BILLIG TRENING: Mimir Kristjansson, journalist i Klassekampen, vil beholde studentstatusen så han kan benytte seg av studenttilbudene.

Tar fag for billig trening

  • I seks år har Mimir Kristjansson meldt seg opp som student ved UiO kun for å benytte seg av studentgodene.
  • Han er trolig ikke alene. I overkant av 25 prosent av de nye bachelorstudentene ved UiO tok ingen studiepoeng høsten 2010.

STUDERER IKKE: Han har ingen planer om å studere, men Mimir høster gladelig av studentgodene likevel.

Det er bare å finne et «jallaemne» med ledig plass, betale semesteravgift og så melde seg av eksamen. Mimir Kristjansson, journalist i Klassekampen.

Mimir Kristjansson, journalist i Klassekampen, har de siste seks årene vært enkeltemnestudent ved Universitetet i Oslo (UiO) uten å avlegge en eneste eksamen. Dette gjør han for å få muligheten til å benytte seg av velferdsgodene i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), som billig trening og kollektivtransport.

Dette semesteret er han oppmeldt i innføring i gresk.

– Det er egentlig ganske enkelt. Det er bare å finne et «jallaemne» med ledig plass, betale semesteravgift og så melde seg av eksamen.

For Kristjansson var motivasjonen opprinnelig dårlig råd og et ønske om å trene sammen med sine venner.

– Jeg jobbet som sivilarbeider og leder i Rød Ungdom i to år, det tjener man svært dårlig på. For å kunne trene måtte jeg få studentpris. Nå har det bare blitt en vane og jeg gjør det fordi jeg kan, sier han.

Legitimt fravær?

Ferske tall fra UiO viser at i overkant av 25 prosent av de nye bachelorstudentene ikke tok noen studiepoeng høsten 2010. Dersom man inkluderer enkeltemnestudentene vil tallet bli enda høyere, opplyser studiedirektør ved UiO, Monica Bakken.

Bakken nevner at det kan være flere grunner til at en student ikke tar en eneste eksamen. Hun legger imidlertid ikke skjul på at noen av disse studentene kan være såkalte «frynsegodestudenter».

Frynsegodestudentene melder seg opp til enkeltemner eller til et studie, kun for å kunne benytte seg av diverse studenttilbud. Hun får støtte fra Magnus Nystrand, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT).

– Disse studentene har tilgang til bolig, trening, og andre velferdsgoder. Man kan derfor spørre seg om de bare har meldt seg opp for å få tilgang til dette.

– Det er imidlertid ikke mulig for oss å fastslå akkurat hvor stor denne gruppen er, sier Bakken.

Bakken trekker også frem andre årsaker til at hele 25 prosent ikke tok et eneste studiepoeng i fjor høst.

– Noen studenter kan ha valgt feil, og ønsker å slutte på studiet sitt. Andre kan være deltidsstudenter, eller ha permisjon, sier hun.

– Det er også noen som blir forsinket av andre, uforutsette årsaker. De kan for eksempel ha jobbet for mye, noe som særlig gjelder for enkeltemnestudentene.

En etisk problemstilling

Nystrand mener at det er problematisk dersom noen vil utnytte systemet bare for velferdsgodenes del.

– Det er derfor vi vedtok krav om studieprogresjon for å kunne beholde studentboligen man bor i, sier han med henvisning til det ferske VT-vedtaket som krever 50 prosent studieprogresjon for studenter i studentbolig.

Bakken er enig med Nystrand.

–Det er aldri bra når noen tilsniker seg goder uten å ha reelt krav på det. Dette er en etisk problemstilling som hver enkelt må forholde seg til.

Kristjansson synes på sin side ikke at dette er problematisk, så lenge det ikke går utover studentene.

– I hvert fall ikke dersom de som gjør det har dårlig råd, sier han.

Ifølge ham er det for eksempel mange ungdomspolitikere som gjør dette, og som økonomisk sett er på linje med studenter.

– Komisk

Både Bakken og Nystrand nevner ulike tiltak for å luke ut dem som ikke tar noen fag.

– Studieprogresjon er ett mål man kan bruke for å luke ut noen av disse frynsegodestudentene. Vi er i gang med å se på flere muligheter, sier Nystrand.

Bakken sier at fakultetene har ulike ordninger for å følge opp studenter med dårlig progresjon.

– Dette gjøres på flere måter, vi benytter alt fra e-poster til samtaler. I tillegg vil studieretter rutinemessig bli inndratt dersom man ikke oppfyller kravene til studiepoengproduksjon, sier hun.

