Superstudent

Investerer studentpenger i eget firma

Studentpolitikerne på Høyskolen i Buskerud har vedtatt å kjøpe aksjer i sitt eget konsulentfirma. – Inhabilitetslampene lyser rødt, mener BI-ekspert.

KUNNANDIDAGENE 2012:Paal Christian Bønes, konsulent i Kunnandi og nestleder i studentrådet i Hønefosss, deler ut informasjon om firmaet. FOTO: HØGSKOLEN I BUSKERUD/RUNE GUNERIUSSEN/TOM ATLE BORDEVIK

Det høres ut som inhabilitetslampene lyser rødt i denne saken. Morten Lund, lektor ved Institutt for regnskap, revisjon og jus på BI

Studentparlamentet i Buskerud (SPiB) vedtok å investere 15 000 kroner i aksjer i studentbedriften og konsulentselskapet Kunnandi. Det skjedde på et parlamentsmøte i forbindelse med organets årsmøte i mars. Fem av nitten som var på møtet var ansatt i bedriften. Lederen for studentparlamentet, Frank Jonny Idland, er nylig blitt utnevnt til ny utviklingsansvarlig i bedriften. Samtidig er fire av de øvrige studentpolitikerne som var til stede på møtet hvor vedtaket ble fattet, konsulenter i selskapet. Hvorvidt studentpolitikerne vurderte sin habilitet i saken, vites ikke.

Inhabilitetsspørsmål

–Det høres ut som inhabilitetslampene lyser rødt i denne saken. Selv om de ansatte i bedriften var i mindretall på møtet, var de til stede og kunne argumentere for utfallet. Hvis de stemmende først er inhabile, vil vedtaket måtte kjennes ugyldig, sier Tom Lund, lektor ved Institutt for regnskap, revisjon og jus på Handelshøyskolen BI.

Han presiserer at han ikke kjenner til SPiBs retningslinjer for inhabilitetsspørsmål, men at hvis de følger samme mal som forvaltningsrett og selskapsrett, vil det være naturlig å stille spørsmålstegn ved studentpolitikernes habilitet.

Studentenes beste

I følge Kunnandis egne nettsider, er formålet med bedriften å fremme jobbmulighetene til studenter ved Høgskolen i Buskerud, ved at de får benytte sine teoretiske ferdigheter på konkrete problemstillinger, samt nettverksbygging gjennom oppdrag fra næringslivet.

Argumentet som dermed kan rettferdiggjøre SPiBs investering, er at bedriftens formål fremmer interessene til alle studentene ved Høgskolen i Buskerud (HiBU). Bedriften har per i dag 30 konsulenter, i følge deres egen nettside.

Tyst som i graven

Universitas har ikke lyktes i å få hverken Idland eller noen av de andre studentpolitikerne som fattet vedtaket, til å kommentere saken. SPiB har heller ikke villet kommentere hvorvidt de ansatte i Kunnandi stemte over vedtaket eller ikke.

HiBu har også vedtatt å investere 15 000 kroner i Kunnandi, med midler som tas fra høyskolens virksomhetskapital. Ledelsen ved HiBu henviser til styresaken hvor høyskolens investering ble behandlet, uten ytterligere kommentar.

Kunnandi
  • Konsulentselskap drevet av HiBu-studenter
  • Utviklet høsten 2011 av masterstudenter på Hønefoss, med bistand fra ansatte ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap, HiBu.
  • Blir aksjeselskap våren 2012, med stiftelsesmøte 11. april. Saken ble behandlet i HiBus styre 29. mars.
  • Både Studentparlamentet og Høgskolen i Buskerud har vedtatt å investere 15 000 kroner i aksjeposter i bedriften.

En kommentar

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Nesten 19 000 norske studentar:

Tør ikkje seia frå

Studentar fryktar dårlege karakterar og ubehag dersom dei melder frå om kritikkverdige forhold ved studia. Det har skremt tusenar frå å varsla.

Internasjonale studenter fremst i køen

Fire av ti studentboliger i Oslo huser nå internasjonale studenter. Fremskrittspartiets ungdom mener norske studenter blir skadelidende.

Stor motstand mot UiO-sammenslåing:

Ansatte tier om misnøye

Ansatte ved Institutt for medisinske basalfag er kritiske til ny sammenslåing, men tør ikke uttale seg av frykt for konsekvensene.

Valutasmell for utenlandsstudenter

Svak norsk krone gjør at skolepengene ved utenlandske universiteter skyter til værs. – Jeg er bekymret for det kommende året, sier student Dorthe Wiig Andersen.

Rekordmange i bustadkø

15 626 norske studentar ventar på å få tildelt studentbustad. Det er fleire enn nokon gong før.

Studentledere strømmer til NHO

Næringslivets hovedorganisasjon peker seg ut som attraktivt arbeidssted for tidligere studentpolitikere.

La ut fødselsnumre på Internett:

Ny personvernbrøler på Universitetet

Universitetet i Oslo brøt loven da de publiserte fødselsnumrene til flere jusstudenter. Nå må de berørte studentene ta forholdsregler.

Hun er utenlandsstudentenes nye sjef

Den nye ANSA-lederen Madeleine Mowinckel håper å være talerør for alle utenlandsstudenter som ikke har mulighet til å marsjere foran Stortinget.

Ansatte, studenter og fagbevegelse ved UiO:

– Tilliten til Ottersen er svekket

• UiO-rektor Ole Petter Ottersens håndtering av prorektorsaken stemples som «fryktelig skuffende», «arrogant» og «uryddig».
• Ottersen nekter å svare på kritikken fra sine egne.
• – Når det foreligger flere grove saksbehandlingsfeil kan ikke rektor la være å uttale seg til pressen, sier jussprofessor Anne Robberstad ved UiO.

Kritisert høyskole bader i statstilskudd

Samisk høgskole har blitt kritisert for manglende regnskap og pengesløsing. Likevel får skolen mer penger per student enn noen annen i Norge.

Flere saker fra nyhet »

Annonse

Kirkens SOS - Trenger du noen å snakke med?

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.

Spørjingar: 23