Investerer studentpenger i eget firma

Studentpolitikerne på Høyskolen i Buskerud har vedtatt å kjøpe aksjer i sitt eget konsulentfirma. – Inhabilitetslampene lyser rødt, mener BI-ekspert.

KUNNANDIDAGENE 2012:Paal Christian Bønes, konsulent i Kunnandi og nestleder i studentrådet i Hønefosss, deler ut informasjon om firmaet. FOTO: HØGSKOLEN I BUSKERUD/RUNE GUNERIUSSEN/TOM ATLE BORDEVIK

Det høres ut som inhabilitetslampene lyser rødt i denne saken. Morten Lund, lektor ved Institutt for regnskap, revisjon og jus på BI

Studentparlamentet i Buskerud (SPiB) vedtok å investere 15 000 kroner i aksjer i studentbedriften og konsulentselskapet Kunnandi. Det skjedde på et parlamentsmøte i forbindelse med organets årsmøte i mars. Fem av nitten som var på møtet var ansatt i bedriften. Lederen for studentparlamentet, Frank Jonny Idland, er nylig blitt utnevnt til ny utviklingsansvarlig i bedriften. Samtidig er fire av de øvrige studentpolitikerne som var til stede på møtet hvor vedtaket ble fattet, konsulenter i selskapet. Hvorvidt studentpolitikerne vurderte sin habilitet i saken, vites ikke.

Inhabilitetsspørsmål

–Det høres ut som inhabilitetslampene lyser rødt i denne saken. Selv om de ansatte i bedriften var i mindretall på møtet, var de til stede og kunne argumentere for utfallet. Hvis de stemmende først er inhabile, vil vedtaket måtte kjennes ugyldig, sier Tom Lund, lektor ved Institutt for regnskap, revisjon og jus på Handelshøyskolen BI.

Han presiserer at han ikke kjenner til SPiBs retningslinjer for inhabilitetsspørsmål, men at hvis de følger samme mal som forvaltningsrett og selskapsrett, vil det være naturlig å stille spørsmålstegn ved studentpolitikernes habilitet.

Studentenes beste

I følge Kunnandis egne nettsider, er formålet med bedriften å fremme jobbmulighetene til studenter ved Høgskolen i Buskerud, ved at de får benytte sine teoretiske ferdigheter på konkrete problemstillinger, samt nettverksbygging gjennom oppdrag fra næringslivet.

Argumentet som dermed kan rettferdiggjøre SPiBs investering, er at bedriftens formål fremmer interessene til alle studentene ved Høgskolen i Buskerud (HiBU). Bedriften har per i dag 30 konsulenter, i følge deres egen nettside.

Tyst som i graven

Universitas har ikke lyktes i å få hverken Idland eller noen av de andre studentpolitikerne som fattet vedtaket, til å kommentere saken. SPiB har heller ikke villet kommentere hvorvidt de ansatte i Kunnandi stemte over vedtaket eller ikke.

HiBu har også vedtatt å investere 15 000 kroner i Kunnandi, med midler som tas fra høyskolens virksomhetskapital. Ledelsen ved HiBu henviser til styresaken hvor høyskolens investering ble behandlet, uten ytterligere kommentar.

Kunnandi
  • Konsulentselskap drevet av HiBu-studenter
  • Utviklet høsten 2011 av masterstudenter på Hønefoss, med bistand fra ansatte ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap, HiBu.
  • Blir aksjeselskap våren 2012, med stiftelsesmøte 11. april. Saken ble behandlet i HiBus styre 29. mars.
  • Både Studentparlamentet og Høgskolen i Buskerud har vedtatt å investere 15 000 kroner i aksjeposter i bedriften.

En kommentar

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Skal fakke svindel-studentene

Regjeringen ønsker å spare inn 63,5 millioner kroner ved å innføre fast kontroll av studenter som får borteboerstipend.

Riksrevisjonens årlige rapport:

– KD bryter regelverket

Riksrevisjonen mener den økonomiske oppfølgingen av de private høyskolene er for dårlig. – Vi har god oversikt, mener Kunnskapsdepartementet.

Plagierte egne kollegaer

En forsker ved HiOA oversatte kollegaenes tekst til engelsk og publiserte den som egen forskning.

Sliter med lærermangel

Landets ingeniørutdanninger sliter med å få tak på nok lærere. HiOA har opprettet 16 nye stillinger for å møte det økende behovet.

Krever ny niqab-politikk

Studentleder Marianne Andenæs mener det ikke bør være opp til instituttene ved UiO å forby niqab.

Ukas student:

Solokandidaten

Thomas Tvedt, studentutvalgsleder på Norges musikkhøgskole (NMH), gleder seg over at kantina nå skal bli sunnere og mer variert.

Høyres studenter:

Sier ja til skolepenger

Skolepenger for internasjonale studenter gir mer penger til forskning, mener Høyres studenter. – Angrep på den norske modellen, parerer Internationalista.

– Studentene må ta selvkritikk

Studiebarometer-undersøkelsen koster 1,5 millioner, men sliter med lav deltagelse. – Nå er det viktig at studentene stiller opp, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

Fordelte studentmillioner etter planen

Det årlige tildelingsmøtet til Velferdstinget i Oslo og Akershus forløp uten hyttende never, men ikke uten anklager om hersketeknikker.

Flere saker fra nyhet »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.