Hun sier videre at problemet er mindre enn det var før kvalitetsreformen. UiO har nå krav om studiepoengproduksjon for å beholde studieretten.

Kristjansson sier han ikke har merket så mye til denne oppfølgingen.

– Det er litt komisk at jeg har gjort dette i seks år uten at UiO har gjort noe med det, sier han.

Taper penger

UiO taper penger på at studenter faller fra. Samtidig er det svært vanskelig å skille mellom de som av legitime grunner ikke tar noen studiepoeng og de som gjør dette for å utnytte systemet.

– Det er en vanskelig balansegang mellom tillit og kontroll, sier Nystrand.

Bakken vektlegger også UiOs ønske om å være en fleksibel utdanningsinstitusjon, særlig med tanke på deltidsstudier og permisjon. Samtidig påpeker hun at det vil være et problem hvis mange er fiktive studenter.

Kristjansson har ingen planer om å begynne å studere, men ønsker ikke å gi opp sin studentstatus.

– Jeg har jo tenkt å slutte, men jeg kommer sikkert til å fortsette, sier han.

nyhetsredaksjonen@universitas.no

Annonse

Debattmøte

45 kommentarer

Eivind Trædal

For en slask!

Realist

Dette er jo fullstendig uakseptabelt. Selvsagt går dette ut over fattige studenter; både treningsavgift og månedspris hos Ruter kunne vært billigere hvis det ikke hadde vært for snyltere.

Når det er sagt, så kan man ikke legge opp velferdsgoder etter snyltere. Man kan ikke straffe majoriteten fordi unntakene snylter. Som nevnt i teksten; 25 % av nyoppmelte er ikke snyltere bare fordi de ikke fullfører første semester. Men gapestokk for Mimir Kristjansson og hans like.

Anti-SiO

Dette er sikkert et enormt problem som Velferdstinget må ta tak i. Jeg forventer at geniene i VF nå trommer sammen alt de har av mannskaper for å ta knekken på disse farlige "snylterne". De har så langt vært veldig nevenyttige i kampen mot studentene. Jeg regner med at de også gjør rent bord i denne saken.

Mimir Kristjansson

Gapestokk for Mimir Kristjansson og hans like? Er det ikke det dette oppslaget er, da?

Jan

Helt utrolig at dette kommer fra en på venstresiden som har hatt lederverv! Jeg blir så utrolig flau over disse "noen er likere enn andre" sosialistene vi har her til lands.

Gjør det bare mer og mer klart for meg at det finnes ingen sosialisme i Norge lenger. Det er finnes bare bajaser som later som de bryr seg om noe annet enn seg selv. Spiller ingen rolle om en kaller seg sosialist når en er like egoistisk og råtten som hvilken som helst kapitalist!

Det verste er at dette kommer til å fortsette fordi de såkalte "sosialistene" som er innvalgt stedet er bare der for å klappe hverandre på ryggen og sørge for hverandre. Omtanke for medmennesket er tydeligvis dødt i norsk politisk virkelighet. Vi er for rike og mette.

Frode

Hmm. Dette var ein sers god artikkel, kan ikkje seia det same om innspela.

Det er ein balansegang, og det vert veldig fort slik at UiO vert ufleksible viss dei skal «møta dette problemet» effektivt. Eg er ganske sikker på at det vil gjera det vanskelegare å vera student ved UiO.

Eg seier ikkje velkomen til dei rigide reglane ved andre utdanningsinstitusjonar eg har erfaring frå.

Johan Brox

At denne fyren er en skurk er det mange som har visst lenge! Skriver hundre prosent under på innlegget til "Jan" her ovenfor! Denne karen må stanses!!!

Berit

Mimir mener at dette ikke går ut over studentene. WTF? Vi har allerede dårlig kapasitet på våre treningssentre, og så skal det taes opp av personer med FULL jobb! Mulig KK betaler dårlig, men denne karen kan da faktisk forhandle om lønn, i motsetning til hva vi studenter kan om vårt stipend og lån.

For guds skyld!! Kast ham ut!!

Stalin slutter aldri å overraske

Er det dette stalinismen går ut på? Å ta fag for billig trening?

Marius

Solidarisk type...

Nei

Til Berit: Journalister i Klassekampen kan ikke forhandle om lønn - alle får samme lønnen. Sist jeg sjekket, men det var vel gjerne i forfjor, så var denne på 340.000, om jeg ikke husker mye feil.

