ProjectOsloRegion

KROKEN PÅ DØRA?: Eurytmihøyskolen har problemer med økonomien etter en tidligere rapporteringstabbe. I tillegg sliter de med rekrutteringen av norske studenter og nye, unge ansatte.arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Ingen dans på roser

Rektoren ved Den norske eurytmihøyskolen frykter for eurytmiens fremtid. Norges minste høyskole sliter med dårlig rekruttering og stram økonomi.

Vi gikk fra 4,7 til 3,4 årsverk i løpet av en to års periode. På grunn av underrapporteringen hadde vi svakere økonomi. Marianne Tvedt, Rektor ved Den norske eurytmihøyskolen.

–Eurytmifaget er definitivt inne i en nedgangsperiode. Jeg tror det har sammenheng med en lavere interesse for humaniora generelt, svarer Marianne Tvedt, rektor ved Den norske eurytmihøyskolen (DnE), på spørsmål om eurytmifaget er i ferd med å dø ut i Norge.
DnE er Norges minste høyskole. På høyskolen undervises det i eurytmi, som er en form for bevegelseskunst. Eurytmien ble skapt av kretsen rundt Steinerskolens grunnlegger, Rudolf Steiner. Den forsøker å uttrykke tale og musikk gjennom kroppslige bevegelser.

Dyr rapporteringstabbe

I 2008 underrapporterte høyskolen studentantallet sitt til Kunnskapsdepartementet (KD). På grunn av denne tabben fikk høyskolen mindre statlig støtte enn det de egentlig hadde krav på, noe som førte til et kraftig underskudd i 2010. Etter at DnE oppdaget rapporteringstabben tok de kontakt med KD for å få ettergitt statsstøtten, men søknaden ble avvist. Da dette ble klart søkte de om økt basisbevilgning for 2011 som en kompensasjon for den manglende støtten i 2010, men dette ble også avvist.
Tvedt sier at hun ikke ønsker å uttale seg om underrapporteringen, fordi høyskolen fortsatt jobber for å få disse midlene etterbetalt av KD. På grunn av stram økonomi, blant annet som følge av rapporteringstabben, måtte DnE kutte i antallet faglige ansatte i 2011. Tvedt mener likevel at de har klart å opprettholde et godt undervisningstilbud.
– Vi gikk fra 4,7 til 3,4 årsverk i løpet av en to års periode. På grunn av underrapporteringen hadde vi svakere økonomi. Vi har lagt stor vekt på å holde en god undervisning til tross for dette. Jevnlige studentevalueringer viser tilfredse studenter og god kvalitet i undervisningen. Det som har blitt nedprioritert i denne nedskjæringen er vår utadrettede virksomhet. Men dette har vi satset mer på i 2012, med kurs og forestillinger i inn og utland, sier Tvedt.

Gamle lærere

DnE sliter også med å få tak i nye faglige ansatte. De fleste som underviser i eurytmi i Norge er over 50 år gamle, fremgår det av høyskolens årsrapport. Hvis de ikke klarer å skaffe nye faglige ansatte går faget en mørk fremtid i møte, mener Tvedt.
– Blant de som underviser i Steinerskolene nå er det mange som tok utdannelsen på 70- og 80- tallet. I tillegg er det en mindre gruppe yngre eurytmister i skolene. For å ivareta en god videreutvikling av faget i skolene, men også som terapi og kunstform, trenger vi flere unge mennesker inn i utdannelsen.

Over 80 prosent utenlandske studenter

Et av hovedproblemene til høyskolen er den svake rekrutteringen av nye norske studenter. Per dags dato er over 80 prosent av DnE-studentene fra et annet land enn Norge. Tvedt skulle gjerne hatt flere norske studenter, og har prøvd flere tiltak for å bedre rekrutteringen.
– Vi har satset mye på turnévirksomhet og markedsføring. Vi har tatt kontakt med folkehøyskoler som vi har tilbudt foredrag og forestillinger. Nå har vi også en eurytmifestival som går fra 10. til 12. mai på Steinerskolen og på DnE, sier Tvedt.

geirmoln@universitas.no

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ukas student:

Støtter SiO-tacoen

Leder for Velferdstinget, Kaia Marie Rosseland, vil forbedre SiO-studentenes boligtilbud. Kantine-tacoen er hun derimot fornøyd med.

Jubler for budsjettgjennomslag

Snart blir det mulig å kombinere sykestipend fra Lånekassen med sykepenger fra deltidsjobben.

HiOA fikk stryk av NOKUT:

– Ond sirkel for Høgskolen

– Den nye kvalitetsordningen må diskuteres i offentlighet, ikke bak lukkede dører, sier studentparlamentsleder Tord Øverland.

Fortviler over TV-løsning

SiOs nye TV-avtale binder studentboligene til én leverandør. – Dyr og usosial løsning, mener beboere.

Kritiserer sammenslåing

Sykepleierstudenter frykter at en ny sammenslåing vil gå på bekostning av studiekvaliteten.

AUF etterlyser studentsatsing i partiprogrammet

Oslo AUF mener moderpartiet ikke legger nok vekt på studentene i det kommende partiprogrammet.

– Overraskende, svarer partifelle Libe Rieber-Mohn.

Studentombudet med ny rapport:

Tannlegestudenter overrepresentert

Studentombudet har mottat syv ganger så mange henvendelser fra tannlegestudenter som fra medisinstudenter.

UKAS STUDENT:

Holder tett om hemmelig prosjekt

Studentleder på BI, Espen Haugen, ønsker å gjøre BI-studentene bedre rustet til å møte studiehverdagen.

UiO avslår miljøranking

Universitetet i Oslo ønsker ikke å være med i miljørangeringen GreenMetric. – Hadde vært en unik mulighet, mener Studentparlamentet.

Forskningen får forrang:

– Rammer studentene

Mens forskning prioriteres og premieres, blir studentenes undervisning nedprioritert, viser nytt notat. – For mange er undervisning en sur plikt, sier førstelektor Dag Einar Thorsen ved Universitetet i Oslo.

Flere saker fra nyhet »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.