KNALLRØDT: Sigrun Feiring, Trygve Sunde og Ruth Aurora Børsheim viser hvilke partier de sympatiserer med.

Studenter stemmer rødt

Norske studenter flest stemmer på venstresiden. Fremskrittspartiet er den store taperen.

In English

Klikk på grafene for å se større versjon.

Dersom norske studenter hadde fått bestemme, ville det blitt et helrødt flertall på Stortinget. Det viser en spørreundersøkelse Sentio har gjennomført for Universitas. Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt sanker totalt 51,4 prosent av studentenes stemmer.

Fornøyd statsminister

Statsminister Jens Stoltenberg er glad for Aps høye oppslutning blant landets studenter.

- Vi tror studenter er opptatt av de samme sakene som andre er opptatt av, som å sikre arbeidsplasser og å ta vare på velferdsstaten, med gratis skole og helsetjenester, sier Stoltenberg.

Selv om SV gjerne blir sett på som det typiske utdanningspartiet i regjeringen, vektlegger Stoltenberg Aps lange tradisjon som skole- og utdanningsparti for å forklare hvorfor Ap er det mest populære partiet blant studentene.

- Arbeiderpartiet har hele tiden hatt troen på å gi folk muligheter gjennom utdanning. Slik kan vi jevne ut forskjeller og skape et samfunn hvor vi både skaper og deler, forklarer statsministeren.

Sosial- og velferdspolitikk viktigst

Studentene har også besvart hvilke politiske saksfelt som er viktigst for deres stemmegivning. Sosial- og velferdspolitikk scorer høyest, med forskning- og høyere utdanning, og klima- og miljøpolitikk på de neste plassene.

Politisk kommentator i NRK Kyrre Nakkim mener studentenes prioriteringer i stor grad tangerer befolkningen ellers. Den viktigste forskjellen ligger i miljøspørsmålet, der studenter har et tydeligere engasjement.

- Miljøspørsmålet har dalt i interesse, spesielt etter finanskrisen. Det er interessant at interessen er høyere blant studenter enn resten av befolkningen, sier Nakkim.

Ingvild Reymert, leder i Norsk Studentunion, mener det er naturlig at høyere utdannings-politikk fremstår som svært viktig for studenter.

- Vi sultefôres på et magert studielån, og det er nok den største begrensningen for studenter. Dette er politikk som berører studenters hverdag, slår Reymert fast.

Øistein Svelle, leder i Studentenes landsforbund (StL) tror at studenters vektlegging av forskning og høyere utdanning også kommer av at de ser hvor betydningsfullt området er for nasjonens beste.

- Resultatene viser at en stor velgergruppe er svært opptatt av forskning og høyere utdanning. Nå har alle utdanningspolitikerne fått et godt argument overfor partiet sitt for å løfte høyere utdanning fram i valgkampen, mener Svelle.

- Studenter går ikke i dybden

Den store taperen er Fremskrittspartiet (FrP) med bare 10,5 prosents oppslutning.

Utdanningspolitisk talsmann Anders Anundsen mener FrP strekker seg langt for å få en god utdanningspolitikk, og argumenterer for at partiet har gjort mye for studenter de siste fire årene.

- FrP har den beste studentpolitikken og er det partiet som satser hardest på basisbevilgninger og midler til forskning. Vi jobber for flere studieplasser, en bedre studiefinansiering og raskere studieprogresjon. FrP vil legge til rette for heltidsstudenter, sier Anundsen.

- Hva er grunnen til at dere ikke har større oppslutning blant studenter?

- Det finnes en rød tradisjon blant landets universiteter, høyskoler og professorer, og dette preger nok studentene. Dessuten blir FrPs utdanningspolitikk kraftig stigmatisert av de andre partiene. Kanskje fører stigmatiseringen til at folk ikke går dypere inn i politikken for å se hva vi faktisk gjør for studenter, sier han.

Ingen helrød regjering

Partiet Rødt har 4,5 prosent oppslutning, og passerer dermed Senterpartiet på målingen. Leder Torstein Dahle mener den gode oppslutningen blant studenter har en sammenheng med at partiet er opptatt av saker som er avgjørende for fremtiden.