Vesentlig mer enn studenter flest tjener, altså, om enn lavere enn snittet for journalister.

Anders

Jeg tror Mimir ville klart å snylte på et eller annet uavhengig av system

Christian

Fantastisk! Denne saken Kristjansson ha fått Universitas med på å produsere som et debattinnlegg. Det går ikke ut over studentene, og det er ok så lenge man har dårlig råd? Herlig!

Hvis dette viser seg å ikke være konstruert, er Kristjansson så korttenkt og tett at det er vanskelig å forstå.

Hannah

Sosialisme oppfordrer til middelmådighet og gratispassasjerer. Anbefaler folk å sette seg inn i partiprogrammet til Venstre. Både velferd og miljø, men også en rettferdig politikk som oppfordrer til innovasjon og kunnskap

Fridtjof

Anbefaler folk å sette seg inn i partiprogrammet til Venstre. Både velferd og miljø, men også en rettferdig politikk som oppfordrer til innovasjon og kunnskap

... og til fri import av befolkningsoverskuddet (ofte analfabeter) fra den tredje verden. Det blir sikkert veldig innovativt.

Ansatt

Som ansatt ved UiO kan det være fristende å betale semesteravgiften og melde seg på et jalla-emne. Det er nemlig frykteklig dyrt å oppholde seg på Blinden. Som for eksempel maten på Fredrikke; den er rådyr sett i forhold til hva man får servert på tallerkenen. Andre alternativer er det heller ikke, SiO har hevd på alle lokaler. Som ansatte og lavtlønnede sponser vi SiO med penger.

Nils

Slike som Mimir i artikkelen her er grunnen til at studenter over 30 år må betale "voksenpris" for månedskort, folkens! :-)

Halvor Kristinsson

Dette her og alt Mimir gjør gjorde Alak Sira Myhre for femten år siden! Noen må stoppe denne copycaten av en fyr før han om femten år skal ta et oppgjør med industrifiendtligheten på norsk venstreside.

torq

Parasitter, svindlere og arbeidskye elementer, rotter og insekter hadde det i alle fall ikke så godt i Sovjet.

Geir

Hvem skulle trodd at en kommunist skulle slå ett slag for new public management?

Jaja, heldigvis bruker han de ubrukelige maskinene i stedet for å skape kø ved frivektene.

Henrik

Jeg blir bare flau på hans vegne egentlig.... Dagens Trine Grung kort og greit

Joakim P. B.

Her har vi en god kandidat for Universitas' sisteside - noen som i sannhet burde vurdere sin stilling i Klassekampen, "Venstresidas dagsavis". Pakk Ayn Rand-bøkene dine og kom deg ut av studenthyblene og venstremediene.

Ingrid

Bajaser og ormeyngel!

Anton

I stedet for å klage over Mimir, burde dere bekymre dere mer over at universitetet har en studiedirektør som snakker om "studiepoengproduksjon". Ser ut til at høyere utdanning er blitt en pølsefabrikk.

henrik

Nei - det ser ut som om en fjott fra venstresiden ikke skjønner at han stiller seg selv i et latterlig dårlig lys...

Dette er FrP-nivå

Knut J

Ansatte på UiO kan trene på SiO uten å ta enkeltemmner.

Pølsemannen

Studieprogresjon = pølsefabrikk? Å stå på eksamen er vel heller et resultat av at du har åpnet boka i emnet?

Jo Skårderud

Ja nå skal han slutte! Men, hva med de 6 årene han har snytt ærlige studenter og drevet opp prisene både på Ruter og trening. Ingenting tilgitt, ingenting glemt!!!

Klassekampen = ulver i fåreklær

Men, hva med de 6 årene han har snytt ærlige studenter

Bjørgulv (i fåreklær) bør betale!

Kjetil Johansen

Ja dette var trist å høre men ikke ukjent for de fleste. Mange mennesker bruker lang tid i utdanningssystemet og lusker rundt og prøver seg i mange retninger, eller bare oppholder seg der. Jeg lurer på hva dette kommer av? Er det intet mål å bli voksen? Utflytningen som skjer i vår tid mellom ungdom og voksen er et samfunnsproblem. Jeg tror også at det er slik at arbeids-markedet ikke er så rosenrødt og mange studenter lever både av familie, lån og småjobber i lange perioder. De håper på en posisjon i den lave eller midtre del av middelklassen, men det er ikke alltid så lett og få innpass kanskje med en fagbakgrunn fra diverse "åpne" studier.Jeg tror også at en opphoping av mennesker som egentlig ikke studerer fører til at mange studentmiljø blir sosialt fattige.

