siste fingjennomgangen av data som var innhentet fra instituttene. Eget varsel om saken ble sendt til Statens strålevern separat fra årsrapporten, sier Elin Agathe Hult, HMS-ansvarlig ved UiO.

Feilen skjedde i 2011, men ble først oppdaget på vårparten 2012. Universitetet har plikt til å varsle Statens Strålevern skriftlig innen tre dager ved utilsiktet utslipp av radioaktive stoffer til omgivelsene, men det har altså ikke blitt gjort. Strålevernet har nå sendt en anmodning til UiO om å redegjøre for sine varslingsrutiner.

– Det er en grov rutinesvikt at UiO ikke varslet Statens Strålevern umiddelbart etter at feilen ble oppdaget i 2011. Bellona er glade for at Statens Strålevern ber om full gjennomgang av universitetets rutiner når det gjelder varslingsrutiner knyttet til håndtering av radioaktivt avfall, sier Bellona-rådgiver Igor Kudrik.

- For mye slurv

Oddekalv mener universitetene generelt forurenser for mye, og at holdningen til miljøvern er for slapp.

– Universitetene har blitt overakademisert. Det sitter for mange tenkere der og synser, mens de ikke tar viktige miljøproblemstillinger på alvor.

Dette er ikke første gang at skadelige stoffer kommer på avveie ved UiO. I 2010 ble radioaktive stoffer glemt igjen på en arbeidsbenk i fire dager på Bioteknologisenterets radioaktivitetslab. I 2011 havnet sju mennesker på Legevakten etter lekkasje fra en formalinbeholder i geologibygningen. Det tok over en time før alle studentene fikk beskjed om å evakuere bygget.

benjamin.strandquist@universitas.no

Niels Højmark Andersen

Det ville vitne om solid journalistikk om det i saken blev nevnt halveringstid for svovel-35 samt hvor gamle disse prøvene var da de blev kastet, samt hvilken mengde det dreier seg om.

Steinar Hermansen

Hei! Når var utslippet i 2011? Hvilken dag og måned ble dette radioaktive avfallet brent på klemetsrud forbrenningsanlegg.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Skal fakke svindel-studentene

Regjeringen ønsker å spare inn 63,5 millioner kroner ved å innføre fast kontroll av studenter som får borteboerstipend.

Riksrevisjonens årlige rapport:

– KD bryter regelverket

Riksrevisjonen mener den økonomiske oppfølgingen av de private høyskolene er for dårlig. – Vi har god oversikt, mener Kunnskapsdepartementet.

Plagierte egne kollegaer

En forsker ved HiOA oversatte kollegaenes tekst til engelsk og publiserte den som egen forskning.

Sliter med lærermangel

Landets ingeniørutdanninger sliter med å få tak på nok lærere. HiOA har opprettet 16 nye stillinger for å møte det økende behovet.

Krever ny niqab-politikk

Studentleder Marianne Andenæs mener det ikke bør være opp til instituttene ved UiO å forby niqab.

Ukas student:

Solokandidaten

Thomas Tvedt, studentutvalgsleder på Norges musikkhøgskole (NMH), gleder seg over at kantina nå skal bli sunnere og mer variert.

Høyres studenter:

Sier ja til skolepenger

Skolepenger for internasjonale studenter gir mer penger til forskning, mener Høyres studenter. – Angrep på den norske modellen, parerer Internationalista.

– Studentene må ta selvkritikk

Studiebarometer-undersøkelsen koster 1,5 millioner, men sliter med lav deltagelse. – Nå er det viktig at studentene stiller opp, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

Fordelte studentmillioner etter planen

Det årlige tildelingsmøtet til Velferdstinget i Oslo og Akershus forløp uten hyttende never, men ikke uten anklager om hersketeknikker.

Flere saker fra nyhet »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.