- Rødt skiller seg ut blant de andre partiene, blant annet med en offensiv politikk for klima og miljø. Vi er eneste parti som går inn for drastiske kutt av klimagassutslipp, og vi vil la olja i Nord-Norge ligge. Rødt peker på at en annen verden er nødvendig, og unge studenter ser dette behovet i større grad enn eldre mennesker. Dette kan være grunner til at studenter velger Rødt, mener Dahle.

Videre trekker han frem utdanningspolitikken til partiet.

- Vi er opptatt av den økonomiske situasjonen til studentene. At studenter må jobbe ved siden av, ødelegger for studiene, og det er uheldig at unge mennesker må ta med seg en bagasje av gjeld videre i livet. Utdanningssystemet skal fungere sosialt riktig, og med dette som utgangspunkt ønsker vi full stipendiering til alle studenter uavhengig av studieprogresjon, sier Dahle.

En koalisjonsregjering med Ap, SV og Rødt ser han ikke som sannsynlig, men fremhever at partiet eventuelt ville støttet en rødgrønn regjering.

- Det viktigste for oss er å få en regjering som er lengst unna Siv Jensen og Erna Solberg, sier Dahle.

Tre studenter, tre partier

Trygve Sunde (29), som tar enkeltemner i statistikk, forteller at han trolig kommer til å stemme på Ap.

- Den viktigste årsaken til at jeg velger Ap er at partiet har en god økonomisk politikk. Ap har den mest fornuftige og forsvarlige fordelingen mellom offentlig og privat sektor. Jeg mener også at partiet har et godt verdigrunnlag. Ap vil tilby alle like muligheter, samtidig som de legger få begrensninger på folk.

Ruth Aurora Børsheim Aaraas (32), som er masterstudent i semittiske språk, har tidligere stemt på både Rødt og Arbeiderpartiet, men kommer mest sannsynlig til å stemme på SV ved stortingsvalget i høst.

- Jeg ser SV som en god middelvei mellom Rødt og Ap. Som helhet er SV det partiet som best representerer mitt syn, sier hun.

SV-velgeren peker på likestilling, miljø og økonomisk fordeling som saker hun er spesielt opptatt av.

Sigrun Feiring (22) er bachelorstudent i tverrfaglige kjønnsstudier og leder i Rødt studentlag. Hun ønsker en mer radikal miljøpolitikk, økt fokus på sosial rettferdighet og uttrekning av norske soldater i Afghanistan.

- Rødt er et systemkritisk parti som tør tenke annerledes, sier hun.

Annonse

Debattmøte

23 kommentarer

Nisse

Med litt livserfaring og noen år i arbeidslivet vil nok flere stemme FrP, som har stor tilslutning fra arbeiderklassen og LO-medlemmer. Det dreier seg rett og slett om modenhet og selvstendige valg.

Pia

Ikke rart at du kaller deg Nisse...

Nissefar

Med litt udanning vil nok nisse stemme noe annet enn FrP. Det dreier seg rett og slett om sunn fornuft og en ydmykhet.

Ivar Krane

"Rødt er et systemkritisk parti som tør tenke annerledes", seier Sigrun Feiring, leiar for Raudt Blindern.

Jaja, kor som er så adopterer dei altså DNAs gamle valplakatar...: tjen-folket.no/sentralt/view/10689

Det er ikkje lenger nokon tvil om at Raudt er vorte eit sosialdemokratisk parti og ein plass som har vorte uuthaldeleg for kommunistar. Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao er vorte erstatta med Martin Tranmæl, Johan Nygaardsvold, Einar Gerhardsen, Haakon Lie og Jens Chr.Hauge.

Nisse

Nedlatende kommentarer uten sakelig innhold Pia. Dessuten har Nisse høyere utdanning Nissefar, men man trenger ikke universitesgrader for å ha sunn fornuft. Tvert imot, så er enkelte fag her på UiO så lette at det holder med en IQ på 80 for å klare eksamen.

Max

Du er jaggu meg en nisse du, Nisse. Ditt utgangspunkt i denne debatten er usaklighet. Men det at du bebreider Pia for å være nedlatende når hun besvarer med samme mynt, må tyde på at du er en rå karakter som utfyller ditt nick godt.