Martin Steffen

Elendig. I wonder what motivates the guy to give an interview about his motivation? He sees himself as a role model? Is he naiv (what kind of journalist is he?) that he thinks that giving such statements will not be unresponded? Well, probably he gives as sh--t: "Hey, I am a student, and journalist, and parasit. Long live solidarity, and class struggle. University s--ucks, haha, but they have good wellfare there and I know how to use the system, because I am poticially active.".

Martin Steffen

Ansatte på UiO kan trene på SiO uten å ta enkeltemmner.

Actually, everyone can use SIO facilities. It just costs more (see the SIO price list for UIO students, other students, ansatte, wifes and relatives, external users etc. The semester fee for SIO sport for UIO ansatte is minimally higher than for UIO students, for complete outsiders prices more than triple.

Marija

Og slik er "unge politikere" nå for tida? de skulle liksom være et eksempel for oss, småkarsfolk, og ikke minst arkitektorer for vår framtid? Bort med Mimir. han burde skamme seg og gå av. ekte politikere ville gått av etter en sånn sak.

Lol

Hva slags klovner er det som avslører hvordan de snylter? Hadde jeg funnet et pengetre i skogen utenfor huset mitt, hadde jeg ikke fortalt det til hele Norge.

Til ro an ned litt a

journalisten.no/node/34092

Har Mimir gitt seg med politikken? Han eier iallefall ingen integritet slik han vender kappen med vind.

"– Men jeg lover å slutte med trening og snylting. Det blir nok ikke så vanskelig, for jeg trener ikke så mye uansett."

Uten at jeg har studert psykologi, så virker det som han rettferdiggjør snyltinga med at han trossalt ikke trente så ofte. Han snyltet ikke så mye, bare litt.

Nå er ikke Mimir spesielt forskjellig fra alle andre mennesker, snylting ligger i blodet til absolutt alle, det er risikoen for å bli tatt som avgjør om man gjennomfører det.

Det jeg skrev over der i avsnitt 1 og 3 er bare dobbeltmoralistisk piss som jeg ikke tror på selv. Alle mennesker er onde og søppel. Jeg er ond.

Sillybob

Er det ingen andre som reagerer på det som står øverst? "jallaemne"?? Når ble det greit å bruke slike uttrykk? Jalla er satt sammen av to ord: Ya Allah, Oh Gud. At noen "utlendinger" bruker det i dagligtalen er fordi i mange muslimske land betyr det "Kom igjen". Morsomt at en kommunist og skribent for Klassekampen, en avis som ofte sier seg å være på muslimenes side velger å bruke slike uttrykk.

Henrik

Øh..nei det er ingen andre som reagerer på det, fordi det i dagligtalen betyr noe helt annet enn det du bekriver.

Pål M

Hehe, mer sannferdig ambassadør for sosialismen kan jeg ikke tenke meg.

En som vil at alle andre skal betale for seg. Og det beste er at han tydeligvis er totalt ignorant for hvor komplett hyklersk han er.

Arnt Joakim Wrålsen

Her i Trondheim bruker Studentsamskipnaden ganske mye ressurser på å kontrollere at alle leieboere faktisk har studieprogresjon. Kan man ikke dokumentere minimum 50% studieprogresjon (eller en god grunn for manglende progresjon) i løpet av det siste året, er det rett ut. De sier at dette er nødvendig er på grunn av statlige krav som er pålagt dem.

Når da SiO ikke gjør det samme, må det enten bety at SiT lyver eller at SiO slurver med kontrollen.

id io

Han kunne jo tatt disse "jallaemmner" og faktisk lært seg noe - hvis de er så jalla så skulle det jo ikke ha vært så problematisk for ham å stå, og å få litt studiepoeng og nyttig kunnskap.

Man blir litt trist av hans stupide utsagn.

Opponer!!!!

Dette her synes jeg var kjempekult. Selv studerte jeg i et annet land i Europa. Det var ikke noe særlig til studentliv, og ikke fikk jeg noe som helst av goder. Dere som har tatt ex.phil her (jeg slapp), kan ikke dere finne noen moralrealistiske utsagn som forklarer idioter som meg hvorfor det skulle være en naturlov at dere skal ha goder andre ikke har krav på? Videre, kan noen forklare meg hvorfor billetter på ruter skulle bli dyrere fordi noen påberoper seg studentstatus? Jeg har bare lest økonomi på hobbybasis, men jeg skjønner jo at det er noen genier her som kan forklare dette bedre.

