Investerer studentpenger i eget firma

Studentpolitikerne på Høyskolen i Buskerud har vedtatt å kjøpe aksjer i sitt eget konsulentfirma. – Inhabilitetslampene lyser rødt, mener BI-ekspert.

KUNNANDIDAGENE 2012:Paal Christian Bønes, konsulent i Kunnandi og nestleder i studentrådet i Hønefosss, deler ut informasjon om firmaet. FOTO: HØGSKOLEN I BUSKERUD/RUNE GUNERIUSSEN/TOM ATLE BORDEVIK

Det høres ut som inhabilitetslampene lyser rødt i denne saken. Morten Lund, lektor ved Institutt for regnskap, revisjon og jus på BI

Studentparlamentet i Buskerud (SPiB) vedtok å investere 15 000 kroner i aksjer i studentbedriften og konsulentselskapet Kunnandi. Det skjedde på et parlamentsmøte i forbindelse med organets årsmøte i mars. Fem av nitten som var på møtet var ansatt i bedriften. Lederen for studentparlamentet, Frank Jonny Idland, er nylig blitt utnevnt til ny utviklingsansvarlig i bedriften. Samtidig er fire av de øvrige studentpolitikerne som var til stede på møtet hvor vedtaket ble fattet, konsulenter i selskapet. Hvorvidt studentpolitikerne vurderte sin habilitet i saken, vites ikke.

Inhabilitetsspørsmål

–Det høres ut som inhabilitetslampene lyser rødt i denne saken. Selv om de ansatte i bedriften var i mindretall på møtet, var de til stede og kunne argumentere for utfallet. Hvis de stemmende først er inhabile, vil vedtaket måtte kjennes ugyldig, sier Tom Lund, lektor ved Institutt for regnskap, revisjon og jus på Handelshøyskolen BI.

Han presiserer at han ikke kjenner til SPiBs retningslinjer for inhabilitetsspørsmål, men at hvis de følger samme mal som forvaltningsrett og selskapsrett, vil det være naturlig å stille spørsmålstegn ved studentpolitikernes habilitet.

Studentenes beste

I følge Kunnandis egne nettsider, er formålet med bedriften å fremme jobbmulighetene til studenter ved Høgskolen i Buskerud, ved at de får benytte sine teoretiske ferdigheter på konkrete problemstillinger, samt nettverksbygging gjennom oppdrag fra næringslivet.

Argumentet som dermed kan rettferdiggjøre SPiBs investering, er at bedriftens formål fremmer interessene til alle studentene ved Høgskolen i Buskerud (HiBU). Bedriften har per i dag 30 konsulenter, i følge deres egen nettside.

Tyst som i graven

Universitas har ikke lyktes i å få hverken Idland eller noen av de andre studentpolitikerne som fattet vedtaket, til å kommentere saken. SPiB har heller ikke villet kommentere hvorvidt de ansatte i Kunnandi stemte over vedtaket eller ikke.

HiBu har også vedtatt å investere 15 000 kroner i Kunnandi, med midler som tas fra høyskolens virksomhetskapital. Ledelsen ved HiBu henviser til styresaken hvor høyskolens investering ble behandlet, uten ytterligere kommentar.

Kunnandi
  • Konsulentselskap drevet av HiBu-studenter
  • Utviklet høsten 2011 av masterstudenter på Hønefoss, med bistand fra ansatte ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap, HiBu.
  • Blir aksjeselskap våren 2012, med stiftelsesmøte 11. april. Saken ble behandlet i HiBus styre 29. mars.
  • Både Studentparlamentet og Høgskolen i Buskerud har vedtatt å investere 15 000 kroner i aksjeposter i bedriften.

En kommentar

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ukas student:

Frykter ikke flytting

Studentrådsleder ved Veterinærhøgskolen Nina Askim Vatne er opptatt av samfunnet, tverrfaglighet og dyr, selvfølgelig.

Forskningsetisk brøler på Idrettshøgskolen:

Veileder plagierte studenter

En ansatt ved Idrettshøgskolen plagierte to studentoppgaver i en lærebok publisert i fjor.

Ble svindlet av indonesisk regnskapsfører

En regnskapsfører skal ha stjålet penger fra Norsk senter for menneskerettigheter og brukt pengene på sitt eget bryllup.

Vil tidstyvene til livs

UiO opplever økende antall klager etter anskaffelsesprosesser og er lei «ekstrem regelfokusering». Nå ber de regjeringen om hjelp.

Beskylder UiO-leksikon for klimapropaganda

Meteorolog Rasmus Benestad kritiserer Naturhistorisk museum for å spre udokumenterte påstander i sitt nettleksion. Nå har museet slettet artikkelen, men forfatteren som skrev den føler seg sensurert.

Ukas student:

Etterlyser kjønnsbevissthet

Studentleder ved Steinerhøyskolen, Lindis Forren, mener lærerstudenter bør bli mer bevisst elevers kjønnsuttrykk.

Studentene strømmer til De Grønne

Miljøpartiet De Grønne seiler opp som det nest største partiet blant studentene. Det er oppsiktsvekkende og uforståelig, mener regjeringspartiene.

Fire av ti studenter:

Sier nei til niqab

– Bekymringsfullt at så mange er skeptiske, mener studentleder Marianne Andenæs ved UiO. Men islamforsker Lars Gule mener langt flere burde være mot klesplagget.

Vil beholde pengene selv

Studentleder Tord Øverland ved HiOA har fått nok av Velferdstingets tildelingsbyråkrati. Han mener HiOA-studentene bør få beholde pengene selv.

Norske studenter betaler mer for Storbritannia-studier:

Krever likebehandling

SV åpner for å holde tilbake EU-penger for å finansiere Storbritannia-studiene til norske studenter.

Flere saker fra nyhet »

Velg Canada

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.