Din pensumliste på akademika.no
Lynraskt internett!

NESTEN KOMPLETT: Naturhistorisk museum har alle meteorittene som har falt ned i Norge, unntatt én.

Verdifulle meteoritter

Forsker ved Naturhistorisk museum mener det nylige meteorittfunnet i Oslo er av høy vitenskapelig verdi, og spår flere funn fremover.

Det spennende er å se på om livet på jorden faktisk kan ha oppstått med meteorittene. Rune Selbekk, geologiforsker ved på Naturhistorisk museum.

– Flere folk saumfarer nå åpne parker i nærheten av funnene, forteller en ivrig Rune Selbekk, forsker innen geologi ved Naturhistorisk museum (NHM).

Fersk

Han avviser at dette meteorittfunnet er en verdenssensasjon, men opplyser at funnet er verdifullt likevel.

– Meteoritten er såpass fersk, og det har ikke kommet noe nedbør på den. Ferske fall er godt egnet til forskning, og har derfor som regel en høy vitenskapelig verdi, sier Selbekk.

– Er ikke leting etter meteoritter litt som å lete etter nåla i høystakken?

– Jo, men samtidig er det jo ideelle leteforhold nå som det ikke har kommet vegetasjon ennå. I og med at det er tettbygde strøk der de ble funnet, er det stor sjanse for at det ligger en meteoritt på taket et sted. Det skal bli moro å se om det er tak som lekker når det regner, sier Selbekk.

– Hva tror dere meteorittene vil kunne gi svar på?

– Det spennende er å se på karbonforbindelsene som kan begynne å likne på aminosyre, og om livet på jorden faktisk kan ha oppstått med meteorittene, sier Selbekk.

Den femtende

Meteorittene som nylig falt på Rodeløkka og Ekebergsletta blir av forskere regnet som ett funn.
– Vekten til meteorittfunnene har blitt lagt sammen til en samlet vekt på 1,250 kg, sier Selbekk.

Han håper at begge meteorittene stilles ut på Naturhistorisk museum, noe som vil bety at NHM har 14 av de 15 meteorittene som er funnet i Norge. De mangler bare én, og den ligger i dag på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Vi må få til en ordentlig prat med dem, og få til en bytteavtale slik at de får en utenlandsk meteoritt eller noe, sier Selbekk.

Selbekk forteller ivrig at meteorittfunnet er spesielt, og viser oss meteoritten som falt gjennom hyttetaket på Rodeløkka. Meteoritten er delt, og den er lysere på den ene siden.

– Denne sprakk i atmosfæren ca. 70-30 km fra jorda, og den 550 gram tunge meteoritten har falt med en fart på litt under 300 km i timen, sier han.

Stort marked

Selbekk forklarer at det beste er om folk donerer meteorittene til dem, slik at de slipper å kjøpe.

–Donerer man en meteoritt, får man navnet sitt på etiketten for evig og alltid. Må vi kjøpe den, håper vi det er til den prisen som vi får dekket av staten og Universitetet i Oslo, sier Selbekk.
Geologiforskeren sier NHM har et nettverk av kommersielle selgere og amatører, og at det finnes et stort marked for meteoritter. Han forklarer at de billigste meteorittene kan kjøpes for 50 øre grammet.

– Mars-meteoritten har høyest verdi, og den som ble funnet i Marokko i fjor hadde en verdi på omtrent fem tusen kroner per gram, sier han.

jennygu@universitas.no

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Frykter effektiviseringspress

Regjeringen skal effektivisere samfunnet med egen produktivitetskommisjon. – Undervisningen til studentene kan bli dårligere, sier utdanningspolitisk talsmann i SV Torgeir Knag Fylkesnes.

Sykt mange kollokvie-konflikter

Halvparten av studentene ved sykepleieutdanningen opplever konflikt i studiegruppene. – Ikke overraskende, sier instituttleder.

FPU vil væpne kurderne i Nord-Irak

Kurdere har aldri vært så nær en selvstendig stat som i Nord-Irak. Nå har trusselen fra Den islamske stat (IS) ført til forslag om norsk våpenstøtte.

Ble ulovlig overvåket i over to år

Et pauserom ved Institutt for informatikk (IFI) ved Universitetet i Oslo (UiO) ble overvåket uten lov i mer enn to år.

Slakter journalføringen ved Oslos største læresteder:

– Svekker offentlig debatt

Både Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo er journalføringssinker. – Hindrer viktige diskusjoner, mener Arne Jensen i redaktørforeningen.

UiO får datatilsyn-smekk

Allerede for to år siden mente UiO at deres publiseringssystem ga høy risiko for å dele uønsket informasjon. Nå krever Datatilsynet tiltak «umiddelbart».

Internasjonale studenter fremst i køen

Fire av ti studentboliger i Oslo huser nå internasjonale studenter. Fremskrittspartiets ungdom mener norske studenter blir skadelidende.

Valutasmell for utenlandsstudenter

Svak norsk krone gjør at skolepengene ved utenlandske universiteter skyter til værs. – Jeg er bekymret for det kommende året, sier student Dorthe Wiig Andersen.

Nesten 19 000 norske studentar:

Tør ikkje seia frå

Studentar fryktar dårlege karakterar og ubehag dersom dei melder frå om kritikkverdige forhold ved studia. Det har skremt tusenar frå å varsla.

Stor motstand mot UiO-sammenslåing:

Ansatte tier om misnøye

Ansatte ved Institutt for medisinske basalfag er kritiske til ny sammenslåing, men tør ikke uttale seg av frykt for konsekvensene.

Flere saker fra nyhet »

evalueringsportalen

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr

Billån
Billig billån Søk billig lån til bil via Billån.no Sammenlign beste billån fra flere banker og få svar på dagen.