Annonse

NESTEN KOMPLETT: Naturhistorisk museum har alle meteorittene som har falt ned i Norge, unntatt én.

Verdifulle meteoritter

Forsker ved Naturhistorisk museum mener det nylige meteorittfunnet i Oslo er av høy vitenskapelig verdi, og spår flere funn fremover.

Det spennende er å se på om livet på jorden faktisk kan ha oppstått med meteorittene. Rune Selbekk, geologiforsker ved på Naturhistorisk museum.

– Flere folk saumfarer nå åpne parker i nærheten av funnene, forteller en ivrig Rune Selbekk, forsker innen geologi ved Naturhistorisk museum (NHM).

Fersk

Han avviser at dette meteorittfunnet er en verdenssensasjon, men opplyser at funnet er verdifullt likevel.

– Meteoritten er såpass fersk, og det har ikke kommet noe nedbør på den. Ferske fall er godt egnet til forskning, og har derfor som regel en høy vitenskapelig verdi, sier Selbekk.

– Er ikke leting etter meteoritter litt som å lete etter nåla i høystakken?

– Jo, men samtidig er det jo ideelle leteforhold nå som det ikke har kommet vegetasjon ennå. I og med at det er tettbygde strøk der de ble funnet, er det stor sjanse for at det ligger en meteoritt på taket et sted. Det skal bli moro å se om det er tak som lekker når det regner, sier Selbekk.

– Hva tror dere meteorittene vil kunne gi svar på?

– Det spennende er å se på karbonforbindelsene som kan begynne å likne på aminosyre, og om livet på jorden faktisk kan ha oppstått med meteorittene, sier Selbekk.

Den femtende

Meteorittene som nylig falt på Rodeløkka og Ekebergsletta blir av forskere regnet som ett funn.
– Vekten til meteorittfunnene har blitt lagt sammen til en samlet vekt på 1,250 kg, sier Selbekk.

Han håper at begge meteorittene stilles ut på Naturhistorisk museum, noe som vil bety at NHM har 14 av de 15 meteorittene som er funnet i Norge. De mangler bare én, og den ligger i dag på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Vi må få til en ordentlig prat med dem, og få til en bytteavtale slik at de får en utenlandsk meteoritt eller noe, sier Selbekk.

Selbekk forteller ivrig at meteorittfunnet er spesielt, og viser oss meteoritten som falt gjennom hyttetaket på Rodeløkka. Meteoritten er delt, og den er lysere på den ene siden.

– Denne sprakk i atmosfæren ca. 70-30 km fra jorda, og den 550 gram tunge meteoritten har falt med en fart på litt under 300 km i timen, sier han.

Stort marked

Selbekk forklarer at det beste er om folk donerer meteorittene til dem, slik at de slipper å kjøpe.

–Donerer man en meteoritt, får man navnet sitt på etiketten for evig og alltid. Må vi kjøpe den, håper vi det er til den prisen som vi får dekket av staten og Universitetet i Oslo, sier Selbekk.
Geologiforskeren sier NHM har et nettverk av kommersielle selgere og amatører, og at det finnes et stort marked for meteoritter. Han forklarer at de billigste meteorittene kan kjøpes for 50 øre grammet.

– Mars-meteoritten har høyest verdi, og den som ble funnet i Marokko i fjor hadde en verdi på omtrent fem tusen kroner per gram, sier han.

jennygu@universitas.no

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Universitetsledelsen i strid med egen «vaktbikkje»

Sjefen for internrevisjonen ved UiO føler seg ikke lenger fri til å kritisere Universitetet han er satt til å passe på. – Vi er uenige, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe.

Foreslår omfattende forandringer

Kunnskapsdepartementet ønsker å gjøre en rekke endringer i universitets- og høyskoleloven. Flere vil komme studentene til gode.

Internasjonal jubel og realister som regjerende valgvinnere:

Slik gikk årets studentvalg ved UiO

16,13 prosent valgdeltakelse, 66 prosent kvinner og ny internasjonal liste valgt inn i Studentparlamentet.

I fjor ble 64 iranere nektet studentopphold på PSTs anbefaling:

Langer ut mot PST

Jusprofessor Jan Fridtjof Bernt (bildet) er skeptisk til det juridiske grunnlaget.

28 000 studenter greide ikke å betale studielånet i 2013:

Fire milliarder til inkasso

Tidligere studenter skylder staten fire milliarder i misligholdte studielån. – Staten forventer ikke å få inn alt, sier Liv Simonsen i Lånekassen.

Det medisinske fakultet får stryk i rapporter:

– Uforsvarlig studentbehandling

Internrevisjonen og studentombudet ved Universitetet i Oslo refser fakultetets behandling av en medisinstudent i hver sin rapport. Fakultetsledelsen avviser internrevisjonens kritikk.

Menn dominerer NSO

I år som i fjor ble det bare valgt inn én kvinne i toppen i Norsk studentorganisasjon. Problematisk, mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Listetoppene i studentparlamentsvalget:

– Derfor skal du stemme på oss!

Frem til tirsdag 08. april velges Studentparlamentet ved UiO. Vi har spurt de som stiller til valget hvorfor akkurat de fortjener din stemme.

HiOAs nye bookingsystem skaper kaos

Høgskolen i Oslo og Akershus strever med å få sitt nye, kostbare timeplansystem til å fungere. Studenter og forelesere tyr nå til Facebook, Fronter, lapper og jungeltelegraf.

Kjemper om å bli din studentleder

Til helga avgjøres det hvem som blir ny leder av Norsk studentorganisasjon. Universitas har utfordret de to kandidatene Gabrielle Legrand Gjerdset og Anders Kvernmo Langset.

Flere saker fra nyhet »

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr