Annonse

NESTEN KOMPLETT: Naturhistorisk museum har alle meteorittene som har falt ned i Norge, unntatt én.

Verdifulle meteoritter

Forsker ved Naturhistorisk museum mener det nylige meteorittfunnet i Oslo er av høy vitenskapelig verdi, og spår flere funn fremover.

Det spennende er å se på om livet på jorden faktisk kan ha oppstått med meteorittene. Rune Selbekk, geologiforsker ved på Naturhistorisk museum.

– Flere folk saumfarer nå åpne parker i nærheten av funnene, forteller en ivrig Rune Selbekk, forsker innen geologi ved Naturhistorisk museum (NHM).

Fersk

Han avviser at dette meteorittfunnet er en verdenssensasjon, men opplyser at funnet er verdifullt likevel.

– Meteoritten er såpass fersk, og det har ikke kommet noe nedbør på den. Ferske fall er godt egnet til forskning, og har derfor som regel en høy vitenskapelig verdi, sier Selbekk.

– Er ikke leting etter meteoritter litt som å lete etter nåla i høystakken?

– Jo, men samtidig er det jo ideelle leteforhold nå som det ikke har kommet vegetasjon ennå. I og med at det er tettbygde strøk der de ble funnet, er det stor sjanse for at det ligger en meteoritt på taket et sted. Det skal bli moro å se om det er tak som lekker når det regner, sier Selbekk.

– Hva tror dere meteorittene vil kunne gi svar på?

– Det spennende er å se på karbonforbindelsene som kan begynne å likne på aminosyre, og om livet på jorden faktisk kan ha oppstått med meteorittene, sier Selbekk.

Den femtende

Meteorittene som nylig falt på Rodeløkka og Ekebergsletta blir av forskere regnet som ett funn.
– Vekten til meteorittfunnene har blitt lagt sammen til en samlet vekt på 1,250 kg, sier Selbekk.

Han håper at begge meteorittene stilles ut på Naturhistorisk museum, noe som vil bety at NHM har 14 av de 15 meteorittene som er funnet i Norge. De mangler bare én, og den ligger i dag på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Vi må få til en ordentlig prat med dem, og få til en bytteavtale slik at de får en utenlandsk meteoritt eller noe, sier Selbekk.

Selbekk forteller ivrig at meteorittfunnet er spesielt, og viser oss meteoritten som falt gjennom hyttetaket på Rodeløkka. Meteoritten er delt, og den er lysere på den ene siden.

– Denne sprakk i atmosfæren ca. 70-30 km fra jorda, og den 550 gram tunge meteoritten har falt med en fart på litt under 300 km i timen, sier han.

Stort marked

Selbekk forklarer at det beste er om folk donerer meteorittene til dem, slik at de slipper å kjøpe.

–Donerer man en meteoritt, får man navnet sitt på etiketten for evig og alltid. Må vi kjøpe den, håper vi det er til den prisen som vi får dekket av staten og Universitetet i Oslo, sier Selbekk.
Geologiforskeren sier NHM har et nettverk av kommersielle selgere og amatører, og at det finnes et stort marked for meteoritter. Han forklarer at de billigste meteorittene kan kjøpes for 50 øre grammet.

– Mars-meteoritten har høyest verdi, og den som ble funnet i Marokko i fjor hadde en verdi på omtrent fem tusen kroner per gram, sier han.

jennygu@universitas.no

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ansatte, studenter og fagbevegelse ved UiO:

– Tilliten til Ottersen er svekket

• UiO-rektor Ole Petter Ottersens håndtering av prorektorsaken stemples som «fryktelig skuffende», «arrogant» og «uryddig».
• Ottersen nekter å svare på kritikken fra sine egne.
• – Når det foreligger flere grove saksbehandlingsfeil kan ikke rektor la være å uttale seg til pressen, sier jussprofessor Anne Robberstad ved UiO.

Én av ti studenter sliter med angst i eksamenstida

Studenter som sliter med psykiske lidelser møter en studenthelsetjeneste med sprengt kapasitet.

Kritisert høyskole bader i statstilskudd

Samisk høgskole har blitt kritisert for manglende regnskap og pengesløsing. Likevel får skolen mer penger per student enn noen annen i Norge.

Rydje ville svekke stillingsvernet i akademia:

Stemt ned av sine egne

– En lite verdig sorti, sier UiO-professor Kristian Gundersen etter at NSO-lederens høyt flaggede forslag møtte motbør blant fagfolk og fikk nei på landsstyremøtet.

Studentpolitikerne ved Universitetet i Oslo:

Krever nyvalg etter prorektor-saken

– Vi ønsker en samlet, valgt ledelse, og det har vi ikke i dag, sier SP-leder Gabrielle Gjerdset.

Studentene flykter fra Høyre

Arbeiderpartiet har byttet plass med Høyre som studentenes favorittparti. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det har mer å gjøre med reservasjonsretten enn med hans politikk.

Hvis ingen tar over jobben hans, mangler UiO professor i skatterett

Til høsten går jusprofessor Frederik Zimmer av med pensjon, men UiO har foreløpig ingen etterfølger. – Bekymringsverdig at stadig færre vil jobbe i akademia, mener Juristforbundleder Curt A. Lier.

Venstrealliansen lurt av Sosialdemokratene:

Rasar mot «House of Cards»-manøver

• Venstrealliansen seier dei nå umogleg kan samarbeide med Sosialdemokratene, etter at dei vart snytt for sin plass i Arbeidsutvalet ved UiOs studentparlament.

• – Me kan ikkje halde oss til folk som ljug, seier Venstreallianse-leiar Mari Heglum.

Svindyrt å gå på privatskole

De som vil gå på privatskole må stadig låne mer. Samtidig tjener skolene mer enn noen gang tidligere.

Studenter og forelesere totalt uenige om tilbakemeldinger

Mens halvparten av studentene mener de får for dårlig tilbakemelding, sier de faglig ansatte seg fornøyde med egen innsats. – Urovekkende, mener NOKUT-direktør.

Flere saker fra nyhet »

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr