Strålende avfall på avveie

Universitetet i Oslo feilsendte radioaktivt avfall. Det er ikke første gang det slurves med farlige stoffer.

Universitetene har blitt overakademisert. Det sitter for mange tenkere der og synser, mens de ikke tar viktige miljøproblemstillinger på alvor. Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Det er strenge prosedyrer for håndtering av radioaktivt spesialavfall på Universitetet i Oslo (UiO). Likevel har to esker med den radioaktive isotopen 35S blitt sendt til forbrenning på Klemetsrud sammen med vanlig avfall. Statens Strålevern sier i et brev til UiO at det sannsynligvis har medført ulovlige utslipp av radioaktivitet til omgivelsene.

– Jeg er ikke overrasket. Det er på høy tid med en miljøgjennomgang i hele universitetsmiljøet, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Strenge regler

Stoffet 35S skal lagres i spesielle pleksiglass-esker, merkes tydelig og oppbevares på et eget lager for radioaktivt avfall frem til henting. Strålingen stopper i emballasjen og er derfor ikke farlig for dem som håndterer selve esken, men representerer likevel en risikofaktor når den slippes ut i friluft ved forbrenning.

– Statens strålevern ble varslet da saken ble oppdaget. Det skjedde i forbindelse med utarbeidelse av årsrapporten og den siste fingjennomgangen av data som var innhentet fra instituttene. Eget varsel om saken ble sendt til Statens strålevern separat fra årsrapporten, sier Elin Agathe Hult, HMS-ansvarlig ved UiO.

Feilen skjedde i 2011, men ble først oppdaget på vårparten 2012. Universitetet har plikt til å varsle Statens Strålevern skriftlig innen tre dager ved utilsiktet utslipp av radioaktive stoffer til omgivelsene, men det har altså ikke blitt gjort. Strålevernet har nå sendt en anmodning til UiO om å redegjøre for sine varslingsrutiner.

– Det er en grov rutinesvikt at UiO ikke varslet Statens Strålevern umiddelbart etter at feilen ble oppdaget i 2011. Bellona er glade for at Statens Strålevern ber om full gjennomgang av universitetets rutiner når det gjelder varslingsrutiner knyttet til håndtering av radioaktivt avfall, sier Bellona-rådgiver Igor Kudrik.

- For mye slurv

Oddekalv mener universitetene generelt forurenser for mye, og at holdningen til miljøvern er for slapp.

– Universitetene har blitt overakademisert. Det sitter for mange tenkere der og synser, mens de ikke tar viktige miljøproblemstillinger på alvor.

Dette er ikke første gang at skadelige stoffer kommer på avveie ved UiO. I 2010 ble radioaktive stoffer glemt igjen på en arbeidsbenk i fire dager på Bioteknologisenterets radioaktivitetslab. I 2011 havnet sju mennesker på Legevakten etter lekkasje fra en formalinbeholder i geologibygningen. Det tok over en time før alle studentene fikk beskjed om å evakuere bygget.

benjamin.strandquist@universitas.no

Niels Højmark Andersen

Det ville vitne om solid journalistikk om det i saken blev nevnt halveringstid for svovel-35 samt hvor gamle disse prøvene var da de blev kastet, samt hvilken mengde det dreier seg om.

Steinar Hermansen

Hei! Når var utslippet i 2011? Hvilken dag og måned ble dette radioaktive avfallet brent på klemetsrud forbrenningsanlegg.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Studentparlamentet ved HiOA:

Én av tre møter ikke opp

Studentpolitikerne ved HiOA sliter med oppmøtet. – Det er blitt mye for mange av delegatene, sier leder Tord Øverland.

Internasjonale studenter får ikke kontakt

Opptil 30 prosent av utenlandske studenter har sjelden eller aldri kontakt med sine norske medstudenter.

Fadderuka:

Én av tre føler drikkepress

Ny undersøkelse viser at én av tre studenter opplever press knyttet til alkohol i fadderuka.

Nytt politihøgskole-bygg fortsatt på vent:

Vil heller fengsle flere

Politistudentene fortviler over plassmangel og vil ha ny politihøgskole. – Vi prioriterer å bygge fengsler, sier Frps Ulf Leirstein.

Ukas student:

Frykter ikke flytting

Studentrådsleder ved Veterinærhøgskolen Nina Askim Vatne er opptatt av samfunnet, tverrfaglighet og dyr, selvfølgelig.

Studentene strømmer til De Grønne

Miljøpartiet De Grønne seiler opp som det nest største partiet blant studentene. Det er oppsiktsvekkende og uforståelig, mener regjeringspartiene.

Vil tidstyvene til livs

UiO opplever økende antall klager etter anskaffelsesprosesser og er lei «ekstrem regelfokusering». Nå ber de regjeringen om hjelp.

Fire på plassen

1. Synes du det er for trangt på Politihøgskolen? 2. Hva synes du om at det ikke har kommet på plass et nytt bygg?

Beskylder UiO-leksikon for klimapropaganda

Meteorolog Rasmus Benestad kritiserer Naturhistorisk museum for å spre udokumenterte påstander i sitt nettleksion. Nå har museet slettet artikkelen, men forfatteren som skrev den føler seg sensurert.

Flere saker fra nyhet »

Velg Canada

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.