Ruter er ikke en veldedighetsbedrift som rår over en kake. Samfunnet er ikke et rettferdighetsmaskineri som deler ut til de svake, og tar fra de rike. Alle er seg selv nærest, og disse syke og tilfeldige ordningene er kun et resultat av maktkamp. Det er ingenting moralsk forkastelig ved å græbbe til seg alt man kan fra samfunnet, samfunnet prøver å utnytte meg hver jævla dag, utnytt staten tilbake. Gjør morgendagens ungdom og frittenkende mennesker en tjeneste, saboter!!

MOT!

Det er typisk hjernevasket norsk ungdom å være fornøyd med samfunnet slik det er, være konservativ i topplokket i ordets rette forstand, reaksjonære, anti-fremskritt, anti-nytekning. Eksempelvis laster alle her moralen til denne snylteren, men de laster ikke systemene som belønner slik snylting. Dere ser ikke det syke i at hva en treningsbillett koster, avhenger av studiestatusen din. Vi får det vi fortjener, og dere har ingen rett til å klage. De fleste av dere støtter samfunnet slik det er, dere fortjener det dere får.

Hobbyøkonom

Opponer!!!:

Det er nettopp fordi Ruter ikke er en veldedighetsbedrift at studenter må betale en lavere pris en for eksempel voksne reisende. Dette kalles for prisdiskriminering. Ulike kundegrupper har ulik kjøpekraft, og dette prøver Ruter å utnytte.

For å ta et eksempel: Ole er student og har ikke særlig god råd. Han er derfor ikke villig til å betale mer enn 10 kr for en bussbillett. Petter derimot, er voksen med fast inntekt. Bussbilletten utgjør en liten del av hans totale utgifter, og han er derfor villig til å betale 30 kr. Hva bør prisen være?

Enten kan Ruter bestemme seg for å ta en pris midt i mellom. La oss si at de tar 20 kr. Resultatet blir da at Petter kjøper billett (og får et konsumentoverskudd på 10 kr), mens Ole ikke kjøper billett. Alternativt kan Ruter ta 10 kr av Ole og 30 kr av Petter. Det er bedre for Ruter (de har nå en inntekt på 40 kr kontra 20 kr tidligere), det er bedre for Ole og det er bedre for samfunnet (flere får kjøpt billett).

Anonym

Trening er gratis. Man trenger ikke gjøre dette på treningstudio. Man trenger heller ikke kjøpe rådyr billett hos Ruter. Kjør egen bil, sykle eller gå.

Hva går semesteravgiften til? NSO og pampemiddager?

Støtter Mimir Kristjansson, journalist i Klassekampen, fullt ut.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ønsker undervisningsrevolusjon

Påtroppende NSO-leder ønsker nye undervisningsformer og lover enklere språkbruk.

Akademika-salgssummen avslørt

SiOs andel tilsvarer omtrent halvparten av pengene de sprøytet inn i bokhandelen i 2012.

Underbetalte 130 studenter

Studentansatte ved Institutt for Informatikk fikk feil lønn. Fagforeningen tror underbetaling forekommer flere steder.

Vil styrke studentdemokratiet

Krav om studentrepresentasjon i de uformelle beslutningsorganene ble vedtatt på NSOs landsmøte. Organisasjonen mener dagens praksis er udemokratisk.

Prekær professormangel

Skatterettsprofessor Frederik Zimmer gikk av med pensjon i fjor høst. UiO har ennå ikke funnet en erstatter.

I fengsel for NAV-svindel

En kvinnelig student hevdet å være arbeidsledig. Nå er hun dømt til fengselsstraff for dagpengesvindel, og hun er ikke alene.

Ukas student:

Deltidsstudent og heltidsforfatter

Amalie Kasin Lerstang tar pause fra litteraturstudiene for å jobbe med en ny roman. Debuten Europa skrev hun på lesesalen.

SiO lager perler av svinn

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus renvasker seg selv når det kommer til matsvinn, og klinker til med gourmetmat laget av datovarer.

Stemmer over utmeldingsrett

På helgens landsmøte skal det stemmes over enkeltstudenters rett til å melde seg ut av Norsk studentorganisasjon.

Valg i Norsk studentorganisasjon:

Lerøen mot Aarethun

I helgen skal det avgjøres om det er komitéfavoritten eller lokalutfordreren som sikrer seg ledervervet i NSO.


Flere saker fra nyhet »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr