Annonse

KROKEN PÅ DØRA?: Eurytmihøyskolen har problemer med økonomien etter en tidligere rapporteringstabbe. I tillegg sliter de med rekrutteringen av norske studenter og nye, unge ansatte.arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Ingen dans på roser

Rektoren ved Den norske eurytmihøyskolen frykter for eurytmiens fremtid. Norges minste høyskole sliter med dårlig rekruttering og stram økonomi.

Vi gikk fra 4,7 til 3,4 årsverk i løpet av en to års periode. På grunn av underrapporteringen hadde vi svakere økonomi. Marianne Tvedt, Rektor ved Den norske eurytmihøyskolen.

–Eurytmifaget er definitivt inne i en nedgangsperiode. Jeg tror det har sammenheng med en lavere interesse for humaniora generelt, svarer Marianne Tvedt, rektor ved Den norske eurytmihøyskolen (DnE), på spørsmål om eurytmifaget er i ferd med å dø ut i Norge.
DnE er Norges minste høyskole. På høyskolen undervises det i eurytmi, som er en form for bevegelseskunst. Eurytmien ble skapt av kretsen rundt Steinerskolens grunnlegger, Rudolf Steiner. Den forsøker å uttrykke tale og musikk gjennom kroppslige bevegelser.

Dyr rapporteringstabbe

I 2008 underrapporterte høyskolen studentantallet sitt til Kunnskapsdepartementet (KD). På grunn av denne tabben fikk høyskolen mindre statlig støtte enn det de egentlig hadde krav på, noe som førte til et kraftig underskudd i 2010. Etter at DnE oppdaget rapporteringstabben tok de kontakt med KD for å få ettergitt statsstøtten, men søknaden ble avvist. Da dette ble klart søkte de om økt basisbevilgning for 2011 som en kompensasjon for den manglende støtten i 2010, men dette ble også avvist.
Tvedt sier at hun ikke ønsker å uttale seg om underrapporteringen, fordi høyskolen fortsatt jobber for å få disse midlene etterbetalt av KD. På grunn av stram økonomi, blant annet som følge av rapporteringstabben, måtte DnE kutte i antallet faglige ansatte i 2011. Tvedt mener likevel at de har klart å opprettholde et godt undervisningstilbud.
– Vi gikk fra 4,7 til 3,4 årsverk i løpet av en to års periode. På grunn av underrapporteringen hadde vi svakere økonomi. Vi har lagt stor vekt på å holde en god undervisning til tross for dette. Jevnlige studentevalueringer viser tilfredse studenter og god kvalitet i undervisningen. Det som har blitt nedprioritert i denne nedskjæringen er vår utadrettede virksomhet. Men dette har vi satset mer på i 2012, med kurs og forestillinger i inn og utland, sier Tvedt.

Gamle lærere

DnE sliter også med å få tak i nye faglige ansatte. De fleste som underviser i eurytmi i Norge er over 50 år gamle, fremgår det av høyskolens årsrapport. Hvis de ikke klarer å skaffe nye faglige ansatte går faget en mørk fremtid i møte, mener Tvedt.
– Blant de som underviser i Steinerskolene nå er det mange som tok utdannelsen på 70- og 80- tallet. I tillegg er det en mindre gruppe yngre eurytmister i skolene. For å ivareta en god videreutvikling av faget i skolene, men også som terapi og kunstform, trenger vi flere unge mennesker inn i utdannelsen.

Over 80 prosent utenlandske studenter

Et av hovedproblemene til høyskolen er den svake rekrutteringen av nye norske studenter. Per dags dato er over 80 prosent av DnE-studentene fra et annet land enn Norge. Tvedt skulle gjerne hatt flere norske studenter, og har prøvd flere tiltak for å bedre rekrutteringen.
– Vi har satset mye på turnévirksomhet og markedsføring. Vi har tatt kontakt med folkehøyskoler som vi har tilbudt foredrag og forestillinger. Nå har vi også en eurytmifestival som går fra 10. til 12. mai på Steinerskolen og på DnE, sier Tvedt.

geirmoln@universitas.no

Annonse

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ukas student:

Klar for egenkampanje

Styreformann Lars Madsen i Den Konservative Studentforening (DKSF) vil fortsette å kjempe for utmeldingsrett fra Norsk studentorganisasjon.

Legger talentansvaret på institusjonene

Regjeringen vil gjøre forskning mer attraktivt og tiltrekke unge talenter, men legger ansvaret for rekrutteringen over på institusjonene.

Sentralbanksjefen til studentene:

– Toppen er nådd i oljesektoren

Selv om den største oppturen for norsk økonomi nok ligger bak oss, mener sentralbanksjef Øystein Olsen det ikke er noen grunn til panikk.

Samfunnsviterlista kaster seg inn i profesjonsstriden:

Vil ha felles front mot Psykologisk institutt

Samfunnsviterlista ved UiO kan ikke forstå hvorfor psykologenes neste leder må ha profesjonsutdanning.

Ukas student:

Vil satse på de små

Kommunikasjonsstudent Munir Jaber er nyvalgt leder for studentunionen på Campus Kristiania. Han vil bevise at det ikke er størrelsen som teller i høyere utdanning.

UiO nest best i Norden på nett

Rankingbyrået Webometrics rangerer universiteter etter hvor synlig de er på nettet. Universitetet i Oslo havner på andreplass i Norden.

Bekymret for kutt i Horisont 2020

Europeiske universiteter er bekymret over at investering prioriteres over forskning.

Startskuddet går for NSO-valgkamp

HiOA-student Therese Eia Lerøen har lansert sitt kandidatur som ny NSO-leder. Leder Langset vurderer gjenvalg.

Høgskole-heis i fritt fall

En heis med en rekke passasjerer falt flere etasjer med åpne dører på Høgskolen i Oslo og Akershus. – I verste fall kunne liv gått tapt, sier driftsmedarbeider.

Karakterkluss for kjønnsstudier

Masterstudenter ved NTNU og UiO risikerer å møte forskjellig bruk av karakterskalaen.

Flere saker fra nyhet »