Du grunnstøter for fullt når du indirekte hevder din egen IQ ved at du distanserer deg fra fag som "ikke krever mer enn en IQ på 80" for å fullføre (dvs. å klare eksamen) - da skulle man tro at De, min fortreffelige herremand, kunne bidra til å forhøye dette debattnivået her.

Kveldulf

Ca. 15% for SV vs. ca. 10% for FrP höres ikke så ille ut for FrP. AP er jo egentlig et sentrumsparti (med en dominant höyreflöy), så det er ikke så overraskende at mange stemmer AP (trolig mest av karriere- og konformitetshensyn). De fleste SV-svermerne har vel innsett at utdanningsretorikken derfra ikke er seriös. Fire år i regjering har vist hvor lite seriöst dette partiet er i de eneste to sakene som har et snev av fornuft over seg: utdanning og miljö.

Nisse

Mitt utgangspunkt i denne debatten Max, er ikke usakelighet, men det er mange som ikke tåler å høre sannheten. Pia var nedlatene, og du ser over, gjøre narr av mitt navn Nisse. Du burde rett og slett skamme deg når du drar inn min IQ i denne debatten. Slikt vrølv har ingen ting med den kjennsgjering at svært mange studenter får en lett eksamen (se tidl. artikkel i Universitas), og at man da kan stille spørsmål om egentlig studiet hører hjemme i den boksen vi kaller "høgere utdanning".

Max

Å dra inn IQen din klarte du fint selv.

Korrelerer IQ med studiet? Det var i så fall nytt for meg og om det stemmer burde du tenke gjennom temaet IQ før du varsomt trår.

Hvorfor er ikke hersketeknikk usaklig?

Nisse

Du har ingen brukbar hersketeknikk Max. Du oppfører deg som en tosk.

Max

Jeg har ingen brukbar hersketeknikk, det var det jo det du som var i besittelse av, ref. "Det dreier seg rett og slett om modenhet og selvstendige valg." og "Med litt livserfaring [...]". Dette var teknikker min far brukte til stadighet før jeg begynte å studere - etter hvert sluttet vi (les: jeg) å diskutere. Hva skulle jeg si? Både min sunne fornuft, modenhet og livserfaring ble jo undervurdert. Og det blir den også nå, av deg.

Beklager Nisse. Forresten bør du være stolt av navnet ditt, selv trodde jeg (antageligvis) i likhet med Pia, at det var et spøkefullt nick. Se f.eks. bare til Georg Nikolaus von Nissen.

Beklager Nisse.

Nisse

Fint du beklager Max, men i grunnen har du ikke skjønt et dugg.

Sven

Det er en veldig interessant observasjon at studentene stemmer rødt. Artikkelen gir noen holdepunkter for hvorfor, men begrunnelsene overrasker litt da det må være den politiske praksis som bør engasjere, og ikke hvem som har de feteste løftene i valgkampen? Etter mitt syn er Fr.P det partiet som står for en mest konsekvent revolusjonerende praksis i norsk politikk, og det bør også studentene se, uansett busk- og annen agitasjon som i god stil gjennomføres av massemeida og andre med sann interesse for å bevare det bestående langt ut over alle holdbarhetsdatoer.
For oss som er opptatt av framtida så står Fr.P faktisk mer og mer fram som et av de aktuelle valgalternativene ved høstens valg. Så kanskje neste undersøkelse bør prøve å klargjøre hvor den aktive politiske kritikk blant studentene har tatt veien? Å satse på det som er kan være bra for karrieren, men det kan tenkes at hvordan vi ønsker å påvirke den verden vi skal leve i kan være et viktigere spørsmål.

Nisse Schmisse

Ditt overdrive bruk av komma og mange stavefeil tyder på at du kanskje ikkje er den skarpaste kniven i skuffen, Nisse. Sånn sett passar det fint at du sympatiserar med partiet med den enkle retorikken. Sjølvsagt er nokre av faga på UiO enklare enn dei kunne vore. Det er nok der ein finn dei 10,5 prosenta.

Nisse

Javel? Kong Olav var ordblind og ingen dum mann. Når man ikke har noen gode argumenter å fare med, så blir det hets. Dette har ofte vært brukt på den politiske arena. Det er ikke til å komme bort fra at FrP er det beste alternativ ved neste valg. Den samhørige studentmassen mangler egentlig også vidsyn og går i den fordummende saueflokk, og som ikke vet sitt eget beste. Nicket "Nisse Scmisse" er intet å samle på.

meg

FrP eller demokratene!!

mushimushi

"Fr.P det partiet som står for en mest konsekvent revolusjonerende praksis i norsk politikk"

tja, det er vel ikke akkuratt sant, hvis man følger frps partiprogram og deres praktiske politikk, som må nevnes alltid har vært i opposisjon, er de det partiet i Norge som har brutt mest med sitt eget program. Dette kan jo sies å være revolusjonerende, men det gjør det vanskelig for en velger å forutsi hvordan frp vil fungere om det får statsmakt.

FrPeframtida

hold kjeft mushimushi, frp rule, og ikkje si no anna, som meg sier FrP eller Demokratene! jævla studenter

Nisse

Radikal? Idag er SV det mest sirumpa partiet. Kan hende dette apellerer til studenter som sitter mye på baken. Dessuten er SV fjernet fra seg den virkeligheten folk flest opplever, og ihvertfall ikke det partiet sliterne i samfunnet stemmer.

Statan

Artig å se at det fortsatt er tabu blant akademikere å stemme FrP. Men å se den mengden arroganse, som kommer med disse som stemmer til venstre for høyre, nei det er bare kvalmende.

Min IQ er målt til 146 hos psykolog, og jeg stemmer FrP. Samtidig kjenner jeg langt flere intelligente mennesker på høyresiden enn hva jeg gjør på venstresiden. Tidligere undersøkelser viser også at realfagsstudenter har langt større tilbøyelighet til å stemme på høyrepartier, mens venstresidepartier i vesentlighet er valget for studenter av humanistfag. Dette burde dog ikke overraske noen, da humanistiske fag tradisjonellt har vært "kvinnefag" hvor undermålere lett kan gjøre karriere av tåkeprat og sauedemagogi.

Dere lurer ingen reellt intelligente mennesker med å tviholde på sosialistiske standpunkter, kvegjævler.

Siv.J

Er man en egoistisk person full av fordommer stemmer man Frp.

Arne

Frp er partiet for folk flest

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i nyhet

Ønsker undervisningsrevolusjon

Påtroppende NSO-leder ønsker nye undervisningsformer og lover enklere språkbruk.

Akademika-salgssummen avslørt

SiOs andel tilsvarer omtrent halvparten av pengene de sprøytet inn i bokhandelen i 2012.

Underbetalte 130 studenter

Studentansatte ved Institutt for Informatikk fikk feil lønn. Fagforeningen tror underbetaling forekommer flere steder.

Vil styrke studentdemokratiet

Krav om studentrepresentasjon i de uformelle beslutningsorganene ble vedtatt på NSOs landsmøte. Organisasjonen mener dagens praksis er udemokratisk.

Prekær professormangel

Skatterettsprofessor Frederik Zimmer gikk av med pensjon i fjor høst. UiO har ennå ikke funnet en erstatter.

I fengsel for NAV-svindel

En kvinnelig student hevdet å være arbeidsledig. Nå er hun dømt til fengselsstraff for dagpengesvindel, og hun er ikke alene.

Ukas student:

Deltidsstudent og heltidsforfatter

Amalie Kasin Lerstang tar pause fra litteraturstudiene for å jobbe med en ny roman. Debuten Europa skrev hun på lesesalen.

SiO lager perler av svinn

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus renvasker seg selv når det kommer til matsvinn, og klinker til med gourmetmat laget av datovarer.

Stemmer over utmeldingsrett

På helgens landsmøte skal det stemmes over enkeltstudenters rett til å melde seg ut av Norsk studentorganisasjon.

Valg i Norsk studentorganisasjon:

Lerøen mot Aarethun

I helgen skal det avgjøres om det er komitéfavoritten eller lokalutfordreren som sikrer seg ledervervet i NSO.


Flere saker fra nyhet »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr