UiO-studenter blant landets tregeste

UiO-studenter blant landets tregeste

Mindre frafall og raskere fullføring er kunnskapsminister Kristin Halvorsens viktigste mål for høyere utdanning. Blant de dårligste i klassen er Universitetet i Oslo.

– Studentene avlegger i snitt for få studiepoeng per år. For mange bachelorstudenter slutter før de er ferdige. Det er det ingen tvil om. Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO).

Tirsdag ble årets tilstandsrapport for høyere utdanning presentert i Høgskolen i Oslo og Akershus’ lokaler i Pilestredet.

Rapporten viser at den høye andelen studenter som faller fra underveis i studieløpet ikke har blitt redusert de siste ti årene. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var selv til stede under presentasjonen. Hun er ikke i tvil om hva som bør prioriteres fremover.

– Det viktigste for meg i denne rapporten er tallene for gjennomstrømning av studenter på bachelornivå. Jeg ser at vi har et stykke å gå på dette punktet, sier Halvorsen til Universitas.

UiO blant landets dårligste

Ved Universitetet i Oslo (UiO) var antallet bachelorstudenter som gjennomførte studiene på normert tid i 2011 bare 24 prosent ifølge rapporten. Det plasserer UiO blant de svakeste i landet på dette området, i selskap med blant andre Høgskolen i Nesna og Samisk høgskole.

Også når det gjelder frafall fra bachelorutdanningene kommer UiO dårlig ut. Nærmere 40 prosent av studentene slutter på studiet før de har fullført graden. Tallene skremmer UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

– Jeg syns det er svært trist at UiO ligger så langt nede på denne listen, sa han under sitt innlegg tirsdag.

Ottersen medgir videre at det ikke er til å stikke under en stol hva problemene består i.

– Studentene avlegger i snitt for få studiepoeng per år. For mange bachelorstudenter slutter før de er ferdige. I tillegg bruker masterstudentene for lang tid, oppsummerer han.

Han mener imidlertid at ikke hele problemet kan spores tilbake til UiO.

–Det er vanskelig å si hva som kan tilbakeføres til institusjonen og hva vi kan forbedre. Vi vet at det er problemer med en del registrering av tall, sier han.

Foreløpig stille om innstramninger

Universitas skrev i februar om universitetsledelsens kontroversielle forslag om å skjerpe kravet til studieprogresjon til 20 studiepoeng per semester, noe som ville bety utkastelse av 4700 studenter. Forslaget var ment nettopp som et tiltak mot den lave studentgjennomstrømningen ved institusjonen.

Inga Bostad, prorektor ved UiO, vil foreløpig ikke kommentere utviklingen i saken.

– Vi ikke har fullført saksbehandlingen ennå, sier hun.

Upålitelige tall

Tilstandsrapporten fra Kunnskapsdepartementet inneholder for første gang tall på gjennomføring og frafall på individnivå. Halvorsen mener at den er et godt utgangspunkt for arbeidet med å bedre gjennomstrømningen i høyere utdanning.

Til tross for stor tro på grunnlaget rapporten gir for videre arbeid, understreker Halvorsen at tallene ikke er entydige. Sverre Rustad, avdelingsdirektør i KD, medgir også at deler av rapporten kan være upålitelige.

–Det er slik både på grunn av manglende registreringer fra lærestedene om antallet fullførte bachelorgrader, og fordi det er vanskelig å regne med studentene som bytter studieretning underveis. Reelt frafall er lavere enn tallene som er oppgitt i rapporten, sier han.

a.j.karstensen@universitas.no

Fakta

Open Access
  • Open Access er vitenskapelige publikasjoner som er gratis og fritt tilgjengelig på web
  • Det er et alternativ til tradisjonelle publikasjoner som avhenger av abonnement og/eller lisensavgifter.
  • Forfatter eller opphavsmann beholder opphavsretten til publikasjonen, men gir brukere tillatelse til å benytte seg av fullteksten uten å forlange vederlag.
  • Harvard i USA er bare ett av mange universiteter som har omfavnet Open Access.
  • Flere universitetsbibliotek sliter med store journalregninger. Enkelte forskningsjournaler kan koste institusjonene så mye som 40 000 dollar i året.

Annonse

Debattmøte

7 kommentarer

Bullshit

Studentene avlegger i snitt for få studiepoeng per år. For mange bachelorstudenter slutter før de er ferdige. I tillegg bruker masterstudentene for lang tid, oppsummerer han

For noe bullshit. Et universitet er ikke en pølsefabrikk. Et universitet er et sted man går for å få dannelse, og folk må få studere i det tempoet de ønsker. Det var INGEN krav til "studiepoengproduksjon" (sic!) eller "gjennomstrømning" da Ottersen studerte her. Jeg er så møkk lei av disse 60-åringene som har fått servert alt på et fat og skal trekke stigen opp etter seg. Det skal gjelde samme regler for dagens studenter som det gjorde for Ottersen!

Martin Steffen

Concering "Ingen adgang". the claim "10 contributions only are made publically avaible 2010" is plain wrong. (almost) all of what, for instance, I publish and what in general the colleagus colleages in the local group I work in publish is made available on the net (I can be googled, reached via the corresponding home page, downloaded, printend etc etc.).Already those local pub's which I personally know from 2011 are much more than just 10.

Kynikermann

Humanistiske Fakulteter = Aspergers-dagsentre?

Det er på høy tid å bli kvitt tulleutdanningene i Norge. Vi mangler 16 000 ingeniører og da må vi luke ut 90% av de som i dag tar generell studiekompetanse.

Messetess

@ Kynikermann

Ja, for det er ikke lurt at vi utdanner folk som lærer seg kinesisk (for det er ikke noe vits at vi kan ha folk som kan forhandle med verdens nest største økonomi), som skriver historiebøker, som forsker på de grunnleggende strukturene i språk (lingvister er i dag med på å utvikler alt fra mobilapplikasjoner til automatiske oversettelsesprogram), som studerer religion i en tid hvor dette synes å bli en av de største områdene for konfrontasjon, som studerer filosofi (ja, la oss bare kaste bort en tradisjon som har gitt oss alt fra logikk, epistemologi, tanker som ledet til revolusjon, grunnlov, nye tanker innenfor juss), osv.

Ja, la oss legge ned hele HF og satse på ingeniørene som skal inn på Konsberg næringspark for å produsere den nyeste rekken av våpen til å sprenge uskyldige mennesker i Irak og Afghanistan i fillebiter. Det trenger vi mer av!

Kynikermann

Problemet er at de fleste studentene på de humanistiske fakulteteen er ikke de som studerer kinesisk, det er de med en verdiløs, middelmådig grad i Engelsk eller historie som er fullstendig verdiløs. Dette er ikke unge som kommer til å skape noe av verdier i fremtiden!

Dr Ranke

Dårlig gjennomstrømning? TIl hva? Til å jobbe som mediekonsulent for strategisk kommunikasjon for flytoget? Drit og dra, og la folk studere i fred, det er best, og i lengden mest effektivt og det blir et hyggeligere samfunn.

Kynikermann

Studietilbudene på de "vanskelige" språkfagene som kinesisk og japansk må legges ned fordi studentene på språkfag ikke er i stand til å ta et så "vanskelig" studium. Det sier vel mye. Enten får man ta realfag eller yrkesfag, eller så får man ta en vaskejobb og uansett drive på med hobbyen sin på fritiden.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i


Flere saker fra »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr