GOD IDÉ: David Sanchez synes papirarbeidet gikk mye greiere med SiO enn med OAS, og synes en eventuell sammenslåing av de to ville vært en god idé.

Positive til sammenslåing av OAS og SiO

Både studentboligbeboeren og høgskoledirektøren ønsker de to studentsamskipnadene i Oslo slått sammen. Men vil velferdstilbudet svekkes? Høgskolestudenter ønsker å kopiere Velferdstingets modell, dersom Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad slås sammen med Studentsamskipnaden i Oslo.

Publisert Sist oppdatert
TRIVES HOS SiO: Randi Undheim (20) fra Markedshøgskolen trives godt med å bo på SiOs Studentby ved Ullevål.

FAKTA OM OAS og SiO:

  • Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad betjener 18 000 studenter ved 16 høgskoler i Oslo og Akershus. Blant disse er Høgskolen i Oslo, Politihøgskolen og Barratt Due Musikkinstitutt.
  • Studentsamskipnaden i Oslo betjener 37 000 studenter tilknyttet Universitetet i Oslo, Handelshøyskolen BI og seks vitenskapelige høgskoler. Blant disse er Norges veterinærhøgskole og Norges idrettshøgskole.
  • Hovedstyret i SiO og Hovedstyret i OAS drøfter hver for seg om de vil vedta sammenslåing.
  • Hvis styrene bestemmer seg for sammenslåing, sender de en søknad til Kunnskapsdepartementet 17. juni 2009.
  • Ønsker mer makt

Ved Ullevål sykehus leier begge studentsamskipnadene i Oslo ut studentboliger, et bokstavelig steinkast fra hverandre. Hvis man går fra Studentsamskipnaden i Oslos (SiO) Ullevål Studentby, med sine rene, ensfargede korridorer med tunge dører, og elektroniske display på ringeklokka, kommer man på minuttet innom Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnads (OAS) Ullevål studenthus. Der finner vi et par temmelig slitte blokker med åpne ytterdører merket «HOLD DØREN LÅST», ett felleskjøkken per etasje og en klageboks hvis eneste innhold er en sammenkrøllet lapp med opplysning om at klageboksen er stengt.

Her møter vi David Sanchez (22) fra bibliotekarstudiet ved Høgskolen i Oslo (HiO) på vei til nabobygget for å vaske klær. Som tidligere student ved Universitetet i Oslo bodde han på Bjølsen Studentby. Han beskriver Ullevål Studenthus som «et litt shabby sted», men understreker at man får det man betaler for.

– Det er ikke helt fair å sammenligne dette stedet med et såpass mye dyrere sted som Bjølsen, og mene at det er hvem som driver det som gjør forskjellen, sier Sanchez.

Én by, én samskipnad

En forskjell han bestemt merket i overgangen til ny samskipnad var imidlertid papirarbeidet.

– Med SiO var det mye lettere å søke seg inn på boliger og den slags i utgangspunktet, med alt på ett sted på nett og greier, sier han.

Nyheten om at SiO og OAS vurderer en sammenslåing møtes med glede.

– Det høres veldig bra ut! Jeg synes ikke det funker helt med to forskjellige samskipnader som det er nå, og det er tåpelig at hvor man studerer skal ha så mye å si for hvilke tilbud en får. Alle oslostudenter burde være likestilte, egentlig, mener Sanchez.

Det mener også de fleste utdanningsinstitusjonene som er tilknyttet SiO. I desember sendte de ut høringsuttalelser, i forbindelse med forslaget om sammenslåing.

Terje Wiik, fungerende administrativ direktør ved Norges veterinærhøgskole (NVH), er positivt innstilt til en eventuell sammenslåing. Han mener at alle Oslos studenter bør ha et mest mulig likt velferdstilbud.

– Oslo er det eneste stedet som har to studentsamskipnader på samme geografiske område. Jeg ser ikke noen grunn til å ha to samskipnader med ulike velferdstilbud, sier Wiik.

Han tror det kan bli en utfordring å samordne de to forskjellige helsetilbudene som SiO og OAS tilbyr i dag.

– Jeg vil ikke si at jeg er bekymret for velferdstilbudet til studentene ved NVH. Men SiOs brukere vil nok oppleve tilbudet som redusert i en overgangsperiode. På sikt blir det ønskelig å få til et helsetilbud av samme type som SiO har i dag, mener Wiik.

Idrettshøgskolen er betenkt

Høringsuttalelsen fra Norges idrettshøgskole (NIH) er en av få uttalelser som direkte uttrykker betenkning ved sammenslåingen. Her heter det at «Norges idrettshøgskole frykter at en fusjon mellom SiO og OAS vil kunne føre til at kvaliteten i tjenestetilbudet kan bli svekket, sett i forhold til det kvalitetsnivå SiO har i dag».

Baard Wist, Administrerende direktør ved NIH utdyper:

– Dette springer ut ifra et par-tre forhold. For det første det at SiO på en del områder har et bedre tilbud enn OAS, og at det i en overgangsperiode ikke vil være mulig å styrke det tilbudet SiO gir i dag. Både når det gjelder bolig, helse og barnehage har SiO en vesentlig bedre dekningsgrad enn OAS i dag. Men det er på kort sikt. Grunnen til at NIH ikke motsetter seg en sammenslåing, er at man på lengre sikt ser stordriftsfordeler og økt politisk slagkraft ved å samle alle Oslos studenter i en samskipnad, sier han.

– Dere skriver også at det «er en bekymring for at de små institusjonenes stemme ikke skal bli hørt i en større organisasjon»?

– Ja, det er en reell og viktig problemstilling. For å gi de små institusjonene mulighet til påvirkning må det finnes frem til en styringsform som gir disse mulighet til å nå frem med sine synspunkter. En form for «bedriftforsamling», som har en viss myndighet i forhold til styret, vil kunne være en løsning.

Mer mangfoldig tilbud

Lisbeth Dyrberg, administrerende direktør i SiO, forteller at det nå er nedsatt arbeidsgrupper med deltakere fra både SiO og OAS. Arbeidsgruppene skal blant annet beskrive tjenestetilbudet til studentene fra en eventuell felles samskipnad. De skal ha avsluttet sitt arbeid 27. mars.

– Hvordan vil SiOs og OAS’ eksisterende velferdstilbud videreføres ved en eventuell fusjon? Vil man velge å enten videreføre SiOs eller OAS’ tilbud innenfor hvert område, eller vil man skape helt nye ordninger?

– Studentene har som utgangspunkt at en eventuell felles samskipnad skal representere et større og mer mangfoldig tilbud, som minst skal opprettholdes på dagens nivå, ikke bli vesentlig dyrere for studentene, og tilbudene skal minimum inkludere bolig, barnehage, spisesteder og fysisk og psykisk helsetilbud, sier Dyrberg.

– I hvilken grad må SiO-studenter belage seg på å få et svekket velferdstilbud, spesielt innenfor helse og idrett, under en eventuell sammenslåing?

– Arbeidsgruppene skal redegjøre for eventuelle utfordringer i overgangsperioden.

– Hvilke tiltak ser man på for å ivareta de mindre institusjonenes stemme i det som muligens blir et nytt styre?

– Det er studentene som beslutter styrets størrelse og sammensetning. Studentene vil høre utdanningsinstitusjonene i dette arbeidet, sier hun.

Dyrberg opplyser det foreløpig ikke er tatt stilling til navn på den nye storsamskipnaden, men at en arbeidsgruppe jobber med saken.

De møtes kun én gang i året, høgskolestudentene som skal utøve kontroll over Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS). Men dersom OAS blir slått sammen med Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), ønsker de å gjøre som SiO-lærestedenes studentorgan, Velferdstinget (VT), og møtes 2-3 ganger hvert semester. Samskipnadsloven bestemmer at studenter har krav på flertall i styret til samskipnader og studentrepresentantene i samskipnadsstyrene kan kastes av velgende organ. På Studenttingets årlige møte velger de representanter til styret i OAS.

– Slik systemet er i dag, ser jeg en stor fordel med å legge om til SiOs modell med Velferdstinget, sier Anna Wergeland, leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo (HiO). HiO er den desidert største OAS-høgskolen. Hun mener at ett møte for studentrepresentanter gir for lite studentinnflytelse, og at en sammenslåing vil endre dette.

– Vi vil få en bredere påvirkning, sier Anna Wergeland.

– Dere ønsker mer makt over samskipnaden?

– Ja.

VT-leder Jenny Nygaard synes det er lurt å kopiere VT-modellen, som siden 2004 har representert Universitetet i Oslo og de vitenskapelige høgskolene.

– Studenttingets demokrati er velfungerende innenfor sin funksjon. Velferdstinget er imidlertid mer som en bjeffende vaktbikkje, som vokter over studentenes rettigheter, sier Nygaard.

Hvis det blir en sammenslåing, vil Velferdstinget opprette et arbeidsutvalg, med 5 fulltidsstillinger og en organisasjonssekretær.

– Vi vil gjerne se et hovedstyre med 10 representanter, hvorav 5 er studenter, sier Nygaard.

Nygaard er generelt positiv til sammenslåingen.

– Samtidig som vi fjerner en konkurrent, blir vi større. Mye kan bedres med en kapasitetsutvidelse. Hvis SiO og OAS slår sammen studentboligene sine, blir resultatet omtrent 1300 flere studentboliger. Sammenslåingen vil også innebære et langt bedre tilbud for alle som søker plass i studentbarnehager. Prioriteringen vår er at studentene i Oslo skal ha et best mulig tilbud tilgjengelig, forsikrer Nygaard.

Powered by Labrador CMS